AZ Havířov

Finále play-off 2024, AZ HAVÍŘOV - CHOMUTOV První domácí utkání ve středu od 17:30!

VSTUPENKY NA PLAY-OFF KUPUJTE ZDE.

AZet držel krok s Motorem pouze jednu třetinu

Petr Bortlík | 25.01.2020

Havířov zavítal na led dominantních Českých Budějovic. Úvodní třetina nenaznačila, jak zápas dopadne, jelikož skončila rozdílem pouze jednoho gólu. V dalších dvou třetinách si ale domácí otevřeli střelnici a skóre se zastavilo na konečných 7:1 pro Motor a AZeťáci podlehli jihočechům i popáté v sezóně.

CHANCE LIGA - 45.kolo so 25.1.17:00
HC Motor České Budějovice - AZ Residomo Havířov
7:1
(2:1, 2:0, 3:0)

Branky a nahrávky: 6. Gilbert (M. Novák, Endál), 13. Holec (Christov), 26. Gilbert (Babka), 36. J. Kloz (Pýcha, Šimánek), 43. Beránek (Christov), 52. M. Novák (Endál, Pýcha), 57. Christov (Venkrbec) – 16. L. Bednář (Kachyňa, Kotala). Rozhodčí: Valenta, Hucl – Flegl, Polonyi. Vyloučení: 6:8, navíc Dajčar (HAV) 10 min. vražení na hrazení. Využití: 3:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 6 071. Střely na branku: 49:25 (18:8, 9:10, 22:7). Zblokované střely: 9:7. Vhazování: 46:26. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 7:1.

HC Motor České Budějovice: Klouček – Vydarený (A), Suchánek, Pýcha (C), Allen, Lytvynov – Babka, Christov, Venkrbec – Holec, M. Novák (A), Gilbert – Endál, Šimánek, J. Kloz – Z. Doležal, Michnáč, Prokeš – J. Veselý, Beránek.
AZ Residomo Havířov: Stezka – Kachyňa, Mrowiec, Dajčar, Chroboček, Malina (A), Nepokoj, Ševěček – Kotala (C), L. Bednář (A), O. Procházka – Doktor, Baláž, Bambula – Danielčák, E. Němec, Dvořák – Bernovský, Pawliczek, Pindel.

Hned z kraje utkání byli hosté velmi aktivní a Motor se v úvodních minutách spíše trápil, než se dokázal dostat do tempa. Již ve čtvrté minutě však první větší šanci měli domácí a to při přesilové hře, když Jiří Šimánek tečoval střelu Zdeňka Doležala a puk zůstal na vršku branky. Aktivita Českých Budějovic nadále stoupala a nakonec po krásné akci mohli diváci poprvé slavit vstřelenou branku. Martin Novák krásně podržel puk a nahrál Davidovi Gilbertovi, který poslal puk do odkryté klece. Netrvalo dlouho a o necelou minutu později Jakub Suchánek rozezvonil tyč hostující branky. Až do poloviny první třetiny Slezané nevyvíjeli na svého soka takový tlak, a tak přišel další přesný zásah ze strany Motoru. Vít Christov obruslil branku Aleše Stezky a následně dostal puk k Miroslavu Holcovi, který nekompromisně poslal puk do sítě. Až v tuto chvíli se Havířov začal trošku více tlačit do branky, ačkoliv tomu napomohlo vyloučení na domácí straně. V šestnácté minutě vypálil od modré Ondřej Kachyňa a Lukáš Bednář tečoval puk za záda Kloučka. Havířov od této chvíle ještě zvýšil obrátky, do konce třetiny však již žádný další gól nepadl.

V závěru první periody dokázali hosté již být trochu více nebezpečnějším soupeřem, ale po první přestávce šli opět do tlaku domácí. Zdeněk Doležal ve 22. minutě potřetí v zápase rozezvonil brankovou konstrukci Havířova. O tři minuty později bylo ke gólu ještě blíže. Miroslav Holec se propracoval před prázdnou branku, ale nějakým zázrakem nedokázal puk do odkryté klece zasunout. Co se nepovedlo v předchozích dvou případech, bylo napraveno v 26. minutě. David Gilbert podruhé v zápase dokázal dostat puk za záda Aleše Stezky, když tečoval nahození Jakuba Babky. Poté následovala smršť vyloučení. Jako první sice usedl na trestnou lavici hostující hráč, Havířov však oslabení přežil a poté svou nedisciplinovaností svěřenci Václava Prospala nabídli soupeři přesilovku pět na tři. Ačkoliv své štěstí zkoušel třeba nejproduktivnější hráč Jakub Kotala, Klouček žádný z pokusů za svá záda nepustil. Stejnou příležitost, zahrát si dvojnásobnou početní výhodu dostal také Motor, a to konkrétně čtyři minuty před koncem. K radosti všech přihlížejících o necelou minutu později slavila souhra domácích již čtvrtý úspěch. Jan Kloz si vyměnil puk s Pavlem Pýchou a dokázal střelou na bližší tyč překonat Stezku. Ještě čtyřicet sekund před koncem ujeli do přečíslení Novák s Holcem, ale skóre zůstalo před druhou pauzou nezměněné.

Havířov se okamžitě po startu poslední periody pokusil být aktivní, ale jeho snaha mu moc nevycházela. Naopak ve 43. minutě se kolem hostující obrany prodral Vít Christov, který sice po faulu pouze poslal puk do tyčky, ten se však příhodně odrazil Martinovi Beránkovi, který uklidil do branky v pořadí pátý gól domácích. O chvíli později dostali Jihočeši šanci přesilové výhody, kterou však využít nedokázali i přes několik dobrých náznaků. Kompletní tým hostů poté prověřil Kloučkovu lapačku. Šanci na snížení skóre měl Erik Němec, ale před odkrytou brankou kotouč nedokázal trefit. V půlce poslední třetiny se chyby dopustila hostující střídačka, když rozhodčí napočítali šest modrých dresů na ledové ploše a o necelou minutu později po tvrdém zákroku Tomáše Dajčara na Jana Veselého šli hosté do tří. O sekundu později co se do hry stihl zapojit první vyloučený však českobudějovičtí hokejisté využili další přesilovou hru. Martin Novák dostal krásný pas od Lukáše Endála a nezbývalo mu již nic jiného než uklidit kotouč do odkryté klece. Sedmý gól mohl přidat právě Lukáš Endál, ale Stezka kotouč zpacifikoval hřbetem lapačky a následně přikryl. Pět minut před koncem Suchánek podrazil jednoho z protihráčů, a tak Havířov dostal již několikátou šanci v početní výhodě, kterou opět nedokázal využít. Řada tak byla opět na Českých Budějovicích, které taktéž po sekání měly o jednoho hráče na ledě více a Vít Christov se konečně dočkal gólu v tomto utkání a jednalo se o poslední zásah v tomto utkání.

Autor reportáže: Jiří Michal, hcmotor.cz

Následující utkání sehraje AZet v pondělí 27.1. na domácím ledě proti Slavii Praha. V tomto utkání nastoupí hráči na jednu třetinu ve speciálních dresech, s Davidem Pastrňákem na hrudi v rámci projektu Legenda legendám. Dresy poté budete moci získat v aukci, jejichž výtěžek půjde na konto Nadačního fondu Ivana Hlinky. Utkání začíná od 17:00 v Gascontrol Aréně.

Ohlasy k utkání


Václav Prospal (Motor): Jsem rád za to, jak kluci k utkání přistoupili. Věděli jsme, že nás čeká bojovný a disciplinovaný soupeř. Povedl se nám vstup do zápasu a první třetina udala ráz celému duelu. Pomohli jsme si i speciálními formacemi. Se vším respektem k hostím se dnes naši kluci hokejem bavili.


Jiří Režnar (Havířov): Chtěli jsme být aktivní, ale to nám vydrželo jen do prvního hloupého faulu, který soupeř potrestal. Pak už se naše hra začala bortit a hlavně naši mladí hráči měli strach, že už je po zápase. Postupem času se začalo projevovat kvalita Motoru. Vyhrál zaslouženě.

Youtube