AZ Havířov

FINÁLE PLAY-OFF 2024, AZ HAVÍŘOV - CHOMUTOV. Páté utkání FINÁLE ve čtvrtek 25.4. od 17:30!

VSTUPENKY NA FINÁLE PLAY-OFF KUPUJTE ZDE.

AZ ztratil třígólový náskok a v Karviné prohrál

Tomáš Salamon | 27.12.2012

AZet dnes na ledě Karviné odehrál první ze dvojice mezisvátečních derby. V první třetině měli naši hráči jednoznačně navrch. Vytvořili si dvoubrankový náskok a ten pak ještě navýšili, ale Baník zabojoval a ve druhé třetině se dostal na dostřel. Což slibovalo zajímavou zápletku před poslední částí. V té byly k vidění pouze dva góly Baníku, na které AZ už nestihl zareagovat. Další zápas stejných soupeřů uvidí K&K Pneu aréna v sobotu od 17:00.

2. liga východ - 28.kolo čt 27.12.18:00
HC Baník Karviná - AZ Havířov
4:3
(0:2, 2:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 35. Badžo, 40. Moravec (Mikšan, Luka), 44. Moravec (Holý), 47. Mikšan (Kowalczyk) - 13. Kanko (Kolařík), 18. Kanko (Kolařík), 26. Najdek (Prokop, Vydra) Rozhodčí: Mrkva - Mrákava, Řezáč. Vyloučení: 6:7, navíc Potočný (HAV) 2+10 min. za vražení. Využití: 2:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 950 platících mužů. Střely na branku: . Průběh utkání: 0:3, 4:3.
HC Baník Karviná: Iláš - Javín, Sznapka, Zajac, Deutsch, Kowalczyk, Vnenk, Žvátora - Moravec, Mikšan, Ivan, Samiec, Blatoň, Holý, Luka, Badžo, Contratto, Miczek, Zuber, Nystedt
AZ Havířov: Daneček - Prokop, Vydra, Krisl, Hegegy, Rimmel, Zientek, Graca, Jonáš - Bursík, Najdek, Haas - Kanko, Pechanec, Kolařík - Stránský, Potočný, Klimša - Pavlas, Kasperlík, Diviš

Do zápasu vstoupili jednoznačně lépe hosté a Baník nebyl v úvodních minutách vůbec vidět! V polovině čtvrté minuty měl už David Iláš za sebou velké množství zákroků, když nestačil na parádní střelu Roberta Najdeka, ale ani tentokrát branka nepadla, neboť Najdek trefil pouze spojnici branky. Baník se osmělil o minu později, ale proti střele Davida Moravce z ostrého úhlu si Lukáš Daneček užil pohodový první zákrok. V době, kdy se první část lámala do své druhé půle, hrál AZ přesilovku, ale domácí zvládli hru ve čtyřech s přehledem. Co víc, ještě mohl vsítit poté, co se Luka s Ivanem hnali dva na jednoho. Vladimír Luka se rozhodl zakončit sám a raketovou střelou, jenž je mu vlastní, zamířil k tyči. V tu chvíli ovšem ukázal Daneček maximum ze svého umění a měl to velice těžké, neboť deset minut doslova mrznul a poté musel vytáhnout zákrok z řady těch nejtěžších.

Jenže promarněná přesilovka hosty vůbec mrzet nemusela. V polovině dvanácté minuty Vnenk nedovoleně zastavil Prokopa v jeho šanci a šel za to pykat. AZ rozjel střeleckou smršť, kterou David Iláš nemohl ustát a střelcem první branky byl po sérii dorážek Petr Kanko. Krátce na to dostala možnost přesilovky i Karviná, ale pár střel od modré Daneček v klidu pochytal a hosté přestáli oslabení bez úhony. Po vyrovnání počtu sil se Havířov mohl opět soustředit na útok. Krisl s Krislem nenaložili s přečíslením dva na jednoho zrovna nejlépe, ale Kolařík s Petrem Kankem naopak při stejné situaci v osmnácté minutě předvedli ukázkovou souhru a druhý jmenovaný navýšil na rozdíl dvou branek. V závěru třetiny pak ještě Moravec před brankou pěkně našel Žvátoru a Luka se dostal do samostatného úniku, ale ani jedna situace gólem neskončila a skóre se již před přestávkou neměnilo.

Druhá třetina začala parádní sólovou akcí Kolaříka, který obešel dva obránce a zakončoval do Ilášova protipohybu, jeho zakončení však bylo nepřesné. Ve třiadvacáté minutě Potočný u mantinelu sestřelil Badža a dostal za to 2 minuty + deset minut osobní trest, ale Baník přesilovku nesehrál nejlépe. Oproti tomu AZ svou šanci v šestadvacáté minutě využil a úspěšný exekutorem se stal Robert Najdek. Hra se vyrovnala a na obou stranách jsme viděli promarněné šance. Mezi ty největší patřil únik Pechance nebo Mikšanova nepřesná dorážka do prázdné klece. Další branka přišla až v minutě pětatřicáté, kdy Daneček vyrazil puk před sebe a vybojoval si jej Marek Badžo, který v pádu dokázal zakončit. Závěr třetiny patřil i díky dalším přesilovkám Baníku. Marek Ivan promarnil samostatný únik a Badžo mohl po Rosůlkově střele dorážet podobně jako při svém gólu, jenže tentokrát se Daneček stihl přesunout. V poslední minutě druhé části propukly v hledišti nepokoje, ale to vůbec nevadilo Davidu Moravcovi, který přesnou ranou využil přesilovku a patnáct sekund před druhou sirénou dostal svůj tým na dostřel.

V úvodu poslední části nadělal domácím diváku vrásky na čela Jan Blatoň, který těsně před svou brankou nechal puk za sebou a Klimšovi tak nebídl nečekanou a slibnou střeleckou pozici, což nečekal ani David Iláš, ale s nepříjemným překvapením si poradil. Klimša mohl zpytovat svědomí o to víc, že chvíli po jeho promarněné šanci přišla pro jeho tým rána, kterou nikdo nečekal. Marek Holý parádně přenechal puk Davidu Moravcovi a ten se krásně prokličkoval s pukem až do branky. Baník dostal možnost své psotavení ještě vylepšit v přesilovce, ale v té si nechal ujet tři soupeřovy hráče, proti jedinému obránci. Celou akci rozjížděl Radim Haas, který volil střelu, která v této situaci nebyla optimálním řešením. V téže přesilovce měl opačný problém Marek Holý, který naopak v dobré pozici ještě volil přihrávku, které byla navíc a šanci zhatila, ale to ho mrzet nemuselo neboť o pár sekund později David Mikšan dorazil střelu Kowalczyka do branky a dovršil tak senzační obrat.

Po obdržené brance si hosté vzali oddechový čas a začali snovat plány na vyrovnání. Velmi blízko jejich realizaci byli ve dvaapadesáté minutě, kdy Najdek s Kasperlíkem předvedli parádní kombinaci, které chybělo už jen přesnější zakončení. Další velké šance přišly i v závěru, kdy to hosté zkoušeli v šesti, ale domácí už náskok i díky výbornému Davidu Ilášovi udrželi a i napodruhé v derby uhájili domácí půdu. Domácí prostředí přálo ve vzájemném zápase i Havířovu a ten se jej také pokusí v sobotu obhájit. Uvidíme, zda se to povede nebo bude opět šťastnější Baník.

Ohlasy k utkání


Aleš Flašar, trenér Karviné: Šli jsme do toho s tím, že budeme hrát proti nejsilnějšímu mančaftu v lize. Kluky jsme nabádali k tomu, že pokud nebudou hrát od první minuty nadoraz, tak s tímto soupeřem nemáme šanci hrát. Myslím si, že jsme odehráli krásné utkání a, i když to bylo po boji, tak si myslím, že jsme vyhráli zaslouženě.


Vyjádření havířovského trenéra se nám bohužel nepodařilo získat.

Fotogalerie k zápasu
Youtube