AZ Havířov

Vstupenky na utkání AZetu kupujte zde.

Boj o jistotu play-off zvládl AZet na výbornou

Daniel Wróbel | 02.03.2020

HAVÍŘOV - AZet si dnes proti Litoměřicím připsal důležitou výhru v boji o přímý postup do play-off. Po první třetině se šlo do kabin za stavu 1:1, ale zato ve druhé třetině jsme viděli pětigólovou přestřelku. Litoměřicím se podařilo otočit vývoj, ale dvěma rychlými góly se postaral Petr Fridrich o finální úpravu skóre na 4:3. Zisk tří bodů posouvá AZ na pátou příčku a dává mu jistotu účasti v hlavní fázi play-off. Příští duel odehraje AZet v nedaleké Porubě už ve středu 4. 3. Doma se představí v posledním zápase nadstavby v sobotu 7. 3. proti Chomutovu.

CHANCE LIGA - 56.kolo po 2.3.17:00
AZ Residomo Havířov - HC Stadion Litoměřice
4:3
(1:1, 3:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 15. E. Němec (Kotala, O. Procházka), 21. Dajčar, 27. Fridrich (Bernovský, Rašner), 29. Fridrich (Rašner) – 7. M. Kadlec (Gaspar, Korkiakoski), 25. M. Kadlec (D. Voženílek, Korkiakoski), 25. Kangas (Štohanzl, Klikorka). Rozhodčí: Veselý, Pilný – Bartek, Dohnal. Vyloučení: 6:4, navíc Procházka (HAV) 10 min. OT. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 1.232. Střely na branku: 31:27 (8:13, 17:7, 5:7). Zblokované střely: 9:11. Vhazování: 31:31. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:3, 4:3.

AZ Residomo Havířov: Stezka – Chroboček, Dajčar, Malina, T. Černý, Rašner, Mrowiec, L. Rutar – Kotala, E. Němec, O. Procházka – Bambula, F. Seman (A), L. Bednář (A) – Danielčák, Baláž, Doktor – Fridrich, Maruna (C), Bernovský.
HC Stadion Litoměřice: A. Beran (od 29. Škorpík) – Klejna, Marcel (A), Klikorka, Jebavý (A), Kukla, Gaspar – M. Beran, Korkiakoski, D. Voženílek (C) – M. Kadlec, Jícha, Kangas – Jindra, D. Sklenář, Kropáček – Morong, Štohanzl.

Hosté začali zápas mnohem svižněji a brzy přišly i jejich šance. Hned v 1. minutě musel Stezka likvidovat šanci Berana. Na přelomu 5. a 6. minuty pak havířovský gólman skvěle zakročil postupně hned u obou svých tyčí, a navíc přidal i dva zákroky bez hole. Hosté se ale přeci jen za chvíli brankově prosadili. Martin Kadlec nabral v přesilovce velkou rychlost na pravém křídle a jím nahozený puk do brankoviště skončil za Stezkovými zády – 0:1. Pak AZ přežil své druhé oslabení, dokonce v něm poprvé vážněji Marunou ohrozil hostující branku.

Hra se pak přeci jen vyrovnala a postupně začali mít více navrch AZeťáci. Jako blesk z čistého nebe proto zazvonila na začátku 15. minuty za Stezkou tyčka po nahození Kadlece od modré. Vzápětí ale AZ podnikl rychlou protiakci a když Erik Němec dostal nabito na pravý kruh trefil se přesně ke vzdálenější tyči – 1:1. Do konce třetiny toho už moc k vidění nebylo a tak zůstal stav nerozhodný.

Druhá třetina začal hodně divoce. Už po 11 vteřinách totiž Tomáš Dajčar nahodil puk od modré a ten skončil za Adamem Beranem – 2:1. Jenže pak šel na trestnou na 2+10 havířovský Procházka a hosté i svou druhou přesilovku využili. Voženílek z pravé strany naservíroval puk ke vzdálenější tyči na hokejku Martina Kadlece a ten bez problémů zasunul puk do brány – 2:2. A za dalších 22 vteřin už hosté opět vedli. Po velké chybě havířovské obrany dostal jemnou tečí Štrohanzlova nahození puk do branky Kristian Kangas – 2:3.

Za další dvě minuty už bylo ale opět vyrovnáno. Bernovský našlápl na pravém křídle, nabídl puk na hranu brankoviště Petru Fridrichovi a ten jej doklepl za čáru – 3:3. Ale to ještě stále nebylo z divoké pasáže zápasu vše, protože za další dvě minuty sám Petr Fridrich z pravého křídla trefil přesně vzdálenější růžek branky a AZ opět vedl, tentokrát 4:3. To byla konečná pro Adama Berana, kterého v litoměřické brance nahradil Jan Škorpík.

Pak se dění na ledě trochu zklidnilo. Až ve 35. minutě v situaci 2 an 1 Seman vybídl k zakončení Bednáře, ale ten přestřelil poloodkrytou branku. Pak na druhé straně musel Stezka řešit střelu Klikorky a tři dorážky na svém brankovišti, ale odolal. Druhou třetinu dohrával AZ v přesilovce, ale bez efektu, a stejně tak dopadla převaha Kališníků na začátku třetí třetiny.

Od 44. minuty se hrálo 4 na 4 a byl to aktivní Kadlec, kdo měl v této herní situaci, po rychlém objetí branky, největší šanci, ale Stezka se dokázal ke své druhé tyči přesunout včas. Na druhé straně měl blízko k dokonání hattricku Fridrich, když se ve 49. minutě z levé strany natlačil před Škorpíka, ale nepřehodil jeho beton. V 53. minutě zůstal puk po Malinově střele v brankovišti, Bambula ho však nedokázal doklepnout.

V závěru to hosté celkem pochopitelně zkusili bez brankáře. Bednář jejich odkrytou svatyni netrefil, a protože na druhé straně Stezka všechny nahozené kotouče pokryl, vyhrál AZ důležitou bitvu o jistotu play-off 4:3.

Ohlasy k utkání


Patrik Rimmel (AZ RESIDOMO Havířov): První třetina byla z naší strany hodně bojácná, dělali jsme chyby, soupeř v ní byl výrazně lepší, třetina se štěstím skončila 1:1. V kabině jsme si řekli, že to musíme změnit. Jenže jsme „ze zajištěné obrany“ dostali dva rychlé góly. Naštěstí jsme v průběhu druhé třetiny otočili skóre na 4:3 a ve třetí periodě jsme to, i se štěstím a obrovskou bojovností, udrželi. 


Daniel Tvrzník (HC STADION Litoměřice): Musím říct, že jsme dnes dobře odehráli první třetinu. V ní jsme udělali jenom jednu chybu a to, že jsme nedali více branek a skóre bylo jenom 1:1. My jsme měli dost šancí na to, abychom domácím odskočili. Havířov po naší jediné chybě vyrovnal. Od druhé třetiny se naše obrana úplně rozsypala, to už jsme nebyli my a pro nás klíčový zápas v boji o šesté místo jsme prohráli.

Fotogalerie k zápasu
Youtube