AZ Havířov

AZ vyhrál 5:3 a prodloužil si sezonu minimálně o jeden domácí zápas

Petr Miklas | 15.02.2011

H A V Í Ř O V - V prvním čtvrtfinále play-off druhé ligy byl AZ od začátku hokejovějším týmem, gólově se prosadil pouze druhý domácí útok - dvakrát se trefili Stránský a Potočný, gól dal i Sztefek. Za hosty v první řetině snižoval po pěkné kombinaci celého útoku Skaloš.Po druhé třetině byl tedy stav 4:1 pro domácí.Ve třetí třetině si však Azet zkomplikoval situaci a hosté snížili na 4:3, trefili se Macháček a Horák. Do prázdné branky pak tečoval puk hostující Gulda, posledním domácím hráčem, který se dotkl puku byl Potočný, i když původně byl hlášen jako střelec Stránský, který tímto kuriozním způsobem mohl završit hattrick, ale protože se puku nedotkl, sám zažádal vedoucího mužstva o opravu a branka tak byla připsána Potočnému .

2. liga východ - 0.kolo út 15.2.18:00
AZ Havířov - HC Nový Jičín
5:3
(2:1, 2:0, 1:2)
Branky a nahrávky: 2. Sztefek (Stránský, Krisl), 14. Stránský (Potočný), 35. Potočný (Sztefek, Stránský), 40. Stránský (Potočný, Sztefek), 60. Potočný - 15. Skaloš (Andrýsek, Macháček), 48. Macháček (Horák), 56. Horák (Macháček). Rozhodčí: Mrkva - Řezáč, Tuizal. . Vyloučení: 7:3. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1568. Průběh utkání: 2:0,2:1,4:1,4:3,5:3.
AZ Havířov: Daneček L. - Prokop, Zientek, Krisl, Machálek, Balčík, Doczy, Jurčík, Maruna, Najdek, Klimša, Stránský, Potočný, Sztefek, Říčka, Daneček J., Pechanec, Vydra
HC Nový Jičín: Šrámek - Andrýsek, Gulda, Slavík, Pelikán, Hruška, Skaloš, Toman, Tomášek, Pavlačka, Macháček, Gebauer, Horák, Zedník, Chvostek, Štepiak, Uhlár

Zápas začal dle očekávání náporem domácího Havířova, Nový Jičín hrál to, co mu v minulých utkáních s Azetem neslo ovoce - tedy úpornou obrannou hru s nebezpečnými protiútoky. Domácí vytěžili branku hned z první vážnější situace před Šrámkem - po závaru se dostal k puku Sztefek a trefil přesně odkrytou branku, asistovali mu Stránský a Krisl. Rychle vstřelená branka nalila domácím krev do žil a podnikali další útočné výpady, Novojičínským se však dařilo bránit jim. Dlouho pak nebyla k vidění žádná větší šance, hosté si hlídali modrou čáru a snažili se vyrážet do protiútoků, ale i domácí hráli pozorně v obraně. V 8. minutě měli domácí možnost přesilové hry, ale až na šanci Sránského z ní nic nevytěžili. O 3 minuty později už ke změně stavu dojít mohlo, nejprve byl, zřejmě faulován, v dobré šanci domácí Stránský, následně se hra přelila na druhou stranu, Lukáš Daneček si vyjel pro puk, ale upadl, čehož hráči hostí nedokázali využít a stav tak zůstal nezměněn.Ve 12.minutě Stránský vystihl rozehrávku hostí a hnal se do šance, kterou zakončil střelou, Šrámek jeho bombu vyrazil levým betonem mimo bránu. O dvě minuty později už byl dnes velmi aktivní, Stránský úspěšný, po vyhraném bully v útočném pásmu se dostal před Šrámka a přehodil jej, asistenci si připsal Potočný. Uplynulo jen 29 vteřin a hosté snížili, když pěknou kombinaci zakončenou střelou do prázdné branky předvedli Andrýsek, Macháček a střílející Skaloš. V 18. minutě přišla obrovská šance domácích, kterou měl na svědomí Říčka, jenž se elegantně zbavil dvou obránců a předložil kotouč Janu Danečkovi, ten však střílel pouze do Šrámka. První třetina tak skončila 2:1 pro domácí.

Hned v první minutě druhé třetiny jsme viděli dobrou šanci domácího Najdka,jehož střela těsně minula odkrytý pravý horní růžek Šrámkovy branky. Další slibné příležitosti přinesla 24. minuta, když byl při pořesilovce dvakrát blízko zakončení do poloprázdné branky domácí Krisl, ale ani jednou se k němu kotouč nedostal tak, jak potřeboval. Další gólová šance přišla ve 31. minutě, opět ji měli domácí - Říčka obral Novojičínské obránce o kotouč, poslal jej Danečkovi, avšak ten sám u pravé Šrámkovy tyče ani nadvakrát gólu nedosáhl. Ve druhé třetině byli domácí pány ledu, dokázali to ve 35. minutě, když Prokop nahazoval od modré, puk se dostal k Pechancovi, ten obkroužil gólmana a v pádu zasunoval puk do prázdné, gólu zabránil vykopnutím obránce hostí. V té samé minutě však hosté nakonec inkasovali - parádní kombinaci celého útoku zakončil přesnou střelou Potočný, nahrávali Sztefek a Stránský. O dvě minuty později mohl Havířov vést o 3 branky, když při vlastním oslabení ujela dvojice Říčka-Daneček, druhý jmenovaný pálil, ale Šrámek předvedl své kvality a ránu chytil. Do tříbrankového vedení se tak AZ dostal až ve 40. minutě po další krásné kombinaci druhého útoku domácích. Sztefek vybojoval puk, poslal jej Potočnému a ten našel před brankou Stránského, jenž se uvolnil, obelstil Šrámka a zakončoval do prázdné branky. Po dvou třetinách tak domácí měli našlápnuto k suverénnímu vítězství.

Ani začátek třetí části nenasvědčoval nějakému dramatu, ve 43. minutě mohli domácí své vedení navýšit, když Pechanec vystihl rozehrávku hostí a jel ve dvojici s Danečkem na jediného obránce, nakonec se rozhodl zakončit sám, Šrámek jeho pokus zneškodnil. Až do 48. minuty měl AZ zápas jasně pod kontrolou a svého soupeře přehrával dokonce i v oslabení. Pak se však podařilo ujet Horákovi s Macháčkem, druhý jmenovaný se dostal sám před Danečka a bekendem mezi betony jej překonal. Ani to však domácí nevykolejilo, i nadále měli převahu a v 51. minutě byl Stránský po přihrávce Potočného blízko vstřelení hattriku, ale před odkrytou bránou netrefil puk jak si představoval. V 52. minutě přišla obrovská šance hostí - Gebauer mohl při přesilovce střílet do poloodkryté branky, trefil však jen tyč! O minutu později ujeli dva na jednoho, stále ještě v oslabení, Najdek s Marunou, přihrávka na druhého jmenovaného však neprošla tak jak měla a tak ji musel Maruna zpracovávat vysokou holí, čímž došlo k ukončení akce. V 54. minutě byl vyloučen domácí Balčík, což vyvolalo vlnu nevole u diváků, protože to byl již čtvrtý vyloučený domácí hráč v řadě. Tuto příležitost již Nový Jičín využil, když Horák propálil od modré Danečka, přihrával Macháček.

Náskok Azetu se tak smrskl na jedinou branku a závěr utkání byl řádně dramatický. Čtyři minuty před koncem navíc přišlo vyloučení domácího Maruny za vyhození puku mimo hrací plochu a hosté měli velkou příležitost vyrovnat. Přestože Nový Jičín sehrál tuto přesilovku nejlépe ze všech v zápase, branku nedal. Minutu a půl před koncem byl v dobré pozici faulován domácí Najdek, ale píšťalka sudího zůstala němá. Poté si hosté vzali oddechový čas, ale byli to domácí, kdo mohl vstřelit branku - Potočný se dostal 47 vteeřin před koncem třetiny do vyložené šance, ale Šrámek hosty podržel. Třináct vteřin před třetí sirénou se vhazovalo před Danečkem, oddechový čas si tentokrát vzali domácí. Posledním, kdo dostal kotouč do branky byl sice hráč Nového Jičína, jmenovitě Gulda, ale protože kotouč z jeho hole skončil v opuštěné brance hostí při jejich power-play, radovali se z výhry domácí hokejisté Azetu Havířov. Branka nakonec byla připsána Potočnému, protože původně ohlášený autor, Vít Stránský, se podle svých slov puku nedotkl a zřekl se gólu ve prospěch hrajícího manažera týmu. Poplatku do týmové kasy za vstřelený hattrick se však zřejmě ani tak nevyhne.

AZ tak důležitý první zápas nakonec zvládl, komplikace, které si v závěru způsobil jsou varováním pro odvetu. V Novém Jičíně budou domácí kousat, na druhou stranu, jsou to právě oni, kdo musí vyhrát, což může být pro Havířov výhoda.

Ohlasy k utkání


Jan Daneček starší(AZ Havířov):

Já jsem se zápasem spokojený jen do 50. minuty, to jsme plnili všechno, co jsme si řekli, soupeř měl minimum šancí a minimum střel. V závěru jsme si to zase pokazili svou nedisciplinovanou hrou, měli jsme 3 vyloučené za sebou, dostali jsme dva góly a tím se to celé zdramatizovalo. Pak jsme začali zmatkovat, protože nervozita se přenesla na naši stranu. Naštěstí jsme vyhráli i díky vlastnímu gólu soupeře.


Petr Kneblík(HC Nový Jičín):

Domácí si zasloužili vyhrát, byli lepší. Je škoda, že jsme udělali dvě velké chyby, odskočili nám na 4:1 a to se pak těžko dohání. I přesto byl závěr hektický a mohlo dojít k vyrovnání, Ale u nás to bude jiné, Havířov nemusí, my musíme, takže to bude spíš boj nervů.

Fotogalerie k zápasu
Youtube