AZ Havířov

FINÁLE PLAY-OFF 2024, AZ HAVÍŘOV - CHOMUTOV. Páté utkání FINÁLE ve čtvrtek 25.4. od 17:30!

VSTUPENKY NA FINÁLE PLAY-OFF KUPUJTE ZDE.

Havířov ve třetí třetině dovedl zápas do vítězného konce

Michal Farmačka | 23.03.2024

První čtvrtfinále na ledě Havířova přineslo 13 gólů. Rekordman Franek přispěl dvěma góly a do hry se dostali všichni čtyři brankáři. Nový Jičín podlehl Havířovu a Havířov v sérii vede 1:0.

2. liga - 0.kolo so 23.3.17:00
AZ Havířov - HC Nový Jičín
8:5
(2:1, 3:4, 3:0)

Branky a nahrávky: 5. Ćmiel (Mrva, Apolenář), 11. Apolenář (Mrva), 25. Franek (TS), 31. Křivohlávek (Franek, Karafiát), 39. Franek (Bednář, Kunc), 53. Spratek (Bednář), 56. Mrva (Apolenář, Valenta), 60. Spratek (Klimša) – 3. J. Sluštík, 22. Konečný (Dudáš, Báchor), 34. Konečný (Handl, J. Holáň), 36. Maliník (Handl, Konečný), 39. Handl (Konečný). Rozhodčí: Vaněk, Gebauer – Bartoň, Tvrdý. Vyloučení: 6:5. Využití: 3:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1755.  Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 4:2, 4:4, 5:4, 5:5. 8:5.

AZ Havířov: Sachr (41. Šimonů) – Michálek, Kunc, Ševčík, Valenta, Vosátko, Ficek, Ščurek – Klimša (A), Křivohlávek, Karafiát – Franek, Haas (C), Bednář – Pawliczek, Spratek, Kratochvil – Antoníček, Ćmiel, Mrva (A) – Apolenář.
HC Nový Jičín: Klimek (25.–25. Hořejší) – Báchor, Gřesík, J. Hruška I, Dudáš, J. Holáň – J. Sluštík (A), Hudeček, Berka – Olesz, Gebauer (C), Hilšer – D. Kafka, Handl, Chmel – M. Fišer, Konečný, Maliník (A) – Škarka.

Začátek zápasu byl z obou stran takový opařený. Oba celky hrály hodně tvrdě. Jako první se z opaření probudili hosté. Po dvou minutách se prosadil Jan Sluštík, když z levého mantinelu dostal s pomocí Arabelina prstenu puk za záda Sachra a otevřel čtvrtfinálovou účtenku.

První jičínský gól rozhodil domácí fanoušky, kteří hnáni dobrými šancemi Havířova tlačili svůj tým za vyrovnáním. Toho se dočkali, když puk za záda Klimka dotlačil Matouš Ćmiel a málem byl svědkem pádu Gascontrol arény, protože havířovská zvěř byla na nohou. Povzbuzený Havířov vytáhl do konce třetiny z klobouku ještě jeden gól. Na Boba a Bobka, králíky z klobouku, si zahrála dvojce Jakub Mrva a Jakub Apolenář. Právě druhý zmiňovaný dostal při přečíslení dva na jednoho puk na pravou stranu a napodruhé dostal puk za záda brankáře. Nejdříve trefil Klimka, poté už ale trefil prázdný prostor.

Konec první části byl sice napínavý, ale gól nepřinesl. Havířov tak vedl po první třetině 2:1.

Na začátku druhého dějství se Havířov dopustil hry v šesti a byl za to náležitě potrestán. Této slibné situace pro hosty využil Viktor Konečný, když tečoval střelu Martina Dudáše a vyrovnal na 2:2. Co si neuděláš sám, jako kdyby si neměl. Tímto heslem se řídil rekordman Tomáš Franek, když si najel sám před Klimka, byl seknutý a vybojoval pro své mužstvo trestné střílení. To si také Tomáš Franek sám proměnil svižnou střelou na vyrážečku brankáře. Novému Jičínu nepomohlo ani střídání brankářů před nájezdem. Klimka nahradil Hořejší, ale vzhledem k tomu, že to bylo jenom na nájezd, se Klimek poté do branky vrátil, 3:2.

Tomáš Franek pokračoval v samostatných výpadech na branku soupeře. Hned další jeho výpad skončil v novojičínské síti. Franek zakončoval forhendem, jeho zakončení se ale svezlo po Klimkovi přímo na hokejku Jana Křivohlávka a ten se zakončením do odkryté branky nemýlil, 4:2. Po střele Handla střelu vyrazil Sachr, puk se ale odrazil na volného Viktora Konečného, ten ho dorazil do odkryté havířovské brány, 4:3. Nový Jičín umlčel Gascontrol arénu, když za dvě minuty vyrovnal Roman Maliník, prudkou střelou nedal Sachrovi možnost reagovat, 4:4.

Když Nový Jičín porušil pravidla, dostal Havířov přesilovou hru. Tu od modré čáry využil přesilovku Tomáš Franek, když použil svou tajnou zbraň v podobě tvrdé střely, 5:4. Po pouhých 27 sekundách se ale opět radovali hosté. Nevídané přečíslení tři na jednoho využil Dan Handl. Ležícímu Sachrovi procpal Viktor Konečný puk pod betonem a nikým nehlídaný Handl ho z brankové čáry dorazil do prázdné branky.

Gólové hody už ve druhé třetině nepokračovaly, a tak byl výsledek vysoký a vyrovnaný 5:5.

Třetí perioda začala smutně pro domácího brankáře Davida Sachra, který byl vystřídán a do branky se stěhoval Daniel Šimonů. Postupem čase se emoce na ledě se vyostřovaly, byli jsme svědky hokejové MMA, rozhodčí ale vše klidnili. Čas 42:36 Lukáš Bednář zkouší střelecké štěstí v přesilovce, jeho střela jde ale nad. Štěstěna se přiklonila k domácím a puk se od zadního mantinelu odrazil přímo na hokejku Daniela Spratka a ten poslal Havířov do vedení 6:5.

Domácí byli při chuti. Po dlouhém zámku v pásmu se k puku u modré dostal Valenta, jeho přihrávku zkoušel využít Apolenář, ale jeho backhand Klimek přečetl. Co ale Klimek nevěděl bylo, že za zády měl Jakuba Mrvu, který puk dorazil do odkryté části branky. Klimek tuto gólovku nezachránil ani nepovedeným tygřím skokem. Gólovou hostinu uzavřel Daniel Spratek, když dorazil puk do branky, který se odrazil od zadního mantinelu.

Spratkův gól byl opravdu posledním, Havířov zvítězil 8:5 a v sérii se ujímá vedení 1:0.

Fotogalerie k zápasu
Youtube