AZ Havířov

Vstupenky na utkání AZetu kupujte zde.

Štipčák vychytal AZetu v Sokolově první body

Vít Káňa | 18.09.2021

H A V Í Ř O V - Ve 4. kole CHANCE ligy vyrazili hokejisté Havířova do západočeského Sokolova. V úvodu dělala AZetu problémy 2. formace domácích, která dvakrát skórovala. Prosadili se Vojtěch Tomi a Vít Jiskra. AZ nesložil zbraně a snížil na 2:1 Jakubem Doktorem, který se nejlépe zorientoval ve skrumáži před gólmanem. Ve druhém dějství se přiostřilo, padlo celkem deset trestů, gól v něm ale nepadl. Nejblíže k němu měl sokolovský Šíp a hostující Dostálek. Třetí dvacetiminutovka přinesla kýžené vyrovnání AZetu, na 2:2 dal Jan Hudeček z dorážky. Domácí měli šance, ale ty, díky skvělému Štipčákovi, nebyli schopni proměnit. V prodloužení AZ ustál oslabení a Vlastimil Dostálek mu zajistil gólem z mezikruží druhý bod. Havířov zvítězil v Sokolově 2:3p. V příštím zápase AZ doma hostí 22. září Prostějov.

Chance liga - 3.kolo so 18.9.17:00
HC Baník Sokolov - AZ Heimstaden Havířov
2:3p
(2:1 0:0 0:1-0:1)

Branky a nahrávky: 5. Tomi (Jurčík, Klikorka), 9. Jiskra (Jurčík, Tomi) – 13. J. Doktor (Hudeček, Dostálek), 46. Hudeček (Mrowiec), 65. Dostálek (Bednář). Rozhodčí: Ondráček, Kvetoň – Kokrment, Juránek. Vyloučení: 4:7. Bez využití. Diváci: 343. Střely na branku: 36:22 (12:7, 6:6, 14:5, 4:4). Zblokované střely: 13:12. Průběh utkání: 2:0, 2:3.

HC Baník Sokolov: Cichoň – J. Novák, A. Rulík, Strejček, Vodička, Kadeřávek, Klikorka, Kulhánek – Pořízek, Kverka (A), Vracovský – Tomi, Jiskra, Jurčík (A) – M. Sloboda, T. Rohan (C), Šik – Šmerha, Hašek, T. Jandus.
AZ Heimstaden Havířov: Štipčák – Valenta, Kočí, Mrowiec, Chroboček, Lytvynov, T. Pastor, M. Hlaváč – J. Doktor, Hudeček (A), Dostálek – L. Bednář, Pechanec, D. Pastor – Mrva, Maruna (C), Kabelka.

Autor reportáže: Tomáš Bachratý (hcsokolov.cz)

První vzrušení v zápase bylo k vidění ve druhé minutě, kdy se do zakončení natlačil domácí kapitán Tomáš Rohan, který svou střelu zamířil vedle levé tyče. O minutu později se dostali dopředu poprvé Havířovští, kteří v krátkém časovém sledu vyslali na Cichoně tři střely, ale ten si s nimi bez problému poradil. První gól byl k vidění v čase 4:45, když křižnou přihrávkou našel Jurčík na pravé straně Tomiho a ten měl dostatek času, aby si našel mezírku mezi betony Štipčáka – 1:0. Druhý baníkovský útok obstaral i druhý gól. V čase 8:51 se před brankou dostal k dorážce po střele Jurčíka Vít Jiskra a Baník vedl 2:0. Havířovští snížili díky ve 13. minutě díky Doktorovi, který se nejlépe zorientoval v závaru před Cichoňovo brankou a dotlačil puk za jeho záda – 2:1. V 17. minutě se ještě dostal do zakončení Šik, ale v pádu neměl příležitost zamířit přesně.

V úvodu třetiny byl vyloučený Pořízek a při hře 4 na 4 byly k vidění dvě šance. Nejprve vytáhl parádní zákrok betonem Cichoň a hned z rychlého protiútoku se dostal do zakončení Šmerha, ale ani ten nebyl úspěšný. Ve 26. minutě Doktor nebezpečně vystřelil přes obránce a trefil Cichoně do ramena. O dvě minuty později zůstal nekrytý před brankovištěm Kabelka, ale nedokázal se prosadit. Přesně v polovině zápasu se dostal do samostatného úniku po přihrávce Rohana Šik, který trefil vyrážečku Štipčáka. Nejblíže k vyrovnání byl ve 32. minutě Dostálek, který dostal přihrávku od Doktora, ale napůl odkrytou branku vůbec netrefil. Ve 39. minutě ujela dvojice Jandus – Šmerha, prvně jmenovaný to vzal na sebe, ale opět si vylámal zuby na Štipčákovi.

Po několika náznacích šancí o sobě dal vědět sólem přes celé hřiště Šmerha, kterému už chyběl jen gól. Srovnání skóre přišlo v čase 45:54, kdy Mrowiecovo nahození tečoval Hudeček, Cichoň dokázal puk vyrazit jen před sebe, kde už Hudeček neměl problém dostat puk za jeho záda – 2:2. O chvíli později mohl Havířov otočit zápas, ale Dostálek v jasné příležitosti selhal. V 51. minutě dostal nabito mezi kruhy, ale jeho dělovku Štipčák vyrazil. Baník na konci zápasu zvyšoval tlak, ze kterého vzešly šance Kverky, Vracovského a Rohana, ale ani jedna z nich se neujala a zápas dospěl do prodloužení.

V jeho úvodu hráli baníkovci přesilovou hru, ve které měl největší šanci Kverka, ale od pravého kruhu přestřelil. Rozhodnout mohl o chvilku později Pechanec, který se řítil sám na Cichoně, ale ten se prezentoval skvělým zákrokem. Rozhodnutí přišlo v čase 64:22, kdy zůstal před brankou nepokrytý Dostálek a rozhodnul o tom, že druhý bod ze zápasu si odvezou havířovští, 2:3.

Ohlasy k utkání


Martin Štrba (HC Baník Sokolov): Dnes jsme vítězství soupeři doslova darovali. Neproměnili jsme spoustu šancí a soupeř vytěžil z minima maximum. Po dobré první třetině jsme měli velmi špatný vstup do druhé, poté se herní projev zlepšil, ale bohužel se nám to nepodařilo vstřelit branku. Hlavní příčinu vidím v nevyužitých přesilových hrách, kterých bylo poměrně dost. Dnes jsme z výsledku zklamaní, protože jsme měli bodovat naplno.



Pavel Zdráhal (AZ HEIMSTADEN Havířov): Z psychického hlediska pro nás šlo o strašně těžký zápas. Po dvou zápasech bez bodu jsme potřebovali zabrat. Navíc nás sužují nemoci a jeli jsme sem ve velmi kombinované sestavě. Nezačali jsme úplně nejlépe, za stavu 2:0 pro domácí se nevzdali a v průběhu zápasu jsme snížili. Ve třetí třetině jsme velmi disciplinovaným a morálním výkonem vyrovnali. V prodloužení jsme pokračovali v oslabení 3 na 4, které jsme přežili a dali vítězný gól. Vítězství má pro nás obrovskou cenu a věřím, že se tým chytne jak herně, tak psychicky. Že se vrátíme tam, kam Havířov patří.

Youtube