AZ Havířov

Sladká barážová tečka pro letošní mistry 2. ligy!

David Motloch | 14.04.2012

Karty byly před zápasem rozdány jasně. Havířov dnes musel svého soka z Mostu porazit, aby si udržel naději na postup. 3456 diváků tak dnes mohlo sledovat sladkou výhru 5:3. Domácí o svém vítězství rozhodli v poslední třetině, kde se po brankách Pechance, Stránského a Sztefka mohlo slavit. Hráčům se tak povedlo vyhrát zápas i pro svého obránce Roberta Machálka, jenž po tomto zápase ukončil kariéru. Na loučení s ní však bude mít jistě jen ty nejlepší vzpomínky. Letošní sezóna je u konce, dnešní výhra jen podtrhla celou skvělou sezónu, která na svém konci dostala titul - mistrovská. Nyní můžeme jenom čekat, osud Havířova totiž není v našich rukou. Havířov ale opět žije hokejem a to je přeci to nejdůležitější!

2. liga východ - 9.kolo so 14.4.17:00
AZ Havířov - HC Most
5:3
(1:2, 1:1, 3:0)
Branky a nahrávky: 5. Pechanec (Rimmel), 23. Maruna (Prokop, Říčka), 44. Pechanec (J.Daneček, Lhotský), 48. Stránský (Potočný, Sztefek), 60. Stránský (Potočný) - 8. Slavíček (Přindiš), 20. Nedrda (Divíšek, Charousek), 31. Rohan (Přeučil, Vrtek). Rozhodčí: Vampola - Poruba, Adamec. Vyloučení: 6:6 navíc Maruna (HAV) 10 min. za nesp. chování a Maruna a Přindiš (MOST) 5+20 min. za hrubost. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 3456. Střely na branku: 33:26. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 1:2, 2:2, 2:3, 3:3, 4:3, 5:3.
AZ Havířov: Daneček (Vrba) - Jonáš, Machálek "C", Rimmel, Prokop "A", L.Zientek, Vydra, Balčík, M.Zientek - Maruna, Pechanec, Sztefek, Stránský, Lhotský, Klimša, Brezani, Mráz, Daneček, Pavlas, Říčka, Potočný "A"
HC Most: Benda (Melichar) - Kabeláč, Rohan, Charousek, Přindiš, Hanzl, Látal, Martinec, Divíšek, Vrtek, Slavíček, Vachovec, Rohan, Přeučil "C", Tauš "A", Nedrda, Vaněk, Heinisch

Zpočátku vypadal začátek první třetiny poklidně, obraz hry se ale velice rychle změnil. Už ve 2. minutě ohrozil branku domácích jeden z mosteckých útočníků, Daneček jej však zneškodnil. Havířov poté vyrazil na zteč a o minutu později se dostal do velké šance Říčka, který ujel hostující obraně, narazil ale na beton brankáře Bendy. Po vyloučení na obou stranách se hrálo ve čtyřech a více prostoru na ledě vyhovovalo více Azetu, který se dostal do vedení. Zasloužil se o to Antonín Pechanec, kterého v přečíslení našel Patrik Rimmel. Brankář Benda se však nestihl přesunout, a tak musel lovit puk ze své sítě.

Hned minutu po vstřelené brance ale mohl srovnat Martinec, jenž se ocitl osamocen před Danečkem, ale ani on na brankáře Azetu nevyzrál. V 8. minutě se ale už stav zápasu změnil, aktivní útočná hra se Mostu vyplatila a Bohumil Slavíček toho dokázal využít střelou do horního růžku. Na 2:1 mohl navíc zvýšit Heinisch, ke kterému se puk odrazil, ale ve velké rychlosti nedokázal správně zamířit. V 13. minutě se do šance opět dostal Říčka, ale ani tentokrát nebyl úspěšný. Benda na něj totiž vytáhl famózní zákrok, po kterém se roztáhl po celém brankovišti.

Havířov pak po vyloučení Přindiše a Martince měl k dispozici přesilovku 5 na 3, ale využít ji nedokázal. Z následného protiútoku pak hosté udeřili. V poslední sekundě udělal hrubku brankář Daneček, který špatně rozehrál a dovolil skórovat Vítězslavu Nedrdovi.

Začátek druhé třetiny začal lépe pro Havířov. Po vyloučení Rohana se v přesilovce prosadil Jan Maruna, když se k němu odrazil puk po střele Prokopa. Ve 26. minutě ale mohli být domácí rádi, že opět neprohrávali. V přesilové hře Mostu se totiž po teči od modré čáry puk nepříjemně odrazil a branku minul pouze o milimetry. Tlak hostů ale sílil, v útočném pásmu se do šance dostal Heinisch, ale v hloučku hráčů před brankovištěm nedokázal puk propasírovat do branky.

O pár sekund později ale už hosté opět vedli. Tomáš Rohan totiž v 31. minutě střílel do horního růžku a Daneček byl na jeho střelu krátký. Inkasovaná branka jako by nastartovala Havířov. Jan Daneček mohl klidně srovnat, ale to by před ním nesměl stát Benda se svým excelentním zákrokem. O minutu později těžil z tlaku Maruna, jenž se prodral s pukem až do brankoviště. Nechybělo mnoho, a kotouč mohl v brance skutečně skončit. Poslední šance ve druhé třetině pak patřila Charouskovy, který se do šance dostal sice trochu šťastně, to ale nemění nic na tom, že mohl zvýšit na 3:1, pokud by zamířil přesněji a netrefil pouze hruď Danečka.

Třetí třetina odstartovala lépe pro domácí, kteří ve 44. minutě srovnali stav. Zasloužil se o to Antonín Pechanec, který si s pukem objel branku a našel mezírku v postoji Bendy. Havířovská K&K Pneu aréna se od tohoto momentu otřásala v základech. Napomohla k tomu i akce Lhotského, který mohl poslat Havířov do vedení, nakonec však na přihrávku Pechance nedosáhl. To ale nebylo z repertoáru domácích zdaleka vše. O pár vteřin později se k puku dostal Říčka a kroužil s ním tak dlouho, dokud nenašel volného Klimšu. Na tvrdou ránu Benda stihl reagovat, ale určitě se při svém zákroku řádně zapotil.

Tlak Azetu neustupoval, což ostatně dokázala i trefená tyčka po střele Maruny. Domácí hokejisty ale tato spálená šance mrzet nemusela, v 48. minutě se totiž prosadil Vít Stránský, jenž se prosadil po přečíslení 3 na 1. Velkou zásluhu na této brance měl nahrávající Martin Potočný. Posledních deset minut zápasu se Most nadechoval k velkému náporu a taky se tak skutečně stalo. Vyloženou příležitost si ale hosté za celou dobu pobytu v útočném pásmu nevytvořili. Definitivní jistotu pak domácím dal Michal Sztefek, který se společně se svými spoluhráči vymanil z tlaku a poslal puk do prázdné branky Mostu.

O tom, kdo postoupí do 1. ligy se tak bude muset rozhodnout až v posledním kole, ve kterém se střetne Most s Kláštercem nad Ohří, Havířov má volno a sezóna mu už skončila.

Ohlasy k utkání


Jan Daneček (trenér HC AZ Havířov): Dneska jsme do utkání, spíš než s myšlenkami na postup, nastoupili zejména s cílem odvděčit se našim skvělým fanouškům. Ti pro nás byli po celou sezónu velkou oporou a jsem rád, že se nám tento cíl dramatickým zápasem s obratem skóre v náš prospěch, podařilo splnit. To že jsme porazili prvoligové mužstvo je už jen taková pěkná tečka za krásnou sezónou. Postup sice nemáme ve vlastních rukách, ale zajíci se počítají až po honu a tak počkejme jak dopadnou poslední zápasy.


Václav Baďouček (trenér HC Most): Bylo to vyrovnané a bojovné utkání, v němž domácí lépe naložili se svými šancemi. My jsme měli v první třetině dost příležitostí, několikrát jsme jeli sami na bránu. To kdyby jsme proměnili, utkání by asi vypadalo jinak. Pak už to byla taková přetahovaná se štastným koncem pro domácí.

Fotogalerie k zápasu
Youtube