AZ Havířov

FINÁLE PLAY-OFF 2024, AZ HAVÍŘOV - CHOMUTOV. Sedmé utkání FINÁLE v pondělí 29.4. od 17:30!

VSTUPENKY NA FINÁLE PLAY-OFF KUPUJTE ZDE.

AZet je vítězem finálové série!

Tomáš Vlček | 15.03.2012

Finálová série východní skupiny 2. ligy dospěla dnes v Karviné ke svému čtvrtému dějství. A to opět přineslo výbornou a dramatickou podívanou. Po vyrovnané, a bezbrankové, první třetině šli v té druhé do dvoubrankového vedení domácí, ale AZet ještě do přestávky snížil. Rozhodnutí však přinesla až závěrečná část zápasu. Karviná v ní nejprve zvýšila na 3:1, ale pak spustil AZet brankovou smršť skóre zcela otočil. Po vítězství 6:4 se tak Havířov stal vítězem východní skupiny 2. ligy a bude bojovat o postup do vyšší soutěže!

2. liga východ - 0.kolo čt 15.3.18:00
SK Karviná - AZ Havířov
4:6
(0:0, 2:1, 2:5)
Branky a nahrávky: 22. Luka, 26. Ivan (Moravec, Galvas), 42. Ivan (Luka, Novák), 57. Blatoň (Urbánek, Sznapka) - 35. Pechanec (Kraft, Maruna), 44. Szefek (Potočný), 46. Potočný (Sztefek, Stránský), 51. Sztefek (Potočný, Stránský), 53. Sztefek (Potočný), 59. Daneček (Řička). Rozhodčí: Škorbák – Goňa, Smilek. Vyloučení: 6:6. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 2.200. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:5, 4:5, 4:6.
SK Karviná: Iláš (Žídek) - Javín, Sznapka, Hegegy, Štefanka, Urbánek, Galvas, Tomis - Mikšan, Moravec, Samiec, Luka, Ivan, Studený, Holuša, Blatoň, Novák, Rosůlek, Ciupa, Orság
AZ Havířov: Vrba - Máchálek, Rimmel, Vydra, Krisl, Zientek M., Balčík, Zientek L. - Maruna, Pechanec, Říčka, Sztefek, Stránský, Potočný, Lhotský, Klimša, Brezani, Kraft, Daneček J., Pavlas

Ve finálové sérii se poprvé do havířovské klece postavil Adam Vrba. Dosavadní jednička Lukáš Daneček nebyl ani na lavičce. Jako první na Iláše sice namířil Maruna, po půl minutě hry se ale musel poprvé ukázat Vrba, na kterého jel sám Mikšan. Havířovský gólman se ale skvěle uvedl, což potvrdil i proti dělovce Luky. A i v dalších okamžicích byl Vrba hrdinou havířovských fanoušků. Po střele Ivana mířil do prázdné branky Luka, Vrba ale krásně vytáhl lapačku a svůj tým podržel. To vše se stalo během úvodních tří minut.

Na druhé straně po krásné akci odpovídal Sztefek, puk ale poslal mimo Ilášovu branku. Velkou šanci měl na holi Studený, který si na Vrbu najížděl sám, ale fantoma havířovské svatyně nepřekonal. Tlak domácích mohl gradovat v přesilovce, ta se ale Karviné vůbec nevyvedla. Nápor Karviné tak pomalu vyprchal a osmělovat se začali i hosté. Zejména průnik Říčky volal po gólu. V další početní výhodě domácích zahrozil Hegegy, víc ale Karviná nevytvořila. Podobně si během své první převahy vedl i Havířov, i když pokus Říčky pořádně vyprášil Ilášovy betony. Naopak v závěru třetiny byl sám před Vrbou Studený, ale on, ani v úniku Ivan neuspěl a tak se šlo do kabin za bezbrankového stavu.

I do druhého dějství vstoupila Karviná raketově. Úplně sám před Vrbou stál Moravec, ani on ale kouzlo hostujícího gólmana nedokázal prolomit. To se nakonec povedlo ve 22. minutě, kdy z rohu uháněl Vladimír Luka , počínal si důrazně a otevřel skóre utkání. Odpovědět mohl Kraft, ten stál ale zády k Ilášově brance a nedokázal se včas zorientovat.

Následné minuty probíhaly v dramatickém duchu – u mantinelu zůstal dlouhé minuty nehybně ležet Václav Studený, kterého odnesla z ledu nosítka a následně jej sanitka převezla do nemocnice. Po návratu ke hře zahrozil Zientek, Iláš byl ale připraven. Zlikvidoval i střelu Maruny a tak se Karviná vrhla do rychlého protiútoku, Moravec našel ideálně u tyče Marka Ivana, ten nastavil hůl a navýšil domácí vedení na 2:0. O snížení se snažil Maruna, po jeho střele se puk odrazil od mantinelu a Iláš měl co dělat, aby si ho nesrazil do branky.V nadějné pozici se neprosadil ani Sztefek, Krisl už Iláše položil, puk ale poslal nad. Havířov nevyužil ani dva Javínovy tresty. Pak ale stál na levém kruhu připravený Antonín Pechanec, který na nic nečekal a střelou na bližší tyč nekompromisně poslal puk do karvinské branky.

Místo honu za druhou brankou ale přišly naopak příležitosti Karviné. Nejprve Vrba vychytal Ivanův únik, a pak, ve hře 4 na 4, nebral na obránce ohled Mikšan, jenže branku přestřelil. Další krásnou akci předvedl Luka, jehož přihrávka na Moravce před prázdnou branku neskončila gólem jen díky včasnému přispěchání Pechance. V další šanci selhal Novák, Lukova přihrávka našla i zcela volného Holušu, ani on ale puk za Vrbu nedostal. Havířovský gólman pak vytáhl lapačku proti střele Galvase a celý Havířov mu mohl za předešlé okamžiky hodně děkovat.

I třetí část začali aktivněji domácí. Vrba ještě zlikvidoval šanci Nováka, Luka pak sice trefil dorážku mimo, puk se ale od mantinelu odrazil k Makru Ivanovi, který jej doklepl do prázdné branky a zvýšil na 3:1. Neuplynuly však ani dvě minuty, domácí branku si obkroužil střelec série Michal Sztefek a přesnou ranou snížil. A za necelé další dvě minuty už bylo srovnáno. Martin Potočný vybruslil zpoza branky, střelou po zemi překvapil Iláše a rozpoutal velkou havířovskou euforii.

Havířovské branka očividně nabudila a Iláš byl v neustálém zápřahu. Devět minut před koncem už ale ani on nestačil na krásnou přihrávku Potočného, kterou do branky uklidil Michal Sztefek a poslal tak AZ poprvé do vedení. Karviná se nemohla vrátit do hry, před Vrbou si žádnou šanci nevytvořila a na její hole se vloudila velké nervozita. Naopak Havířov byl v obrovské euforii. A když po neproměněném sólu Potočného dorazil puk a tím i zkompletoval hattrick Michal Sztefek, byl už na ledě jen jeden tým.

Když už se zdálo, že si AZ kráčí pro pohár, dostali domácí možnost přesilové hry, k puku se dostal Jan Blatoň a ranou mezi betony ještě vrátil Karvinou do hry. Do konce třetiny chyběly tři a půl minuty. Když se ale Karviná nadechovala k tlaku, přišel na vlastní modré o puk Javín, čehož využil Jan Daneček, který poslal puk za Iláše a rozhodl o tom, že vítězem druhé ligy se stane AZ Havířov. Ten čeká baráž, naopak pro Karvinou sezona skončila.

Fotogalerie k zápasu
Youtube