AZ Havířov

Vstupenky na utkání AZetu kupujte zde.

Junioři využili dvě přesilové hry a berou proti Litvínovu výhru za 3 body

Josef Nudera | 14.01.2022

V rámci 31. kola Extraligy juniorů se vydal Havířov na dalekou cestu do Litvínova. Dlouhá cesta ale nebyla na hráčích AZetu vůbec znát. V první třetině stačilo Havířovu necelých 7 minut, aby se ujal vedení po brance Adama Špačka. Důležitý krok udělali havířovští junioři hned po začátku druhé třetiny. Po 40 sekundách využil přesilovou hru David Pastor. Litvínov se dostal do hry po gólu ve vlastním oslabení, do kabin si ale vedení 2:1 odnášel AZ. Ve 45. minutě využil druhou přesilovou hru Havířova Fabien Kočí. Toto vedení už bylo pro zápas rozhodující, jelikož brankář Nowak už za svá záda pustil jen jediný projektil, a to 14 sekund před závěrečnou sirénou. Havířov si připsal do tabulky další důležité body, na které bude chtít navázat v sobotu 15.1. na ledě Chomutova.

DHL extraliga juniorů - 31.kolo pá 14.1.15:00
HC Litvínov - AZ Heimstaden Havířov
2:3
(0:1, 1:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 27. Stehlík (Slavík, Baláž), 60. Baláž (Hocelík, Slavík) – 7. Špaček (Kyselý, Kubíček), 21. Pastor (Becher, Kočí), 45. Kočí (Becher, Fědor). Rozhodčí: Matěj Sýkora, Martin Němec – Richard Coubal, Michal Janíček. Vyloučení: 6:3. Využití: 0:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 102. Střely na branku: 41:29 (19:9, 9:11, 13:9). Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 2:3.

HC Litvínov: Čermák – Hocelík, Baláž, Háva, Kroupa, Kadár, Werner, Hák, Hynek – Danielčák, Slavík, Stehlík (C), Skuhrovec, Limanovský (A), Beran, Špaček, Postl, Iljuk
AZ Heimstaden Havířov: Nowak – Bílek, Kubíček (A), Zavřel, Kyselý, Fědor, Kočí (A) – Plevka, Horváth, Pastor, Makovec, Valach, Becher, Pavlačka, Kalčík, Byčkov (C), Špaček, Bárta

Domácí měli svižnější start do utkání. Do první větší šance se v páté minutě po individuální chybě Horvátha dostal Skuhrovec, s jehož zakončením však neměl brankář Nowak sebemenší problém. O minutu později ujížděl sám na branku Danielčák, který zkusil překonat Nowaka bekhendovým blafákem. I tentokrát byl ale hostující brankář ve střehu a neinkasoval. Kdežto hosté se po pár vteřinách hry mohli radovat. Kubíček nahodil kotouč od modré čáry a těsně před brankovištěm jej přiklepl Adam Špaček. Domácí brankář nestihl zareagovat a šikovná teč znamenala vedení havířovských borců.

Během následujících 10 minut si zahráli chemici dvě přesilové hry. Vytvářeli si šance, byli střelecky aktivní, ale proti nim stál v dobré formě Nowak, jenž všechny pokusy pochytal. Ke konci třetiny se situace obrátila a museli se bránit litvínovští. Avšak s o poznání větším rozdílem. Po dobu 59 vteřin se museli totiž bránit ve třech proti pěti.

Hosté nezaváhali a na začátku druhé třetiny využil početní výhody David Pastor, který tak zvyšoval na 0:2. Ve 26. minutě si šel za nedovolené bránění odpykat svůj dvouminutový trest Kroupa. Paradoxně to bylo právě vyloučení, které dopomohlo Litvínovu k první brance. Lukáš Stehlík ujel z vlastního pásma všem protihráčům a suverénním způsobem provedl kličku zakončenou střelou mezi nohy. Po dalších 40 vteřinách se ocitl ve stejné příležitosti Danielčák, kterému ale ve finální fázi blafáku sjel kotouč z hole. V téže početní nevýhodě se dopustil podrážení Limanovský a bylo nařízeno trestné střílení. Autor Becher si sice poradil s Čermákem, ale ne s brankovou konstrukcí. Tyč zachránila Litvínov od třetí inkasované branky.

Do poslední části šli s výhodou jedné branky havířovští. Domácí se ale místo tlaku opět nechali vyloučit. Hosté této příležitosti během chvilky využili a díky Fabienu Kočímu se jim dvoubrankové vedení bránilo jednodušeji. Posledních 120 vteřin bylo v režii domácích. Litvínov odvolal brankáře a zkoušel hru se šesti hráči v poli. Skórování však přišlo až 14 vteřin před třetí sirénou. Ondřej Baláž se s chutí opřel do odraženého kotouče a Nowakovi nezbylo nic jiného, než lovit puk ze sítě. Litvínovští vyhráli vhazování, nahodili kotouč na Nowaka a opět se hrnuli do pásma. V posledních okamžicích hry se dostali ke slovu Danielčák a Hocelík. Jejich snahy však byly marné a stav utkání už zvrátit nedokázali.

Autor reportáže: Lukáš Bolech (HC VERVA Litvínov)

Youtube