AZ Havířov

Vstupenky na utkání AZetu kupujte zde.

AZet ve Vyškově nedokázal sérii prodloužit a má konec sezóny

Petr Miklas | 26.03.2023

AZet začal ve Vyškově dobře, díky Mrvovi šel do vedení, hosté ale ve druhé části zásluhou Vašíčka vyrovnali a po dvou třetinách byl stav 1:1. Jenže ve třetí části dali domácí dva rychlé góly a při vyloučení Kratochvila na 5 minut a do konce zápasu přidali i čtvrtou branku. Havířov ještě snížil, když se trefil Pastor, ale tentokrát se našim borcům vyrovnat nepodařilo a po výsledku 4:2 jim končí sezóna. Můžeme jen říct: "Hoši děkujem!"

2. liga - 0.kolo ne 26.3.14:00
Hokej Vyškov - AZ Havířov
4:2
(0:1, 1:0, 3:1)

Branky a nahrávky: 27. Vašíček (Sebera, Janeček), 42. Dobiáš, 42. Komínek (Weintritt), 49. Sebera (Mikulík, Komínek) – 6. Mrva (Kratochvil), 54. Pastor (Ščurek, Haas). Rozhodčí: Maťašovský, Mejzlík – Kleprlík, Roupec. Vyloučení: 5:7, navíc Kratochvil (AZ) 5+KO. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 345. Průběh utkání: 0:1, 4:1, 4:2.

Hokej Vyškov: Kořének – Hohl, Studený, Holemý, Mikulík, Vosátko, Hefka, Žižka (C) – Kořenek, Snášel, Vašíček, Janeček, Tomajko, Lekeš, Komínek (A), Popelka, Dobiáš, Weintritt, Sebera
AZ Havířov: Štipčák (od 49. Šindelka) – Kunc, Mrowiec, Kuboš, Havlík, Ščurek, Kolarz (C) – Mrva (A), Spratek, Kratochvil – Apolenář, Ćmiel, Pawliczek – Tvrdý, Haas (A), Pavlík – Middleton, Pastor

Vstup do třetího čtvrtfinále vyšel lépe AZetu, který šel v polovině 6. minuty do vedení, když využil přesilovku. Puk se po Kratochvilově bombě odrazil před Kořénka a Jakub Mrva jej propasíroval za brankovou čáru. Domácí mohli vyrovnat v 11. minutě, ale Lekešův gól rozhodčí neuznal pro předchozí posunutí branky. O tři minuty později mohl navýšit vedení AZetu Pawliczek, jenž pálil z levého kruhu, ale Kořének se stačil přesunout. Ve zbytku třetiny už branka nepadla a platil stav 0:1.

Na začátku druhé části měl dobrou šanci AZet, když se v polovině 22. minuty dostal do brejku Tvrdý, ale s forhandovým blafákem neuspěl. V polovině 27. minuty naopak domácí vyrovnali. Dominik Vašíček s pukem na holi kroužil obranným pásmem AZetu, obešel Kuboše a bekhendem poslal puk za Štipčákova záda.

Ve 29. minutě Pawliczek dostal před Kořénka, ale ten nakonec dokázal udržet puk před brankovou čárou. Ve 35. minutě mohl skórovat domácí Popelka, ale prováhal vhodnou chvíli a netrefil branku. V závěru třetiny přišly šance na obou stranách. Nejprve Mikulíkovu střelu tečoval domácí Janaeček, ale Štipčák puk vyrazil. Krátce poté pálil zpoza obránce Pastor, ale Kořének puk zastavil. Po čtyřiceti minutách to bylo 1:1.

Začátek třetí části byl v režii domácího Vyškova. V polovině 42. minuty si Vojtěch Dobiáš nabruslil do útočného pásma a střelou z levého kruhu prostřelil Štipčáka. O třicet vteřin později už vedli domácí o dvě branky, protože Weintritt parádně uvolnil Tomáše Komínka, jenž prostřelil Štipčáka.

Ve 44. minutě se AZet dostal do přečíslení 2 na 1, Mrva se rozhodl zakončit sám, ale trefil jen připraveného Kořénka. V polovině 47. minuty byl havířovský Šimon Kratochvil vyloučen na 5 minut a do konce zápasu za bodnutí špičkou hole a domácí této výhody dokázali využít. Na začátku 49. totiž Matěj Sebera bombou od modré čáry prostřelil vše, co mu stálo v cestě.

Tím zároveň ukončil působení Marka Štipčáka v utkání, místo něj se do branky AZetu postavil Martin Šindelka. Přesně v čase 54:00 šikovnou tečí Ščurkovy střely snížil David Pastor, ale to bylo vše. AZet se ani nedostal k pořádnému závěrečnému tlaku, protože byl na začátku 58. minuty vyloučen Kuboš.

Domácí si vedení pohlídali, po výhře 4:2 vyhráli celou sérii 3:0 a postupují do semifinále. AZetu sezóna končí.

Ohlasy k utkání


Jiří Raszka (AZ Havířov): Myslím si, že to bylo dvě třetiny vyrovnané, zvolili jsme si nějakou taktiku, protože jsme věděli, že hrajeme se soupeřem, který dobře bruslí a má na tom malém hřišti rychlé přechody. Nechtěli jsme to hned otevřít, a to si myslím, že jsme drželi. Bohužel ve druhé části, kdy jsme chtěli na naši hru navázat a dostat trošičku toho vyškovského hokeje do našeho hokeje, to znamená rychle vystupovat z pásma a překvapit je něčím, to nám tam chybělo. Dali jsme gól, věděli jsme, že ho tam budeme muset dotlačit, povedlo se. Byl to vyrovnaný zápas, kdy se to lámalo ve druhé třetině. Bohužel jsme byli půl třetiny na trestné lavici a bralo nám to síly. Přijeli jsme tady v sestavě, která nebyla úplně stoprocentní jak počtově, tak kluci, kteří hráli, hráli s teplotou. To je play-off, ale my nemáme ten kádr tak široký, abychom to mohli doplňovat.

Druhá věc jsou rozhodčí, nikdy jsem se k tomu nevyjadřoval, ale ty chyby jsou v každém zápase a na jednu stranu něco písknou, pak nám to nepísknou. I to mohl být jeden z důvodů, ale určitě bych neřekl, že to rozhodlo ten zápas. Oslabení sice ubráníte všechna, ale stojí vás to síly. Třetí třetinu jsme nezačali dobře, dostali jsme hned dva góly, a když chceme jít do nějakého tlaku, tak uděláme neskutečně hloupý faul, který nás pošle na pět minut do oslabení, na místo toho, abychom měli tlak a ten gól přišel dříve. Když jsme chtěli hrát aktivně, tak jsme se museli bránit. Vyškov má kvalitní tým a kvalitní útočníky a nepustili nás k nějakému brejku. Dali jsme gól na 2:4, ale v rozhodující fázi zase faul, který nejprve vůbec není, pak se poradí zase rozhodčí a najednou je faul, stejně jako u nás. Poradí se čtyři rozhodčí a jasný faul, kdy už se vhazuje buly, nejednou není. Nevím, jestli se potřebují radit, když jsou čtyři, nebo jak to mají nastavené. Kvalita rozhodčích tady v té lize je šílená, ale to je vedlejší, ten zápas se lámal ve druhé třetině. Vždy jsme tam ztratili mnoho sil a místo toho, abychom měli nějaký tlak a udeřili, jsme se museli bránit. A bohužel to dneska nevyšlo.

Chtěl bych poděkovat fanouškům za skvělou podporu jak doma, kdy vytvořili parádní atmosféru, tak i dnes tady na venkovním ledě.

Fotogalerie k zápasu
Youtube