AZ Havířov

Přerov zdolán v prodloužení

Tomáš Vlček | 12.02.2011

H A V Í Ř O V - Skvělý vstup do utkání dnes měl AZet, protože již v 1. minutě vedl a měl i další šance. Hosté z Přerova však ukázali svou kvalitu a ještě do přestávky získali dvougólové vedení. Naštěstí se ve druhé třetině Havířov dvakrát gólově prosadil a vyrovnal skóre. A i když šli ve třetí třetině Zubři opět do vedení, bojovný výkon AZetu byl odměněn nejen vyrovnáním, ale v prodloužení i vítěznou brankou Brezaniho z trestného střílení. V posledním zápase před play-off tak zůstaly v Havířově dva body. Výsledky dalších zápasů 2. ligy rozhodly, že soupeřem AZetu pro 1. kolo play-off bude celek Nového Jičína. Začíná se v Havířově v úterý od 18:00.

2. liga východ - 40.kolo so 12.2.17:00
AZ Havířov - HC ZUBR Přerov
5:4p
(1:3, 2:0, 1:1 - 1:0)
Branky a nahrávky: 1. Potočný (Pechanec, Brezani), 30. Potočný (Brezani, Krisl), 39. Maruna (Potočný, Prokop), 56. Krisl (Maruna, Klimša), 63. TS Brezani - 3. Kočara (Ševčík, Faltýnek), 13. Kolařík (Sedlák, Ditrich), 18. Kolář (Blink), 46. Sedlák (Faltýnek). Rozhodčí: Schmejkal - Vengřin, Záviský. Vyloučení: 5:3. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1584. Buly: 32:27. Střely: 45:37 Průběh utkání: 1:0, 1:3, 3:3, 3:4, 5:4.
AZ Havířov: Matoušek (od 21.Vrba) - Prokop, Zientek, Krisl, Machálek, Jurčík, Doczy, Deutsch - Maruna, Pechanec, Klimša - Stránský, Potočný, Brezani - Vydra, Říčka, Daneček J. - Pavlas
HC ZUBR Přerov: Tihlář - Pala, Faltýnek, Osina, Ferenc, Vlček, Novajovský, Musil, Sklenář - Kolář, Sedlák, Blinka - Kočara, Hanák, Kotásek - Menšík, Kohút, Kundrátek - Ditrich, Ševčík, Kolařík

Těsně před samotným utkáním se na ledě odehrála malá slavnost. Malým hokejistům AZetu byla předána prezidentem klubu Jaroslavem Mrowiecem hokejová výzbroj, zakoupená za peníze z Konta AZeťák.

Pak už se ale začalo hrát, a byli to domácí, ač oslabeni o 4 hráče základní sestavy (L. Daneček, Balčík, Najdek, Sztefek) kdo vstoupil do utkání aktivněji. Už po necelé minutě pak přišlo i gólové vyjádření této aktivity. To se do útočné třetiny vřítila dvojice Brezani – Potočný a v situaci 2 na 1 to sehrála skvěle. Brezani i přes slušnou střeleckou pozici poslal ještě žabku na lépe postaveného Martina Potočného a ten puk uklidil neomylně do poloodkryté přerovské branky – 1:0. Jenže domácím radost z vedení nevydržel dlouho. Neuplynuly totiž ani dvě minuty a i Přerov využil přečíslení v útočné třetině. Vladimír Kočara měl na brankovišti opakovanou možnost puk dorazit a dokonale ji proti bezmocnému domácímu mladíkovi v brance Petru Matouškovi využil k vyrovnání.

Tato situace domácí zaskočila a v dalších minutách to byli přerovští kdo více hrozil. Za zmínku stojí zejména Ditrichova šance ze 7. min. Přerovský útočník se krásně proháčkoval až před domácího gólmana, ale střelu poslal těsně nad. Za AZet odpověděl velkou šancí až v 9. min Mario Brezani, který v samostatném úniku vyslal velmi jedovatou střelu, ale Tihlář ji ztlumil a jeho obránci pak puk odpálili do bezpečí. Branku tak viděli diváci až ve 13. minutě a dali ji hosté. Opakovanou dorážkou se z blízka prosadila posila z Frýdku – Místku Jan Kolařík a Zubři vedli 2:1.

Ideální příležitost vyrovnat dostali domácí už za půl minuty v podobě přesilovky. Ale i když ji hráli docela slušně, a navíc ji opět faulující hosté na 20 vteřin domácím ještě vylepšili na dvojnásobnou, víc než bombu Krisla a nadějné dorážky Potočného a Brezaniho z toho nebylo. To přerovští se svou další šancí naložili efektivněji. Po sérii chyb na útočné modré se za záda všech havířovských hráčů dostal do úniku Jan Kolář a krásnou forsbergovskou fintou překonal Matouška potřetí.

Mladého gólmana domácích do druhé části hry nahradili trenéři Adamem Vrbou a to byl zřejmě jeden z klíčových momentů pro další vývoj zápasu, protože tento zkušený brankář už toho Zubrům ve zbytku utkání mnoho nedovolil. Kromě toho vlétl AZet na led s velkým odhodláním snížit nepříznivý stav, ale čisté gólové šance si nevypracoval a ty nególové Pechanec ani Říčka nedotáhli úspěšně do konce. Domácím k návratu do zápasu pomohla až přesilovka v polovině utkání. To byl za faul na unikajícího Říčku vyloučen Osina a přesně v čase 30:00 zakončil gólem do odkryté poloviny branky svou krásnou spolupráci s Krislem a Brezanim opět Martin Potočný. Jak už to tak bývá, po vstřeleném gólu se domácí nadechli dalšímu náporu, ale šance Maruny ani Krisla branku nepřinesly.

Stejně se vedlo i Zubrům v jejich další obrovské šanci ve 38. minutě. To Kotásek, ač tísněn obráncem, objel s pukem branku, přihrál na hranici brankoviště svým spoluhráčům na dorážku. Ale ležící Adam Vrba v téměř beznadějné pozici svým betonem a poté i lapačkou jasně vzkázal, že puk do branky prostě neprojde. Důležitost tohoto možná klíčového zákroku se ukázala už za půl minuty. Otřepané nedáš – dostaneš tentokrát totiž opět platilo. Dlouhá přihrávka Prokopa našla na modré Potočného a jeho přihrávku přes celou šíři obranného pásma hostů Jan Maruna na potřetí poslal pod víko Cihlářovy branky – 3:3.

Hosté si ztracené vedení vzali ještě jednou v zápase zpět. Ve 46. minutě využili zmatků v havířovském brankovišti a Zdeněk Sedlák opakovanou dorážkou tentokrát Vrbu překonal. AZet se však nedal, a s velkou bojovností se snažil výsledek pozměnit. Šance Klimši ze 48. minuty se ale neujala a moc dalších jim v následujících minutách Zubři, kteří se evidentně zaměřili na bránění nadějného vedení, nedovolili. Nešťastný okamžik přinesla 49. minuta. To byl po nárazu u mantinelu zraněn hostující Matěj Blinka a utkání po něho skončilo.

Další skvělý zákrok předvedl v oslabení v 54. minutě Adam Vrba, když Hanákovi nedovolil ani na dvakrát protlačit puk pod betonem do branky. A tak za dvě minuty udeřili domácí. To útočníci Klimša s Marunou zavezli puk do útočného pásma, zpětná nahrávka našla mezi kruhy najetého Jirku Krisla a jeho pumelenice se zastavila až v růžku Tihlářovy branky – 4:4. Jak moc toto zasloužené vyrovnání domácí povzbudilo, se ukázalo, když od 57. minuty hráli v oslabení. Přerovským téměř nedovolili ohrozit svou branku a dokonce tu jejich sami ohrozili – střela Zientka však trefila tyčku jen zboku.

A tak se šlo do prodloužení. V něm se v čase 62:35 řítil na Tihláře dnes podruhé samotný Mario Brezani a protože ho přerovská obrana při zakončení faulovala, dostal nařízeným trestným střílením šanci vyzkoušet si je znovu. Provedl to skvěle. Pod ležícím gólmanem posunul puk do branky a zajistil tak AZetu vítězství 5:4 v prodloužení.

Ohlasy k utkání


Jan Daneček (HC AZ Havířov): Před utkáním nám za sestavy vypadli někteří hráči a tak se nám rozpadly prakticky všechny útoky. Překopaná sestava odehrála katastrofální 1. třetinu. Vůbec jsme nepomohli mladému brankáři Matouškovi, naopak soupeři jsme svými chybami nabídli snad 5 velkých šancí. Od druhé třetiny jsme vyměnili brankáře i poněkud změnili sestavu a to vedlo ke korekci výsledku. I když jsme ve 3. třetině opět prohrávali, tak jsme našli sílu na vyrovnání a dokonce i na vítězství v prodloužení. Jsem za toto vítězství strašně rád, protože výsledek posledního zápasu před play-off je pro pohodu týmu vždy velmi důležitý.


Lubomír Oslizlo (HC ZUBR Přerov): Zápas se pro nás vyvíjel velmi dobře, ale pak jsme dostali branku v oslabeni a navíc domácí srovnali dorážkou na konci 2. třetiny. Vedení jsme si sice vzali ve třetí třetině zpět, ale po faulu na našeho obránce domácí opět vyrovnali. No a v prodloužení to už byla chyba naší obrany po níž se výsledek utkání rozhodl. Na to jak jsme to měli rozehrané, jsme tedy body spíš ztratili.

Fotogalerie k zápasu
Youtube