AZ Havířov

Vstupenky na utkání AZetu kupujte zde.

AZ zabral a porazil Slavii 5:1

Petr Miklas | 03.02.2021

Hráči AZetu vědí, že musí bodovat, aby si zahráli play-off. Dnes předvedli dobrý výkon a dali pět branek, přičemž soupeři dovolili jedinou. Hattrickem se blýskl Ondřej Procházka. Výhra se ale nerodila lehce, dlouho byl stav vyrovnaný, pak Havířov odskočil do dvoubrankového vedení, jenže Slavia na začátku třetí třetiny snížila. Nicméně AZetu dnes šly přesilovky využil hned tři a tak nakonec utkání zvládl a připsal si důležité tři body.

CHANCE LIGA - 25.kolo st 3.2.17:00
AZ Heimstaden Havířov - HC Slavia Praha
5:1
(0:0, 2:0, 3:1)

Branky a nahrávky: 27. O. Procházka (Doktor, Rudovský), 40. O. Procházka (F. Seman), 46. Prokeš (Maruna, Szturc), 51. O. Procházka (Doktor, F. Seman), 56. Maruna (Rašner, Prokeš) – 43. Vlček (J. Novák, Jaroslav Bednář). Rozhodčí: Ondráček, Marek – Hanzlík, Konvička. Vyloučení: 5:7. Využití: 3:1. V oslabení: 0:0. Bez diváků. Střely na branku: 42:25 (13:8, 16:6, 13:11). Zblokované střely: 14:5. Vhazování: 24:35. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 5:1.

AZ Heimstaden Havířov: Stezka – Chroboček, Rašner, Kachyňa, Bořuta (A), Kočí, R. Havel – R. Szturc, Prokeš, Adamský – O. Procházka, F. Seman (A), Doktor – Mrva, Maruna (C), Rudovský – Vašenka, Cihlář, Kořenek.
HC Slavia Praha: Málek – Sedlák, Barák, Buchta, Jeřábek, J. Novák (C), Veber, D. Krejčí – Kružík, Vampola (A), Vlček – Všetečka, Jaroslav Bednář (A), Kafka – Šmerha, Poletín, M. Ondráček – J. Doležal, Šteiner, Tomica.

Souboj AZetu se Slavií měl od počátku velmi vysoké tempo, ale vyložených šancí moc k vidění nebylo. V první desetiminutovce měl gólovku snad jen hostující Kafka, jenž pouze vyprášil beton gólmana Stezky. Na druhé straně byl střelecky aktivní Adamský, Málek však jeho tři pokusy pokryl. Pak ani jeden z týmů nevyužil nabídnutou přesilovku a na další šance se tak muselo čekat až do 15. minuty.

To nejprve Šmerha bekhendem zblízka minul levou havířovskou tyč, a pak na druhé straně Szturc, po vybruslení si na střed, vystrašil Málka. V závěru třetiny ještě zahrozili dvakrát domácí. Nejprve ale Málek nadvakrát udržel puk mimo branku u své levé tyče a pak ve slávistické přesilovce Rašner z bezprostřední blízkosti nenašel skulinu v jeho výstroji.

Do druhé třetiny vlétl AZ jako uragán. Přikoval Slavii v jejím obranném pásmu, ale Málek dlouho proti havířovský střelám odolával. Až v polovině 27. minuty v přesilovce dotlačil po Doktorově střele Ondřej Procházka zblízka puk do brány a bylo to 1:0. Další šanci měl o dvě minuty později na hokejce Szturc, ale Málek jeho dobrý pokus z mezikruží vyrazil. Až pak dostali do hry i hosté. Ve 31. minutě Všetečka zády k brance trefil bekhendem boční síť a chvíli po něm Šmerhu vychytal Stezka.

Rušno bylo na ledě ve 34. minutě. Nejprve Málek ustál atak dvojice Procházka-Doktor. Pak na druhé straně Šmerha pálil z levého kruhu, Stezka puk vyrazil a dojíždějící Ondráček jen těsně minul puk, jinak by pálil do odkryté branky! Následně šli hosté potřetí v zápase do oslabení, ale tentokrát ho ubránili. Totéž se podařilo i domácím v početní nevýhodě od 36. minuty. Dokonce v ní musel Málek řešit ohrožení své branky Szturcem a Doktorem. Když už to vypadalo, že se nic do přestávky nestane, udeřili domácí brankově podruhé. Po vyhraném buly v útočném pásmu objel Seman s pukem branku a naservíroval Ondřeji Procházkovi puk na druhou tyč – 2:0.

Do třetí části naopak lépe vstoupili hosté a byli za svou aktivitu odměněni. Ve 43. minutě totiž využili přesilovku, když Filip Vlček šikovně tečoval Novákovu střelu a puk zapadl do levého horního rohu – 2:1. AZ však oplatil stejnou mincí, když na začátku 46. minuty podruhé v zápase využil přesilovku. Bylo to zásluhou Radka Prokeše, jenž obkroužil branku a jehož přihrávku si srazil jeden ze Slávistů za čáru – 3:1.

V 50. minutě se Adamský dostal do brejku, ale Málka neprostřelil. Hostující gólman si ale za necelou minutu vybral slabší chvilku, když pustil mezi betony ne příliš těžkou střelu Ondřeje Procházky od pravého kruhu – 4:1. Domácí útočník tím zkompletoval hattrick. Pak hosté ubránili oslabení, byť při další šanci Procházky musel zasahovat Málek. Na druhé straně pak parádně zlikvidoval Stezka tečovanou Vampolovu střelu. V 56. minutě přišla další využitá přesilovka AZetu. Jan Maruna totiž už po sedmi vteřinách šikovně tečoval Rašnerovo nahození od modré čáry mezi Málkovy betony – 5:1.

Závěr utkání se už odehrál v klidu. Jen Málek ještě zlikvidoval havířovský nájezd 2 na 1, ale jinak AZ, oplatil Slavii porážku z minulého týdne a tentokrát s přehledem dokráčel po pěti porážkách k výhře.

Autor reportáže: Tomáš Vlček, www.hc-havirov.cz

Ohlasy k utkání


Jiří Režnar (AZ HEIMSTADEN Havířov): Po dlouhé době jdu na tiskovku s úsměvem. Dneska kluci zahráli. Hráli zodpovědně, trpělivě. Miloš tady říkal, že tady hráli jako pouťák, ale já si to nemyslím. My jsme jim nedovolili nic. Hráli jsme aktivně, byli jsme dřív na těle. Jednoduše, hráli jsme zodpovědně v obranném pásmu. V útočném pásmu jsme si vytvořili šance svým pohybem i přihrávkou. Myslím si, že jsme jim dnes nedovolili nic, kluci hráli výborně.


Miloš Říha (HC SLAVIA Praha): Těžko se mi hodnotí takový zápas. Pokud k tomu takhle přistoupíme, jak jsme k tomu dneska přistoupili. Tak od toho nástupu je to takový pořád den, a noc ty naše výkony. Myslím si, že minulý zápas jsme odehráli výborně s Jihlavou, která patří k silným týmům v této soutěži. Měli jsme v tom zápase zvítězit. Ale dneska mně to přišlo, jako bychom tady jeli na nějaký pouťák. Takže špatný výkon, výsledek hrozný, nemám víc, co bych k tomu dodal.

Fotogalerie k zápasu
Youtube