AZ Havířov

Junioři dokázali vybojovat první výhru sezony

Josef Nudera | 17.09.2023

Nedělní poledne nabídlo souboj 2. kola Ligy juniorů mezi domácím AZ Havířov a hostujícími Mladými Draky Šumperk. Šumperk začal zápas lépe a vedl, ale Havířov se dokázal postupně po několika brankách dostat až do vedení 3:1. O to sice v brankách bohaté druhé třetině přišel, ale na led se po přestávce vrátil, aby utkání dotáhl do vítězného konce. Domácí junioři nakonec vyhráli 5:3 a připisují si první tři body sezony. Další utkání hrají junioři v pátek na ledě Techniky Brno a v neděli na domácím ledě proti Chrudimi.

Liga juniorů - 2.kolo ne 17.9.12:00
AZ Havířov - Draci Šumperk
5:3
(0:1, 3:2, 2:0)

Branky a nahrávky: 21. Siekierka (Middleton, Lipka), 31. Middleton (Valouch), 32. Vizváry (Bielesz, Jarolím), 50. Toma (Vizváry), 56. Lipka (Maršálek, Toma) – 17. Izák (Lichner, Cekr), 33. Tomeš (Szabó), 35. Szabó. Rozhodčí: Michael Hranoš — Vladimír Hladík, Tomáš Vojtášek. Vyloučení: 5:6. Využití: 2:2. V oslabení: 0:0. Diváci: . Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:3, 5:3.

AZ Havířov: Michalík – Maršálek, Jurček, Kalina (A), Kreutz, Čmiel, Valouch, Juřík – Toma, Barnošák, Kolat (C), Middleton (A), Zálesňák, Lipka, Konesz, Ščerba, Siekierka, Jarolím, Bielesz, Vizváry
Draci Šumperk: Rygl – Cekr (C), Němec, Jarmara, Plhal, Zavoral J., Souček, Slabý (A) – Škrabal, Izák, Hejátko, Tomeš (A), Szabó, Neoral, Jeřábek, Kučera, Lichner, Najman, Drábek, Bařica

Havířov začal utkání se Šumperkem aktivněji a první šanci si připsal na začátku druhé minuty Bielesz, ale Rygla nepřekonal. Hosté si následně zahráli přesilovku, která jim herně vůbec nevyšla. Naopak v 5. minutě to byl opět Bielesz, který se prosmýkl mezi obránci až před Rygla, ale brankáře hostů zachránila spojnice brankové konstrukce!

V 8. minutě ujel domácím Bařica, zakončoval ale pouze do brankáře Michalíka, následnou dorážku dokázal zneškodnit i s pomocí dojíždějícího Čmiela. Ve 14. minutě to byli opět hosté, kteří domácí zatápěli. Tomeš využil chyby, dostal se sám před Michalíka a zamířil mezi betony, tam puk nějakou dobu zůstal, ale pak se objevil u branky a dokonce i na brankové čáře! Jeden z domácí puk v poslední chvíli odpálil do bezpečí.

V 17. minutě se poprvé měnil stav utkání. Šumperk hrál přesilovku, se kterou naložil mnohem lépe než s předchozími pokusy. Lichner našel na pravém kruhu Martina Izáka, který svou střelu zápěstím zamířil přesně nad rameno Michalíka – 0:1.

Na začátku druhé třetiny dokázal využít Havířov přesilovku. Ve 21. minutě našel přesnou přihrávkou Middleton Mateusze Siekierku, který se zprvní trefil po ledu k tyči Rygla – 1:1. Následně jsme viděli několik velkých šancí Havířova, včetně úniku dva na jednoho. A tato pasáž hry vyústila v brankovou smršť na obou stranách.

Ve 31. minutě už byli sice hosté v pěti, ale Havířov ještě využil tlak a k volnému puku se dostal Adam Middleton, který propálil Rygla mezi betony – 2:1. O minutu později se dostal po odrazu k puku na levém kruhu Richard Vizváry, který zápěstím k tyči prostřelil Rygla, který asi jeho střelu neviděl – 3:1. To ale nebyl konec a do hry se dostali i hosté.

Ve 33. minutě se hosté dostali do akce dva na jednoho, i trochu se štěstím dostal Szabó puk na zcela volného Tobiase Tomeše, který už puk jen doklepnul do prázdné branky, Michalík byl v tu dobu u druhé tyče 3:2. Po této brance dostal dvě minuty za nesportovní chování Siekierka a hosté to dokázali potrestat. Z prostoru levého kruhu vystřelil nebo spíše nahodil puk Adam Szabó, puk se od brusle jednoho z domácích hráčů odrazil do branky za Michalíka – 3:3.

Domácí pak ještě sice dokázali vstřelit branku, ale podle rozhodčího už to bylo po siréně ukončující druhou třetinu. Do kabin se šlo po 40 minutách za nerozhodného stavu 3:3.

Třetí třetinu začali lépe hosté. Nejprve se do šance dostal Cekr, ale jeho střelu dokázal Michalík udržet ve výstroji. Ve 47. minutě měli domácí velké štěstí, když zvonila tyčka svatyně, kterou hájil v dnešním utkání Michalík. V 50. minutě dokázal využít Havířov přesilovou hru, jak se později ukázalo, byla to rozhodující branka utkání. Jakub Toma ustál několik těžkých soubojů na brankovišti a dokázal prostřelit i v tísní brankáře Rygla – 4:3.

V 56. minutě dal důležité razítko na dnešní výkon Jakub Lipka, který dokázal tečovat puk z hole Maršálka – 5:3. Havířov pak hosty do žádné větší šance už nepustil a sám mohl pojistit výhru do prázdné branky, to se ale nepodařilo. Havířov i tak vyhrál 5:3 a má první letošní výhru.

Ohlasy k utkání


Jan Křivohlávek (AZ Havířov): Měli jsme dobrý vstup do utkání a vytvořili si tlak, který jsme ale nedokázali gólově využít. Svými vyloučeními jsme soupeře dostali do hry a ve třetím oslabení jsme inkasovali. Tím jsme třetinu i prohráli. Ve 2. třetině jsme pokračovali v aktivní hře a třemi góly otočili skóre, bohužel po jednom přečíslení a vzápětí ve hře v oslabení soupeř vyrovnal. Rozhodla poslední třetina, ve které kluci po trpělivém výkonu přidali dva góly a došli si pro vítězství.

Youtube