AZ Havířov

Junioři vezou z Prostějova osmou výhru v řadě

Tomáš Vlček | 16.10.2011

V 10. kole ligy juniorů čekal havířovské mladíky v Prostějově souboj s třetím týmem soutěže. Domácí zejména v první třetině prokazovali svou kvalitu, ale nakonec neodolali útočné převaze AZetu. Ten ve druhé části utkání obrátil skóre ve svůj prospěch a v poslední dvacetiminutovce jej ještě zvýraznil až na konečných 6:2.

Liga juniorů - 10.kolo ne 16.10.
LHK Jestřábi Prostějov - AZ Havířov
2:6
(2:1, 0:2, 0:3)
Branky a nahrávky: 16. Zachar (Kaluža). 20. Tomiga S. - 15. Pechanec (Brezani), 21. Pechanec (Brezani), 39. Brezani (Lešiga, Ovčaří), 44. Mráz (Pechanec, Brezani), 52. Dýrr (Pechanec), 56. Putniorz (Přívara). Vyloučení: 3:4. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:6.
LHK Jestřábi Prostějov: Kyša - Horký, Dufka, Kaluža, Stejskal, Hrdlička, Pezda, Koranda, Konečný, Stindl, Prokop, Matoušek, Tomiga, Zachar, Jurník, Pudil, Mašek, Stloukal
AZ Havířov: Matoušek - Čintala, Dýrr, Kostelník, Lešiga, Majda, Matějek, Matějíček, Moržol, Mráz, Ovčaří, Přívara, Putniorz, Smuž, Szewieczek, Weisser, Brezani, Pechanec

Do první třetiny lépe vstoupili hosté z Havířova. Byli aktivnější a vytvářeli si před Martinem Kyšou v domácí brance více příležitostí než domácí útočníci. V průběhu třetiny se ale hra vyrovnala a hrál se rychlý pohledný hokej. Gólově se první prosadili hosté. V 15. minutě Mario Brezani zatáhl puk do útočného pásma, tam ho předal Antonínu Pechancovi a ten z prostoru mezi kruhy přes obránce trefil skulinu mezi tyčí a betonem domácího brankáře.

Z vedení se ale hosté dlouho neradovali, protože za necelou minutu si narazil ve středním pásmu David Zachar s Markem Kuželou, objel podél mantinelu až za obranu a ukázkovým blafákem vyrovnal stav utkání na 1:1. V 18. minutě byl vyloučen domácí Martin Dufka a hosté hráli přesilovou hru, jenže Stanislav Tomiga byl důrazný a aktivní při rozehrávce Havířova, sebral obránci puk a z prostoru mezi kruhy trefil přesně horní růžek Matouškovy branky.

Druhou třetinu začínali havířovští dohrávanou přesilovou hrou a ta se jim podařila využít. Podruhé v utkání se trefil Antonín Pechanec, když zakončoval nad beton domácího brankáře. Ve 25. minutě se hosté znovu radovali. Přívara s Matějíčkem ujížděli dva na jednoho, první jmenovaný zakončoval blafákem, ale dřív než puk přešel brankovou čáru, tak byla posunuta branka a rozhodčí gól neuznal. Hosté si to ale vynahradili ve 39. minutě, když Mario Brezani z vrcholu kruhu střílel přes obránce do protipohybu brankáře a strhl vedení opět na stranu AZetu.

Jestřábi do třetí třetiny vlétli s úmyslem rychle srovnat. Hned v úvodu si vypracovali několik slibných příležitostí, blízko vyrovnání byl Marek Kaluža, kterého z rohu našel před brankou David Prokop, ale zakončení přes obránce jen těsně minulo branku. Otevřená hra se ale domácímu celku nevyplatila. Ve 44. minutě propadla domácí obrana, když na sebe navázal Antonín Pechanec tři hráče, poté puk poslal na zcela volného Tomáše Mráze a ten sám proti Kyšovi uspěl střelou pod břevno - 2:4.

Zanedlouho mohl snížit Daniel Jurník, když jeli s Davidem Zacharem dva na jednoho, výborný Matoušek ale skvělě zasáhl. V 52. minutě se hosté znovu radovali. Filip Dýrr nevěděl na modré co s pukem, tak ho poslal přes klubko hráčů na branku a ten se zastavil až za zády domácího brankáře 2:5. Konečnou podobu dal skóre 5 minut před koncem Jan Putniorz, když jeho pokus z pravého kruhu prolétl po ledě mezi betony domácích brankáře. AZet si tak z Prostějova odváží zasloužené vítězství 6:2.

Ohlasy k utkání


Juraj Jurík (trenér LHK Jestřábi Prostějov): Myslím, že to byl dobrý zápas. I když jsme prohráli 6:2, skoro dvě třetiny to bylo vyrovnané, ale v poslední třetině se projevila herní vyzrálost Havířova. Hlavně ta první pětka nám dělala velké problémy a vlastně celý zápas rozhodla, pak nám začaly docházet síly a bylo vidět, že havířovští hokejisté hráli extraligu juniorů a vlastně už by měli hrát za muže, takže ta kvalita byla na straně soupeře a můžu mu jen blahopřát k vítězství.


Dalibor Pasker (trenér AZ Havířov): Čekali jsme, že to bude těžký zápas. Bylo vitět i na výsledcích, že se domácí zlepšují, což potvrdili v celém utkání. Myslim si, že první třetinu byli domácí lepším celkem, my jsme si o přestávce ujasnili co máme hrát i povinnosti každého hráče, což se nám začalo v druhé třetině dařit a zodpovědným výkonem jsme dotáhli zápas do vítězného konce.

Youtube