AZ Havířov

Na jednu desítku s... Díl 20.

16.09.2023 | Lukáš Jandora

Víkend se chýlí ke svému konci, horečka stoupá, už v sobotu začne nový ročník druholigové soutěže, ve které bude klub z Havířova patřit k velkým favoritům. Pojďme si do startu sezóny představit ještě tři zbylé hráče, abychom tuto letní rubriku, se kterou jsme započali už na začátku července, zdárně zakončili. O kom si můžete přečíst dnes? O hráči, který na ledě zaujme a často upoutá oko fanouška. Ať už svým vzezřením, nebo někdy i stylem své hry, která je mnohdy právě oku lahodící, která se tu a tam možná malinko vymyká hře ostatních hráčů na daném postu...

Dvacátým hráčem naší rubriky je třiadvacetiletý Dominik Ficek, který se v létě stal zatím poslední posilou už tak velmi silného mančaftu. Tento, často útočně laděný, bek strávil většinu své dospělé kariéry v Opavě, odkud si často odskočil zahrát Univerzitní soutěž. Do většího povědomí hokejových fanoušků se dostal až loni, kdy odehrál velmi dobrý ročník v Kopřivnici, ve třiatřiceti zápasech nasbíral výborných 27 bodů, což jistě bylo jakýmsi lákadlem i pro manažera AZetu Milana Mikulíka. Příchod odchovance vítkovického hokeje ale trošičku drhnul, malinko se táhl, leč nakonec se upekl a s Dominikem jsme mohli podepsat smlouvu. Naváže na své ofenzívní choutky a bodový příděl z Kopřivnice? Uvidíme, nechme se překvapit. Nyní si jej však malinko představme mimo ledovou plochu... 

Na kterém zimáku jsi udělal své první hokejové krůčky a kdo Tě k hokeji přivedl?

Své první krůčky jsem udělal ve Vítkovicích, bylo to na legendárním zimáku Ledňáček, který byl později zbourán. Začínal jsem okolo 4 let a k hokeji mě dovedl můj taťka, za což jsem mu vděčný.

Kdyby sis jako dítě nevybral lední hokej, který sport by sis dovedl představit, že bys místo něj dělal?

Určitě by to byl box nebo tenis. Tyto dva sporty mě velice baví, obzvlášť tenis, který se v letním období snažím hrát co nejvíce. Nejčastěji čtyřhru, kdy se s přáteli rádi sázíme, ať máme nějakou motivaci.

Kdyby sis mohl vybrat jakékoliv číslo dresu, jaké by to bylo a proč?

Je to číslo 14, mám k němu vazbu odmala, jelikož můj taťka se narodil čtrnáctého a také s tímto číslem hrál kdysi fotbal. Takže vždy, když je možnost čísla 14, neváhám.

Vzpomeneš jeden zápas ve své dosavadní kariéře, který máš stále v hlavě?

Ano, vzpomenu. Není to tak stará událost, je to z tohoto roku, je to zápas na univerziádě proti Ukrajincům, kdy nám šlo o postup do semifinále. Bohužel jsme ho ale nezvládli a tím pádem pro nás turnaj skončil. Je to škoda, přivézt medaili z takové akce by byl úspěch.

Ze všech hráčů, se kterými ses v kariéře potkal v týmu, sestav pětku, ve které by sis ještě někdy rád zahrál.

V útoku by to byl na pravém křídle určitě Renda Kysučan, jeho rychlost a šikovnost je stále na vysoké úrovni. Na centru bych si vybral Jožku Baláže, který dnes patří k TOP hráčům slovenské extraligy. Levé křídlo je hodně těžká volba, asi by to byl Patrik Gola, uměl si vždy najet do prostoru, odkud dokázal skórovat. No a v obraně je to jasné, dlouhodobý parťák David Gřesík, s kterým jsme vždy tvořili nejpevnější obranný pilíř.

Zkus se "prodat" a vyjmenuj 3 své hokejové přednosti.

Na tuto otázku těžko hledám odpověď. Myslím si, že to bude bruslení (obratnost), přehled a čtení hry.

Byl nebo je nějaký hokejista, kterého jsi měl či máš jako vzor nebo kterého jsi alespoň rád sledoval?

Libí se mi styl hry, jaký má Erik Karlsson. Kdysi to byl třeba Marek Židlický, protože jak říkám, mám rád útočné pojetí, který právě tihle beci vždy prezentovali.

Kdybychom si spolu zahráli hru FIFA23 na Play Stationu, jaký tým by sis vybral a proč?

Vybral bych si PSG a to jen proto, že je to tým, který aspoň trochu znám. Fotbal mi nikdy moc neříkal, takže ho ani nesleduji.

Kdybys mohl cestovat v čase, co bys ve své kariéře, když se na ní nyní díváš, udělal jinak?

Neměnil bych nic, každé rozhodnutí mě dostalo až na místo, kde jsem teď.

Finále extraligy, jedeš rozhodující trestné střílení. Ještě dříve než se rozjedeš, víš, jak zakončíš? A pokud ano, tak prozradíš?

S radostí bych jel, mám rád tlak, který by určitě v ten moment byl veliký. Najel bych si z pravé strany, naznačil střelu, potáhnul lehce doleva a svižné zápěstí na dřevěnou nohu. To zabere na skoro každého gólmana (samozřejmě s úsměvem - pozn. autora).

A o kom si můžete přečíst v předchozích epizodách? Třeba o brankářích Davidu Sachrovi či Martinu Šindelkovi, z obránců jsme vám nabídli Marcela Kunce, Petra Ščurka, Ondřeje Ševčíka, Tomáše Havlíka, Tomáše Valentu a Davida Vosátka, z útočných řad jste pak mohli malinko více poznat Matouše Ćmiela, Jiřího Tvrdého, Šimona Pavlíka, Dominika Pawliczka, Daniela Spratka, Jakuba Apolenáře, Jana Křivohlávka, Tomáše Franka, Lukáše Bednáře, Davida Klimšu a Šimona Kratochvila.

Youtube