AZ Havířov

Junioři podlehli v derby Vítkovicím

David Motloch | 06.12.2010

H A V Í Ř O V - Zápas nezačal pro Havířov vůbec dobře, když v první třetině inkasoval dvě branky, přestože nebyl horším týmem. Domácí zřejmě položila branka na 0:3, protože padla po velké hrubce při přesilové hře. Poté sice Mach zvýšil akcie svého týmu, když překonal Bartošáka, ale poté Vítkovice přidaly další branku. Brezani ještě zdramatizoval závěr utkání, když skóroval z brejku, ovšem Walker s Galajdou utvořili konečný výsledek zápasu - 2:6.

Extraliga junioři - 32.kolo po 6.12.
AZ Havířov - HC Vítkovice Ridera
2:6
(0:2, 1:2, 1:2)
Branky a nahrávky: 32. MACH (Teper), 51. BREZANI (Mach) - 8. ŠEBESTA (Žvatora), 11. WALKER (Kolouch), 28. KOLOUCH, 37. GALAJDA (Prokop), 53. WALKER (Slovák, Kolouch), 60. GALAJDA (Žvatora, Prokop). Rozhodčí: Smeták - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 10:6. Využití: 0:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 210. Střely na branku: 40:25. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1, 4:2, 6:2.
AZ Havířov: Matoušek, Zelenka - Duda, Teper, Lešiga, Krause, Jindřich, Diviš, Deutsch, Čintala - Miczek, Mráz, Pechanec, Puffer, Peslar, Číp, Mach, Brezani, Kasperlík, Pasker, Toman
HC Vítkovice Ridera: Bartošák, Kubáň - Hudeček, Plášek, Pavelka, Kovář, Hruzík, Klimíček, Prokop, Žvatora - Vrána, Řehák, Šebesta, Richter, Galajda, Slovák, Walker, Kolouch, Tomi, Mareček

Utkání začalo podle očekávání nervózně. Vyloučení střídala vyloučení a byla znát rivalita obou mužstev. Havířov úvodní tlak nedokázal přetavit v branku, chvíli měl k dispozici i přesilovku 5 na 3. Zanedlouho se stejná možnost naskytla i Vítkovicím, když se nechali vyloučit Krause s Mrázem.

Vítkovický Steel nesehrál přesilovou hru vůbec špatně, v 7. minutě byl Slovák blízko vstřelení branky, ale zahodil téměř stoprocentní šanci. Hosté však udeřili až při rovnoměrném počtu hráčů na ledě. V 8. minutě se prosadil Šebesta, ke kterému se odražený kotouč od tyče dostal přímo na hůl a odkrytou klec nekompromisně trefil.

V 11. minutě se Vítkovice radovaly znovu, když Walkerovu střelu si zřejmě nešťastně ztečoval jeden z obránců Havířova do branky. Zbytek třetiny příliš vzrušivých momentů nepřinesl, ale individuální akce vítkovického Řeháka, který málem puk "dovezl" až do branky, toto pravidlo nepotvrdila.

V závěru třetiny ještě zazlobila střela Jindřicha od modré čáry při přesilové hře, ale puk nakonec branku minul. Ve druhé části začal lepší hrou Havířov a to hlavně díky nabídnutým přesilovkám, ovšem postupně začal na soupeře ztrácet. Vítkovičtí pak doslova ostřelovali Matouška ze všech možných pozic, cenný zářez si ale připsali hosté až ve 28. minutě a defacto jim na branku nahráli domácí.

Přesilovou hru totiž sehrál Havířov katastrofálně a po několika sériích chyb v rozehrávce dokázal Kolouch najít zkulinku mezi betony brankáře Matouška. Nelze upřít, že Havířovu chybělo štěstí, Bartošák totiž puky doslova přitahoval, když se do něj hráči trefovali i přesto, že branka byla z poloviny odkrytá.

Ve 32. minutě se ale domácí přece jenom radovali z branky, když se dokázal prosadit Teper. Ve 37. minutě mohlo být ještě veseleji, ale brejk 2 na 1 nevyřešil Puffer vůbec dobře. Jako trest tak přišla branka v té samé minutě z hole Galajdy. V tu chvíli vzaly Vítkovice definitivně otěže zápasu pevně do svých rukou.

Ve 39. minutě už jenom potvrdili zoufalost domácích hned tři havířovští útočníci, kteří propasírovali puk do brankoviště, ovšem kotouč skončil několik milimetrů před brankovou čárou, nikoliv za ní.

Matoušek posléze přidal na svůj účet další ze série skvělých zákroků a Vrána byla na něj tentokrát marný. V 51. minutě se zableskl pro domácí plamínek naděje, když se trefil z brejkové situace Brezani, ale netvrvalo dlouho a poslední slovo měly opět Vítkovice, protože v 53. minutě se ve skrumáži před brankovištěm nejlépe zorientoval Nathan Walker.

Při vyloučení Macha a Tepera, který inkasoval trest 5 + do konce utkání se Vítkovice radovaly již po šesté, když se v poslední minutě zápasu prosadil Galajda a využil tak přesilovou hru 5 na 3. Z derby tak nakonec vyšly vítězně Vítkovice, Havířov držel první polovinu utkání se soupeřem krok, poté však rezignoval.

Youtube