AZ Havířov

FINÁLE PLAY-OFF 2024, AZ HAVÍŘOV - CHOMUTOV. Páté utkání FINÁLE ve čtvrtek 25.4. od 17:30!

VSTUPENKY NA FINÁLE PLAY-OFF KUPUJTE ZDE.

Junioři promarnili čtyřbrankový náskok, nakonec vyhráli na nájezdy

Tomáš Vlček | 03.03.2013

Poslední domácí zápas této sezony sehráli v neděli večer junioři AZetu proti svému sousedovi v tabulce Šumperku. Do zápasu měli parádní vstup a po první třetině šli do šatny se čtyřbrankovým vedením. Hosté se však nevzdali a ve druhé části hry se třemi brankami vrátili do zápasu. Drama tak pokračovalo ve třetí třetině. Azet sice ještě jednou skóroval, ale hosté se prosadili dvakrát a tak došlo až na samostatné nájezdy. V nich uspěli jen dva Havířovští a tak berou dva body za výhru 6:5 na nájezdy. Poslední zápas sezony sehraje AZet v pátek na ledě Prostějova.

Liga juniorů - 35.kolo ne 3.3.18:00
AZ Havířov - Draci Šumperk
6:5sn
(4:0, 0:3, 1:2 - 0:0)
Branky a nahrávky: 3. Jaroch (Matěj, Ovčaří), 11. Jaroch, 13. Smuž (Řehulka, Lenomar), 20. Matěj (Dýrr, Mihal), 46. Graca (Glos, Mráz), 65. Řehulka (sn) - 22. Holinka (Hodulák, Pražák), 35. Žalčík (Galuška), 37. Žalčík (Galuška), 50. Holinka (Langr), 54. Galuška (Horváth). Rozhodčí: Šutara - Čaja, Konvička. Vyloučení: 8:13 navíc Navrátil (SUM) 10+10 OT Využití: 2:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 100. Střely na branku: 33:31. Průběh utkání: 4:0, 4:3, 5:3, 5:5, 6:5.
AZ Havířov: Tomšů - Ovčaří, Graca, Szewieczek, Kostelník, Jaroch, Weisser - Matěj, Matějek, Mihal, Glos, Dýrr, Mráz, Řehulka, Křibík, Smuž, Lenomar.
Draci Šumperk: Řoutil (od 20. Hoffmann) - Navrátil, Vepřek, Feledík, Pražák, Nemeškal, Holinka, Prokopec, Stanislav, Žalčík, Galuška, Langr, Horváth, Kovář, Kobza, Nedopil, Hodulák.
Uplynulo jen 130 vteřin zápasu a AZet šel ve své první přesilovce do vedení. Tomáš Jaroch sice od modré netrefil puk ideálně, ale ten přesto zaplachtil do šibenice šumperské branky. Hned na to se snažil procpat puk do hostující branky u tyčky Matějek, ale neuspěl. Tlak domácích zabrzdilo až vyloučení Kostelníka na konci 7. minuty a následná přesilovka hostů. V ní se však šumperští neprosadili a tak dal o sobě opět vědět v 11. minutě na druhé straně obránce Tomáš Jaroch. Vyjel si s pukem na střed útočné třetiny a švihem trefil druhou šibenici hostující branky.

Ve 13. minutě už to bylo o tři branky poté, co přečíslení 3 na 2 vyřešili parádně Lenomar, Řehulka a zakončující Daniel Smuž. Pak dostali hosté k dispozici další přesilovku, ale kromě tečovaného pokusu Kobzy moc Tomšů v havířovské brance neohrozili. Blízko brance byl AZet v přesilovce od 17. minuty, ale ani Szewieczek, ani Smuž Řoutila v brance Šumperka nepřekonali. To se počtvrté podařilo až 19 vteřin před první přestávkou Martinu Matějovi, který dostal puk z rohu kluziště do dobré pozice před branku a nezaváhal.

Hostující gólman Řoutil se po takové smršti raději nechal po přestávce vystřídat svým kolegou Hoffmannem. Kdo však čekal, hosté už zápas zabalí, velmi se v dalším průběhu mýlil. Hned ve 22. minutě se totiž v přesilovce prosadil tvrdou střelou od modré Jan Holinka a snížil. Následně ve svých šancích neuspěli domácí Mráz a Matějek, když je dobrými zákroky vychytal Hoffmann. Velmi rušno bylo na ledě a kolem něj ve 29. minutě. Hosté se dostali do sporu s rozhodčím a odnesli si z toho osobní trest 10+10 minut pro svého asistenta kapitána Navrátila a trest do konce zápasu pro vedoucího mužstva.

Následnou poměrně rozháranou pasáž hry ukončil ve 35. minutě šumperský Michal Žalčík, když tvrdou ranou z kruhu prostřelil betony Tomšů a snížil na rozdíl dvou branek. Neuplynuly ani dvě minuty a hosté se opět radovali. A byl to opět Michal Žalčík, kdo našel, tentokrát z pozice téměř v brankovišti, skulinu mezi betony Tomšů – 4:3. Hosté se dostali viditelně do pohody, ale další branku už druhé třetina nepřenesla.

V začátku třetí třetiny dominovali domácí. Dvě obrovské šance však nevyšly Mihalovi a pak Kostelník neproměnil ani trestné střílení. Až ve 46. minutě přinesl radost AZetu Daniel Graca, když svou bombu z mezikruží umístil přesně k tyčce. Ani to, ani následné dvojnásobné oslabení však hosty nezlomilo. Už v klasické části domácí přesilovky totiž ujel v 50. minutě Jan Holinka, a pod Tomšů poslal puk do branky. A to nebylo vše. V 54. minutě, těsně poté co se Havířov ubránil v oslabení, našel Jan Galuška opět mezírku mezi betony Ondry Tomšů a bylo vyrovnáno.

Zbytek základní hrací doby už rozhodnutí, i přes dvě přesilovky AZetu, rozhodnutí nepřinesl, a tak přišly na řadu samostatné nájezdy. V nich byli úspěšní jen domácí Josef Řehulka a Tomáš Matějek, zatímco šumperští Holinka a Kobza na Tomšů nevyzráli. Havířov tak sice ztratil ve svém posledním domácím zápase čtyřbrankový náskok, přesto se s domácím ledem rozloučil výhrou, a to 6:5 na samostatné nájezdy.

Ohlasy k utkání


Miroslav Kusý (asistent trenéra AZ Havířov): Vstup do utkání jsme měli dobrý, hráli jsme v tempu. Vyhráli jsme první třetinu, i když, podle mého názoru, výše skóre neodpovídala předvedené hře. Obraz hry byl vyrovnanější, než říkalo skóre, dostali jsme se do vedení 4:0, měli jsme tlak do brány, zakončovali jsme jednodušeji, to nám přineslo úspěch. Od druhé třetiny jsme si bohužel mysleli, že to utkání už je vyhrané, i přes varování, jsme odehráli tu třetinu lehkovážně. Bylo tam několik zbytečných faulů, které rozhodily pravidelné střídání mužstva – někteří hráči vypadli z tempa, někteří byli naopak přetížení. Soupeř nás ve druhé třetině dostal pod tlak, zvýšil tvrdost a snížil skóre. Nástup do třetí třetiny nám vyšel, začali jsme více bruslit, hráli jsme hru z první třetiny. Dokázali jsme odskočit do dvoubrankového vedení, měli jsme několik přesilovek, ale i přes šance jsme je nedokázaly využít a zápas rozhodnout. Byli jsme za to potrestáni, po chybách soupeř vyrovnal a v nájezdech vyhrál jako vždy šikovnější a šťastnější tým.


Kamil Skoumal (trenér HK MD Šumperk): První třetina byla z naší strany špatně odehraná a soupeř to potrestal čtyřmi góly. Ve druhé třetině jsme vyrovnali hru a v poslední třetině jsme byli rovněž vyrovnaným soupeřem. Utkání skončilo zaslouženě remízou.

Youtube