AZ Havířov

Vstupenky na utkání AZetu kupujte zde.

Dorostenci AZetu ve Vsetíně na body nedosáhli

Petr Miklas | 15.02.2023

Dorostenci po první třetině prohrávali 1:3, ale do druhé třetiny vystřídali brankáře a dokázali vyrovnat. Jenže ve třetí části si domácí hráči vzali vedení zpět a odskočili do dvoubrankového vedení. Na to už naši dorostenci nedokázali odpovědět a ze Vsetína odjeli s prázdnou.

Liga dorostu - 23.kolo čt 9.2.18:00
VHK Vsetín - AZ Havířov
5:3
(3:1, 0:2, 2:0)

Branky a nahrávky: 11. Windegger (Frolo, Vaněk), 17. Windegger (Frolo), 20. Windegger (Frolo, Vaněk), 48. Koláček (Ostřížek), 54. Windegger (Kučný, Frolo) – 13. Toma (Bielesz), 21. Toma (Bielesz), 34. Konesz (Bortoli, Bielesz). Rozhodčí: Poláček — Horák, Bezděk. Vyloučení: 4:4. Využití: 1:1. V oslabení: 1:1. Diváci: 68. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:3, 5:3.

VHK Vsetín: Kroupa - Vaněk, Kužel, Stodůlka, Kotrla, Pala, Kučný - Ostrčil, Frolo, Windegger - Miklas, Bartoněk, Koláček - Drábek, Žárský, Ostřížek.
AZ Havířov: Král (od 21. Žbánek) - Burgert, Beleš, Jurček, Šenkyřik, Barnošák, Drastich, Krpec, Kósa, Bortoli - Ptáček, Bielesz, Makula, Ščerba, Konesz, Šlampiak, Lacina, Toma.

Vsetínští dorostenci začali domácí utkání proti Havířovu aktivně, v 8. minutě jim navíc pomohla přesilová hra, ale potýkali se s velkou střeleckou nepřesností. Většina pokusů končila nad brankou hostujícího celku a havířovský gólman Král neměl ani příliš práce. To se změnilo až těsně po polovině první třetiny. V tu chvíli se ukázalo, jak silná první formace do zápasu nastoupila. Filip Vaněk založil ve vlastním pásmu útok přihrávkou na Jakuba Frola, ten prošel přes střední pásmo a v mezikruží otestoval Královy betony bekhendovou střelou. Havířovský brankář puk vykopl na Yannicka Windeggera, jenž otevřel skóre utkání.

Vsetínská hra se neměnila, jednou si však právě první formace nerozuměla ve své třetině, čehož k vyrovnání střelou z ostrého úhlu do bližšího rohu využil Jakub Toma. Tato branka Vsetínské trochu srazila, najednou nebyl jejich herní výkon tak přesvědčivý. Naštěstí měli Valaši již osvědčenou dvojici, která jim sebevědomí vrátila. Jakub Frolo obral ve středním pásmu o kotouč Beleše a při přechodu do útoku po levém křídle se jim nenechal odradit. V předbrankovém prostoru si hodil kotouč na forhend a zkusil k pravé tyči. Nepodařilo se, ale hned za ním kotouč dorazil Yannick Windegger.

To zrovna probíhala 17. minuta utkání. A o necelé dvě minuty později? Naprosto totožná situace. Jakub Frolo získal útočné pásmo, z mezikruží vystřelil a puk se od betonů havířovského brankáře odrazil přímo na najíždějícího Yannicka Windeggera. Čas 19:19, Valaši vedli 3:1, Windegger už měl na kontě hattrick a všechny jeho góly připravil Jakub Frolo. Znamení, že tato souhra by mohla fungovat. V předchozích utkáních to byl spíše Windegger, kdo připravoval šance a tvořil hru. Teď k sobě dostal reprezentanta, který má stejné přednosti. 

Jenže ve druhé třetině stačilo Havířovu ke snížení vsetínského náskoku pouhých 15 sekund. Nepřesnou přihrávku zachytil Dominik Bielesz, jenž vystřelil z levého kruhu. Jeho pokus kolem levého betonu brankáře Kroupy dorazil do brány Jakub Toma. Vsetínští si najednou opět nebyli jistí, což podpořili dvěma vyloučeními. První trest si odseděl Koláček a po jeho skončení se dostal do úniku, v němž havířovského gólmana Žbánka, který od druhé třetiny nahradil Krále, nepřekonal. Díky tomu ovšem Valaši zůstali v útočném pásmu a tvořili si šance, jenže tentokrát narazili.

Soupeř byl perfektně připraven blokovat střely a mnoho pokusů se tak až k brankáři nedostalo. A pak přišel ještě jeden úder. Vyloučení Bartoňka, v kterém stačilo vyhrané vhazování Dominika Bielesze, střela Maria Bortoliho a dorážka Filipa Konesze. Vsetín se ve druhé třetině neprosadil, i když k tomu příležitosti měl. Obrana Havířova byla ale pozorná a kromě střel zastavila také například přečíslení Koláčka s Miklasem. Do kabin se tak šlo za vyrovnaného stavu 3:3.

Pro finální podobu skóre byla nakonec klíčovým okamžikem menší potyčka před havířovskou brankou, po které se hosté dostali do oslabení. Dvě sekundy před koncem přesilovky se totiž z vrcholu pravého kruhu prosadil střelou mezi betony Adam Koláček. Od té doby Valaši nepřipustili žádné vážnější zaváhání, navíc své vedení ještě navýšili.

Michal Kučný zachytil havířovské vyhození na útočné modré čáře a poslal kotouč směrem k brance, kde už byl připraven Yannick Windegger. Ital ve službách Valachů měl dost času na zakončení, v předbrankovém prostoru nebyl nikým bráněn, a i když neudržel stabilitu, v pádu dokázal zvednout kotouč nad gólmanův levý beton.

Vsetín šest minut před koncem základní hrací doby vedl o dvě branky. A výsledek 5:3 zůstal nad ledovou plochou svítit až do samotného konce.

Autor původní reportáže: Helena Hegeďová,www.hc-vsetin.cz

Youtube