AZ Havířov

Finále play-off 2024, AZ HAVÍŘOV - CHOMUTOV První domácí utkání ve středu od 17:30!

VSTUPENKY NA PLAY-OFF KUPUJTE ZDE.

Z Brna vezou Junioři bod

Tomáš Vlček | 29.01.2011

Podruhé během dvou dnů dovedli své venkovní utkání junioři AZetu až do situace, kdy o vítězi musely rozhodovat až samotatné nájezdy. Zatímco v pátek na Kladně tuto disciplínu zvládli lépe oni, v sobotu v Brně vyšla lépe domácím. I přesto je jistě možno juniorský tým za 3 dovezené (a především tvrdě vybojované) body z hřišť soupeřů pochválit.

Extraliga junioři - 45.kolo so 29.1.12:15
HC Kometa Brno - AZ Havířov
4:3sn
(0:1, 2:1, 1:1 - 0:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 31. Jankovič (Koukal), 35. Dlapa (Štindl), 56. Hnilička (Dlapa), 65. Jurák - 9. Teper (Číp, Mach), 22. Brezani (Čaja, Pechanec), 57. Pechanec (Jindřich). Rozhodčí: Jeřábek - Linhart, Pospíšil. Vyloučení: 4:5 navíc Číp (Hav) 5 min.. Využití: 2:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 102. Střely na branku: 42:28. Průběh utkání: 0:2, 3:2, 3:3, 4:3.
HC Kometa Brno: Barus (na SN Strmeň) - Štindl, Dujsík, Dufek, Koukal, Dlapa (C), Krejčiřík, Bilčík - Zbořil, Fúzik, Hnilička, Juráň, Křivohlávek, Jurák, Horehleď, Jankovič, Šafránek, Popolanský
AZ Havířov: Zelenka - Bálint, Duda, Zientek (C), Teper, Lešiga, Jindřich, Čintala - Mráz, Pechanec, Puffer, Čaja, Číp, Smuž, Mach, Brezani, Pasker

První třetina přinesla klasický opatrný úvod. Oba týmy se snažily neudělat chybu a nepustit tak soupeře do vedení. Kometa se několikrát pokoušela o dlouhý pas z obranného pásma a následný brejk, ale borci v modrobílém měli problémy se zpracováním. V deváté minutě vyhodil Dlapa kotouč až za plexisklo a dal tak Havířovu první přesilovou hru. A hosté potřebovali k jejímu využití pouhých sedm sekund. Číp vyhrál buly na Macha, ten posunul kotouč k obránci Jakubu Teperovi, který po zemi vypálil směrem na Baruse. Brněnský gólman toho asi moc neviděl a puk mu tak prošel až do brány.

Branka hosty poměrně dost nabudila. Měli více ze hry a dostávali se do šancí. Ve vlastním oslabení jeli dokonce tři havířovští hráči na jednoho beka Brna. Akci, kterou zakončoval Mach však skvěle přečetl a následně zlikvidoval Barus. Další nebezpečí pro Brno činila Zientekova tečovaná rána, ta skončila jen těsně mimo tři tyče. V posledních vteřinách pak mohl skórovat Brezani, ale neuspěl. Filip Barus svůj tým už poněkolikáté dokázal podržet. AZet si i tak za předvedenou hru odnášel do kabiny zasloužené vedení.

Druhá třetina začala pěkně zostra. Zelenkovu chybu při rozehrávce nedokázala Kometa využit, tak se uplatnilo pravidlo nedáš, dostaneš. Jiří Čaja vjel do útočného pásma a nabídl kotouč z druhé vlny najíždějícímu Mariu Brezanimu. Havířovský hráč vypálil a následně mohl zvednout ruce nad hlavu, Barus byl na jeho střelu krátký - 0:2.

Domácí se však začali postupně zvedat. První náznak zlepšení přinesla tyč po Bilčíkově ráně od modré. Smazat nulu na svém kontě pak Brno dokázalo pár sekund po polovině základní hrací doby. Střelu od modré Štěpána Koukala tečoval mezi Zelenkovy nohy brněnský ostrostřelec Branislav Jankovič. To domácí definitivně nakoplo a Brno v době po gólu opanovalo hřiště. Z toho pramenily fauly Havířova a Kometa si vynutila minutu a půl dlouho dvojnásobnou přesilovku. Roman Jurák na jejím začátku trefil jen tyč, ale Ondřej Dlapa svou dělovkou od modré už skóre vyrovnal. Do konce druhé třetiny se pak hra poněkud zpomalila, další velkou šanci či dokonce branku již nenabídla.

Do třetí třetiny oba týmy vstoupily důrazně, bylo vidět, že na remízu nechce hrát ani jeden celek. Do dobré šance se doslova probil brněnský Šafránek, jeho ránu na vyrážečku však Zelenka i s trochou štěstí vykryl. Skvělý zákrok pak vytáhl hostující gólman proti ztečované ráně Jankoviče. Jeden z jeho spoluhráčů pozměnil její směr do protipohybu svého gólmana a ten kotouč fantasticky vyrazil v letu pomocí své hole. I další velkou šanci si vytvořilo Brno, když se po odrazu od zadního mantinelu netrefil do odkryté klese Šafránek. I když se možná podle výčtu šancí zda, že Kometa hosty drtila nebylo tomu tak, v mezihře byli hosté Brnu zcela vyrovnaným soupeřem.

Velké drama pak přineslo posledních pět minut třetí části hry. V čase 55:27 dokázala Kometa gólem v přesilovce získat vedení. Dlapovu ránu Zelenka jen vyrazil na hůl Lukáše Hniličky, který zametl ten kus gumy do brány. Minutu na to se zdálo, že je rozhodnuto. Za zbytečný faul na svého bývalého spoluhráče Křivohlávka totiž dostal hostující Číp trest na pět minut plus do konce utkání. Jenomže namísto, aby si Brno pohlídalo vedení, případně jej ještě navýšilo přišel šok v podobě individuálního průniku Antonína Pechance. Havířovská jedenáctka jej zakončila střelou na Barusovu lapačku a bylo vyrovnáno. Kometa pak dokázala v pokračující přesilovce hosty ještě potrápit, ale bylo v tom vidět i kus křeče. Utkání dospělo do pětiminutového prodloužení.

Ještě před jeho začátkem došlo k debatě mezi rozhodčím a hostující lavičkou, která žádala, aby přesilovka Komety (stále běžel Čípův pětiminutový trest) hrála v poměru pět na čtyři. Rozhodčí však rozhodl, že se bude hrát čtyři na tři. Ale ani přesilovka ani celé prodloužení mnoho vzrušivých momentů nepřinesli. Asi největší šanci, do které se řítila dvojka havířovských forvardů proti jedinému beku Komety, již totiž byla ukončena zvukem sirény. To bylo neklamné znamení, že utkání rozhodnou až nájezdy.

V brněnské bráně došlo před samostatnými stříleními ke změně, Baruse nahradil Jan Strmeň. „To bylo po domluvě Filipa Baruse, který si na nájezdy moc nevěřil, s trenérém brankářů, panem Odehnalem, takže jsme tam posunuli Honzu (Strmeně), který ,myslím, ty penalty zachytal dobře.“ řekl trenér Pazourek. Strmeň si skvěle poradil hned s prvním pokusem Pechance, který svou kličku do forhendu provedl efektně, ale Strmeňův beton mu překazil finální fázi. Na druhé straně se rozjel Lukáš Hnilička a svižnou střelou mezi betony Zelenku překonal. Odpovědět měl Teper, ale svůj nájezd nepromnil, když Strmeňovi stačilo si jen kleknout. Rozhodnout tak mohl Braňo Jankovič, jenže jeho blafák do bekhendu se nevešel mezi tyče Zelenkovy branky. Mario Brezani pak překonal Strmeně stejným způsobem jako Zelenku před chvílí Hnilička. Za vyrovnaného se tak rozjel Fúzik, který nic nevymýšlel a pokusil se Zelenku překvapit střelou. Úspěch to nepřineslo. Po třetí sérii se mění pořadí nájezdníků a znovu se tak rozjel hráč Komety. Roman Jurák provedl svůj nájezd mazácky, nechal Zelenku se vykoupat a poslal Kometu do vedení. Prodloužit zápas pak měl už jednou úspěšný Mario Brezani, ale tentokrát byl lepším mužem Strmeň a vychytal tak Kometě bod navíc.

Autoři: David Nekvinda, Jakub Dohnal

Ohlasy k utkání


Pavel Pazourek: My jsme se, jak je poslední dobou zvykem, probrali až za stavu 2:0 a pak si myslím, že jsme potom hráli dobře, když jsme celé utkání otočili. Pak jsme ale kritickou chybu, když jsme inkasovali za stavu 3:2, kdy jsme se snažili utkání dohrát, navíc v početní výhodě. Jsme teda rádi, že jsme alespoň ten druhý bod získali.


Jan Křivohlávek: Tak jako minulý zápas, který jsme tu odehráli musím kluky pochválit za velice slušný výkon. Na začátku druhé třetiny jsme vedli 2:0 a je škoda, že potom nevím, jestli si na nás rozhodčí trochu zasedl, nás poslal, myslím si, že trochu neprávem do tří, kdy jsme potom inkasovali gól na 2:2, což samozřejmě mužstvo domácích povzbudilo. Třetí třetina byla o tom, kdo ten gól dá. Brno jej dalo, naštěstí i po faulu našeho hráče, který dostal 5 plus do konce utkánní, jsme dokázali vlastně v oslabení srovnat. Do prodloužení jsme nastupovali v oslabení, jako v minulém zápase, naštěstí jsme ho ubránili a ty nájezdy už jsou prostě se štěstím. Včera jsme ho měli více my, dnes Brno.

Youtube