AZ Havířov

Vstupenky na utkání AZetu kupujte zde.

Série porážek ukončena. AZ zdolal Vsetín a vrátil se na 6. příčku

Tomáš Vlček | 01.02.2020

Poslední zápas před reprezentační přestávkou sehráli dnes AZeťáci v Gascontrol Aréně proti favorizovanému Vsetínu. V první třetině si vybudovali dvoubrankový náskok, který ve třetí třetině navýšili až na 4:0. Hosté pak sice snížili, ale víc už nestihli. Za výborný výkon si havířovští hokejisté výhru určitě zaslouží. Odměnou je jim tak ukončení série porážek i návrat zpět do první šestky soutěže. Další utkání sehraje AZ až 12. února v Litoměřicích, doma se představí 15. února proti Porubě.

CHANCE LIGA - 48.kolo so 1.2.17:00
AZ Residomo Havířov - VHK Vsetín
4:1
(2:0, 0:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 17. O. Procházka (Kvasnička, Fridrich), 18. E. Němec (Kotala), 43. Rašner (E. Němec, Mrowiec), 55. Kotala (E. Němec, O. Procházka) – 55. Březina (L. Volf, Pechanec). Rozhodčí: Skopal, Koziol – Dohnal, Hranoš. Vyloučení: 3:2. Bez využití. Diváci: 1663. Střely na branku: 31:30 (14:10, 5:10, 12:10). Bloky: 11:8. Vhazování: 22:34. Průběh utkání: 4:0, 4:1.

AZ Residomo Havířov: Lukáš – Mrowiec, Rašner, Nepokoj, Kvasnička, Chroboček, L. Rutar, Dajčar – O. Procházka, E. Němec, Kotala (A) – Vrána, Baláž, Bambula – Bernovský, Maruna (C), Fridrich.
VHK Vsetín: Bláha – Teper, Smetana, Hryciow, J. Drtina (A), Jeřábek, Ondračka – Gorčík, Rehuš, Jonák (C) – R. Vlach, Pechanec, Březina – Karafiát, L. Volf, Procházka – Vítek, Šilhavý, Hořanský.

Před úvodním hvizdem jsme byli svědky oficiální gratulace domácímu trenérovi Jiřímu Režnarovi, který před dvěma dny oslavil 60. narozeniny. Ke gratulaci se přidali i fanoušci AZetu. Pak už začalo utkání, které se od začátku hrálo v ostrém tempu.

Nejprve byli aktivnější hráči Vsetína, ale Pechanec nemířil přesně a Martina Procházku vychytal Lukáš. Ve 3. minutě zahrozil AZ, konkrétně Ondřej Procházka, bratr vsetínského Martina. Jenže i ten ztroskotal na gólmanovi, Bláha se prezentoval výborným zákrokem.

V 9. minutě byli hosté blízko první branky, ale Lukáš chytil Hořanského střelu i následnou dorážku Tepera. Od poloviny 12. minuty hrál Vsetín přesilovku, ale z této příležitosti nic nevytěžil.

První branka padla na konci 17. minuty, když AZ aktivní hrou vybojoval puk v útočném pásmu, Kvasnička našel Ondřeje Procházku, jenž z mezikruží vymetl levý horní růžek Bláhovy branky.

Neuběhlo ani půl minuty a bylo to dva nula - domácí vystihli rozehrávku Vsetína, Kotala našel před brankou Erika Němce, který se do poloodkryté branky nemýlil. V závěru hráli hosté přesilovku, ale gól nevstřelili a po první třetině tak platil stav 2:0.

I ve druhé části bylo k vidění hodně šancí. Na konci 23. minuty se do zakončení na pravém křídle natlačil domácí Kotala, následně se Vsetín dostal do brejku a přečíslení 3 na 1, to hosté sehráli parádně, ale Hořenský přestřelil odkrytou branku.

O minutu později se před Lukáše dostal Jonák, ale tváří v tvář gólmana AZetu nepřekonal. Festival šancí završili domácí Nepokoj, jehož bombu z levého kruhu zastavila horní tyč a hostující Ondračka, jenž byl sám před Lukášem, ale neprocpal puk mezi jeho betony.

Ve druhé polovině prostřední části se hrálo hodně do těla a obě obrany byly velmi pozorné, takže šancí ubylo. Udeřit mohlo ve 37. minutě, když domácí obraně unikl Hořanský, ale na Lukáše si nepřišel. Tlak Vsetína se stupňoval, následovala rána Šilhavého po přihrávce Hryciowa, jenže Lukáš byl připraven a levou tyč si pohlídal.

V závěru třetiny jsme viděli po velké šanci na každé straně - nejprve situaci 3 na 2 zakončoval hostující Jeřábek, ale Lukáš opět podržel domácí tým. Následovalo přečíslení 2 na 1 na druhé straně, ránu Procházky vytěsnil Bláha levým ramenem nad branku. Necelou půl minutu před koncem druhé třetiny byl vyloučen hostující Karafiát, ale AZ gól nedal a po dvou třetinách tedy vedl Havířov 2:0.

Na začátku třetí části AZ dohrával přesilovku, ale gól nedal a málem sám inkasoval. Vsetín se totiž dostal do přečíslení 2 na 1, jenže Jonák bombou z první přestřelil poloodkrytou branku. Ve 43. minutě měl Lukáš štěstí, když se puk po Hryciowově nahození odrazil od zadního mantinelu a projel ze jeho zády brankovištěm.

Přesně v čase 43:00 navýšil vedení AZetu Alex Rašner, jehož nahození od modré čáry se od jednoho z hráčů Vsetína odrazilo do Bláhovy branky. V 55. minutě padly hned dvě branky. Nejprve domácí Jakub Kotala dorazil puk po střele Němce a zvýšil na 4:0. Jenomže domácí fanoušci ani nestihli vyvolat jméno střelce a už přišla odpověď z hole Davida Březiny, jenž z mezikruží prostřelil Lukáše.

Vsetín se snažil přidat další branku, bojoval až do konce, ale AZ dobře bránil a drama nepřipustil. Havířov se tak raduje z výhry po čtyřech prohrách, Vsetín prohrál po druhé za sebou. Další utkání sehraje AZ po reprezentační přestávce ve středu 12.2. v 17:30 hodin na ledě Litoměřic.

Autor reportáže: Petr Miklas

Ohlasy k utkání


Jiří Režnar: Musím před kluky smeknou a pochválit je. Kvůli marodce jsme museli hrát na tři útoky, což není vůbec jednoduché, ale kluci to zvládli. Podali jsme, stejně jako dvě třetiny v Přerově, mnohem lepší výkon v obraně, a navíc nám tam padly i góly, Za výhru jsme moc rádi, i proto, že znamená ukončení série proher.


Luboš Jenáček (VHK ROBE Vsetín): O naší prohře rozhodlo, že domácí byli hladovější a bylo na nich vidět, že mnohem více chtějí vyhrát. Jsme zklamaní a naštvaní. Hráči vůbec nepodali výkon, jaký jsme od nich očekávali. Oproti výkonu v posledním zápase na Slavii, kdy jsme sice prohráli, ale náš výkon byl velmi dobrý, to dnes bylo špatné. Na marodku se nemůžeme vymlouvat, všichni, kdo jsou v kádru musí odevzdat v zápase maximum.

Fotogalerie k zápasu
Youtube