AZ Havířov

Vstupenky na utkání AZetu kupujte zde.

AZ veze bod z Jihlavy

Vít Káňa | 16.02.2022

H A V Í Ř O V - Ve 46. kole CHANCE ligy vyjeli hokejisté z nejmladšího města do kraje Vysočina, kde vyzvali tým HC DUKLA Jihlava. Dukla sice zasypala AZ sprškou střel, ale za dvě třetiny se žádná z nich, za výborně chytajícího Marka Štipčáka, nedostala. Havířovský gólman kapituloval až v závěru třetího dějství, na Havránkovu střelu ale odpověděl, po pěkném sólu, Vlastimil Dostálek. Jenže o dvacet vteřin později Harkabus dorážel do prázdné branky. AZ vyrovnal čtyři vteřiny před koncem při power-play, Jan Hudeček propálil všechno, co mu stálo v cestě. V prodloužení gól nepadl a šlo se na samostatné nájezdy, ten rozhodující proměnil Matouš Menšík. Dukla doma zvítězila nad AZetem 3:2sn.

Chance liga - 46.kolo st 16.2.17:30
HC Dukla Jihlava - AZ Heimstaden Havířov
3:2sn
(0:0, 0:0, 2:2 - 1:0)

Branky a nahrávky: 55. T. Havránek (Zeleňák), 58. T. Harkabus (M. Zadražil, F. Seman), rozh. náj. Menšík – 58. Dostálek (G. Jansons), 60. Hudeček (Chroboček, Maruna). Rozhodčí: Čech, Květoň – Kreuzer, Polonyi. Vyloučení: 4:7. Využití: bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 762. Střely na branku: 46:16 (17:3, 11:2, 13:7, 0:0). Zblokované střely: 6:5. Vhazování: 32:30. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2.

HC Dukla Jihlava: Maláč – Bilčík, L. Mareš, Kowalczyk, A. Rutar, Kachyňa, Eliáš, Zeleňák – Čachotský (A), Skořepa (C), Illéš – T. Harkabus (A), M. Zadražil, Helt – Cachnín, M. Juda, Vítězslav Brož – T. Havránek, Menšík, F. Seman.
AZ Heimstaden Havířov: Štipčák – G. Jansons, Chroboček, T. Pastor, M. Hlaváč, Mrowiec – Mrva, J. Doktor, Hudeček (A) – Dostálek, Křemen, Maruna (C) – Tjurin, L. Bednář, Hotěk – J. Žolobov, Krupa, Damašek.

Autorem reportáže je Andrea Nováková (hcdukla.cz)

V první minutě se Jakub Illéš zjevil před hostujícím gólmanem, který ale jeho šanci zneškodnil. Následovalo vyloučení na straně Jihlavy, když si šel na trestnou lavici sednout útočník Vítězslav Brož za sekání. Toto oslabení domácí zvládli skvěle a Maláč neměl příliš práce. Jedinou příležitost v přesilové hře měl Lukáš Bednář, který však zamířil těsně vedle branky domácího gólmana. Po přihrávce od Čachotského měl šanci na své hokejce kapitán Skořepa, ten však trefil pouze lapačku Štipčáka. Červenožlutí měli ke konci první třetiny výhodu při signalizovaném vyloučení hostujícího Maruny, kterou ukončila lapačka hostujícího brankáře po střele Kowlczyka. Jihlava byla v první třetině aktivnější a Havířov přestřílela v poměru 17:3.

Krátce potom, co skončilo oslabení Havířova, přišlo další vyloučení na jejich straně, když si dvě minuty za faul kolenem šel odsedět Pastor. Ani tuto početní výhodu nedokázala Dukla využít. Také přišla možnost pro AZet, když byl z domácích řad vyloučen Rutar, ale ani hosté přesilovou hru nevyužili. Poté přišla velká šance Cachnína, který jel sám na gólmana hostí, ale jeho střelu z kruhu Štipčák dokázal vyrazit. Jihlava si zahrála další přesilovou hru, ve které Havířov tlačila a z toho vyplynula další početní výhoda pro domácí, ale žádná přesilovka využita nebyla, tak se šlo do kabin za stále nerozhodného stavu 0:0.

Po vyloučení domácího Brože se dostal k puku Harkabus a ten zpoza hostující branky přihrál na Zadražila, jehož střelu zlikvidoval Štipčák. V další šanci se ocitl Menšík, jemuž se nepodařilo dorazit puk za záda hostujícího brankáře. Po pěkné Heltově přihrávce střílel Havránek, ale Stipčák opět zasahuje. Největší šanci v dosavadním průběhu utkání zaznamenal Havířov ve svém oslabení, když sám na gólmana jel Hudeček, toho však Maláč svým skvělým zákrokem vychytal. V čase 54:55 konečně přišel první gól zápasu, a to z hole Tomáše Havránka, který trefil odkrytou bránu. O pár minut později se prosadil také Havířov, když se po individuální akci blýsknul bývalý hráč Dukly Vlastimil Dostálek. Netrvalo dlouho a Jihlava se dostala opět do vedení, potom co puk do brány dorazil Tomáš Harkabus. Hosté odvolali gólmana a zkusili to v šesti hráčích v poli a tento risk se jim vyplatil, když pouhých pět vteřin před koncem třetiny vyrovnával na 2:2 Jan Hudeček.

V prodloužení měla Jihlava přesilovou hru 4 na 3 po vyloučení Hudečka. Tuto výhodu však domácí nedokázali zužitkovat, a tak museli o vítězi zápasu rozhodnout až samostatné nájezdy. V nich se vyznamenali jihlavští junioři. Filip Maláč kryl všechny pokusy hráčů Havířova a o vítěznou branku se postaral jeho kolega z juniorky Matouš Menšík. Za Duklu se v nájezdech prosadili také Tomáš Čachotský a Richard Cachnín. Jihlava si tak připsala bonusový druhý bod.

Ohlasy k utkání


Tomáš Potěšil (AZ Heimstaden Havířov): Pro nás se nejedná o jednoduchou situaci, protože jsme několik kol odsouzení k sestupu. Motivovat hráče není jednoduché. Kádr jsme doplnili o několik hráčů, kteří byli v jiných klubech nepotřební nebo o hráče z nižší soutěže. Je to těžká práce. S tímto kádrem nemůžeme hrát otevřený hokej, takže jsme zvolili taktiku "obrana středního pásma se zodpovědnou hrou v obraně" a jsem za ní rád. I s trošku štěstí se nám to dařilo. Nesmírně si vážím, že kluci zvládli zápas takticky. Nechali tam všechno a nic jiného nám nezbývá, protože hrajeme o svou čest.


Viktor Ujčík (HC Dukla Jihlava): Musím pogratulovat soupeři, předvedl houževnatý výkon a nedaroval nám metr ledu zadarmo. Dohrával souboje a když se mohl dostat dopředu, tak byl rychlý, přímočarý a nebezpečný. Jsem rád za dobrý výkon Filipa Maláče, který potvrdil statistická čísla z juniory. Nehodnotí se mi ale zápas dobře. Při všemu respektu k soupeři jsme chtěli získat tři body. Tabulka je vyrovnaná a přeci jen bychom se chtěli udržet v první čtyřce nebo se dobrým závěrem dostat výše. Ale to předbíhám. Týden jsme nehráli, což bylo trošku znát. A když k nám někdo přijede vyloženě bránit, tak se s tím pereme a nedokážeme spoustu střel - tuším 46:16 - přetavit ve vedení, které by nám vydrželo do konce. Když už jsme branku dali, tak přijde individuální chyba a dostaneme branku zpátky. Je pro mne nepochopitelný závěr, proč jsme hráli takhle pasivně. Když je osm sekund do konce a když po soupeři vylítneme, tak si nemá šanci připravit dobrou střeleckou pozici. Nechali jsme soupeře vyjet, vystřelit a ještě k tomu jsme nebyli v dráze střely. To je ponaučení pro příště. Jinak jsem rád, že jsme v nájezdech zvládli extra bod. Sehráli jsme je velmi dobře.

Youtube