AZ Havířov

Junioři vybojovali důležité tři body

Lukáš Jandora | 08.12.2023

S cílem získat tři body šli do pátečního utkání naši junioři, kterým byla za soupeře Chrudim, ta okupuje poslední místo tabulky. Nabízelo se tedy, že zápas to pro naše svěřence bude více než hratelný, že body by mohly být blízko. Nic snadného to však nebylo, hrál se docela vyrovnaný hokej, i díky třem kanadským bodům Kubečky však veledůležité body zůstaly opravdu u nás v Havířově...

Liga juniorů - 21.kolo pá 8.12.18:30
AZ Havířov - HC Chrudim
4:1
(1:0, 2:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 10. Kubečka (Valouch), 22. Maršálek (Kubečka, Lipka), 31. Vizáry (Kubečka), 54. Toma (Middleton) – 60. Kantor. Rozhodčí: Šico – Návrat, Kaprál. Vyloučení: 8:4. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 47. Průběh utkání: 4:0, 4:1.

AZ Havířov: Maňásek – Maršálek, Kreutz "A", Činčala, Ćmiel, Bortoli, Valouch "C", Juřík – Žák, Ščerba, Toma, Middleton, Zálesňák, Bielesz, Kubečka, Lipka "A", Apolenář, Konesz, Kósa, Vizváry
HC Chrudim: Pithart – Pazdera "A", Straka, Vašek, Dvořák, Kubišta, Krejčík – Kafka, Matýs "C", Hemský, Novák "A", Jedlička, Jirout, Kantor, Kopecký, Chvojka, Štěpnička, Bolehovský, Kubíček

Začátek utkání začal obrovskou šancí hostujícího Jirouta, který se do ní dostal už po 35 vteřinách hry, domácí obrana jej nechala prchnout po levém křídle, chrudimský útočník se dostal tváří v tvář před gólmana Maňáska, však naštěstí netrefil bránu. Prvních několik málo minut se naši junioři možná malinko hledali, posléze přeci jen převzali mírnou iniciativu v utkání. V 10. minutě se dočkali zasloužené odměny v podobě prvního gólu. Hosté byli usazeni v útočném pásmu, dostali se ke střele, tlačili se k dorážce, však nepohlídali si zadní vrátka. Po chybě se sám na brankáře řítil Nikolas Kubečka a hezkým bekendovým blafákem proměnil svou loženku - 1:0. Co se gólů týče, tak to v první třetině bylo vše, ta nabídla vyrovnaný hokej.

V dějství druhém šel AZ brzy do dvougólového vedení, k vidění byla hezká individuální akce s chutí hrajícího Kubečky, který z velkého úhlu ještě stihl vystřelit, od gólmana Pitharta se dostal kotouč mezi kruhy, kde byl zcela volný Jan Maršálek. Měl kupu času, stihl dobře zamířit, trefil po ledě, pod vyrážečku - 2:0. No a ještě veseleji bylo v polovině zápasu, AZeťáci ukázali, jak má vypadat rychlý protiútok. Podél mantinelu prchl všudybyl Kubečka, rychle předložil před bránu Ricardu Vizvárymu a ten nikým neatakován mířil přesně - 3:0.

Ačkoliv na světelné tabuli svítilo po 40 minutách hry skóre 3:0, dalo se říct, že utkání to stále bylo vyrovnané, AZet hosty školil z produktivity, navíc ve druhé třetině možná malinko změnil hru, více sázel na rychlé brejky, ze kterých také trestal. 

Ve 47. minutě nevyšel hostům pokus o snížení, v tisíciprocentní šanci se jeden z jejich útočníků dostal k dorážce poté, co Maňásek vyrazil střelu od modré. Polovina brány byla prázdná, však dorážka z nějakých 40 čísel si bránu nenašla. Utkání bylo poté trochu kouskováno velkým množstvím vyloučených, definitivní pojistku havířovského vítězství vsítil v 54. minutě Jakub Toma, kterému asistoval Middleton - 4:0

Když už to vypadalo, že celý zápas velmi dobře a pozorně chytající gólman Maňásek zapíše čisté konto, přišel o něj trochu smolně 5 vteřin před koncem zápasu. Nejprve vyrazil nepříjemnou střelu od modré, ze záporného úhlu však dorážel hostující Kantor a havířovský strážce svatyně si kotouč srazil za svá záda - 4:1.

Důležitější než čisté konto jsou však velice důležité a vybojované tři body, navázat na tento bodový zisk mohou junioři už v neděli v Porubě. 

Youtube