AZ Havířov

Finále play-off 2024, AZ HAVÍŘOV - CHOMUTOV První domácí utkání ve středu od 17:30!

VSTUPENKY NA PLAY-OFF KUPUJTE ZDE.

Šance na předkolo žije, AZ veze tři body z Prostějova

Vít Káňa | 27.02.2021

H A V Í Ř O V - Ve 31. kole vyzval Havířov v Prostějově Jestřáby. AZ se ujal vedení v 7. minutě, když se z dorážky trefil Jakub Doktor, Hanáci vyrovnali v přesilovce Novákem. Ve 21. minutě prostřelil Ondřej Kachyňa gólmana a bylo to 1:2. Hrálo se v dobrém tempu, AZ měl více střel i slibných šancí, ale Ondřej Bláha v prostějovské bráně čaroval. Na gól se čekalo až do 44. minuty, Radek Prokeš vymíchal Bláhu a trefil se mezi betony. Tentýž hráč skóroval i o deset minut později. Jestřábi sice nesklopili zbraně, ale ostrými už v zápase nepálili. Havířov porazil Prostějov 4:1. V dalším utkání CHANCE ligy přivítá AZ doma 3. března HC Benátky nad Jizerou.

CHANCE LIGA - 30.kolo so 27.2.17:00
LHK Jestřábi Prostějov - AZ Heimstaden Havířov
1:4
(1:1, 0:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 17. M. Novák (Hrníčko, Bláha) – 7. Doktor (Maruna, O. Procházka), 21. Kachyňa (F. Seman), 44. Prokeš (Kachyňa), 54. Prokeš (R. Szturc, Chroboček). Rozhodčí: Souček, Jaroš – Měkýš, Polák. Vyloučení: 6:5. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 0. Střely na branku: 21:35 (9:14, 8:9, 4:12). Zblokované střely: 5:10. Vhazování: 37:26. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:4 .

LHK Jestřábi Prostějov: Bláha – Matyáš, Hrdinka, Drtil, Piegl, Staněk, Kellner, Hefka – Mrázek, Bartoš, Gago – Žálčík, T. Kaut, M. Novák – Vachutka, Chlán, Hrníčko – Podlaha, Motloch, T. Jandus.
AZ Heimstaden Havířov: Stezka – Chroboček, Rašner, Bořuta, Mrowiec, R. Havel, Kachyňa – Rudovský, Prokeš, R. Szturc – O. Procházka, F. Seman, Doktor – Mrva, Maruna, Cihlář – Horváth, Becher, Petriska.

V 5. minutě se sedmnáctiletý Becher dostal ke střele z mezikruží, ale na zkušeného Bláhu nevyzrál. O minutu později měl slibnou příležitost domácí Žálčík, ale Stezka jeho šanci zastavil tělem. V 7. minutě Jakub Doktor nejprve zavezl puk do pásma a pak jej doklepl do branky, poté co před ním promáchl Procházka před zcela odkrytou klecí – 0:1. Ihned po vstřeleném gólu se museli hosté dvě minuty bránit, protože Kachyňa se provinil krosčekem. Jestřábi měli šance, ale početní výhodu nevyužili. Pak přišly i jejich slibné šance Gaga a Vachutky, ale v poslední chvíli AZ vždy zachránil Stezka. V 16. minutě se na trestnou lavici poroučel Bořuta a Prostějov trestal. Matěj Novák se šikovně prosadil v bezprostřední blízkosti Stezky – 1:1. Pak se AZ nadechoval a dvakrát dokonce trefil brankovou konstrukci. Cihlář nejprve trefil břevno a v přesilovce ještě Seman tečoval po střele od modré levou tyč. První třetina skončila 1:1.

Havířov se v 21. minutě dostal do překvapivého vedení. Ondřej Kachyňa, po Semanem vyhraném buly, jen nahazoval od mantinelu puk na branku, ale ten po ledě prošel Bláhovi mezi betony – 1:2. V následujícím tlaku měl Havířov velké šance. Bořuta mohl skórovat do prázdné branky, jenže v poslední chvíli byl zablokován. Na druhé straně se domácí Novák uvedl tvrdou střelou, ale Stezka byl připraven. Šance byly na obou stranách, ale gól v druhé periodě už nepadl žádný.

Třetí dějství přineslo šance pro AZ i Jestřáby, ale ostrými pálil jen havířovský útočník Radek Prokeš. Ten nejprve ve 44. minutě dostal puk ve středním pásmu, po pravé straně si najel do pásma, položil si obránce a pak i Bláhu a mezi betony mu poslal puk do sítě - 1:3. Místo tlaku se ale museli domácí bránit. V přesilovce měl dobrou šanci Chroboček, ale Bláha ho vychytal. Další šance Havířova měli Seman, Doktor a v jasné pozici Procházka, ale jeho střela šla mimo. Šanci na snížení měli domácí díky přesilovce v 50. minutě, protože Havířov hrál předtím v šesti. Žálčík ale v dobré šanci přestřelil Stezkovu svatyni. Pak měli loženky, autor druhého gólu, Kachyňa a kapitán AZetu Maruna. Tlak Slezanů korunoval v 54. minutě svým druhým gólem Radek Prokeš, který se jako první dostal k Bláhou vyražené Szturcově střele a bekhendem nad beton poslal puk do sítě – 1:4. Tímto výsledkem už zápas skončil.

Ohlasy k utkání


Pavel Zdráhal (AZ HEIMSTADEN Havířov): Zápas hodnotím pozitivně, protože jsme vyhráli. Díky třem bodům nás ještě drží ve hře o play-off. Samozřejmě to nemáme ve svých rukou, ale musíme teď vše vyhrát a jít zápas od zápasu. Dnes se nám všechno podařilo a výsledek pro nás dopadl dobře. Branka na začátku druhé třetiny byla velmi důležitá. Dalo by se říct, že ten gól byl klíčový pro celý další vývoj. Ve třetí třetině, když jsme dali gól na 3:1, tak jsme už začali věřit, že ten zápas dotáhneme do vítězného konce. Klukům dneska patří obrovský dík, za jejich hru. Hráli týmově, parádně. Za to jsme moc rádi.Doufáme, že tato výhra hráče nakopne a přiblíží nás k našemu cíli, kterým je předkolo play-off.


Jiří Šejba (LHK Jestřábi Prostějov):Dá se říct, že chvíli to vypadalo dobře, tak tu první třetinu. Potom byl vidět jasný rozdíl v tom, že soupeř se udržel více na kotouči a byl silnější v soubojích. My každý souboj prohráli a o tom ten hokej je. Kvalita hráče je v tom, že pozná, kdy má hrát takticky a kdy to vzít na sebe individuálně. Kvalita našich hráčů asi odpovídá tomu desátému místu, bohužel. Soupeř nám ukázal, jakým způsobem se to hraje, že hráči musí hrát agresivně a být blízko sobě, aby se uplatnila nějaká kombinace. My jsme byli prostě daleko od sebe, a i když to trénujeme, přijde zápas a ty věci na tom ledě poté nevidíte. Je to zarážející, ale asi to je limit těch našich hráčů. Hráči to nechtějí dávat do hloubky, nechtějí za tím jít a nechtějí přistupovat. Tím pádem se nezkracuje vzdálenost k brance a soupeř má čas na všechno. Dostane to za první dva napadající, a protože tam dál nikdo není, tak mají pohodičku.

Autor ohlasů: www.lhkjestrabi.cz

Youtube