AZ Havířov

Vstupenky na utkání AZetu kupujte zde.

Úvodní zápas čtvrtfinálové série vítězně pro České Budějovice

Josef Nudera | 27.02.2018

AZ RESIDOMO Havířov ve čtvrtfinálové sérii bojuje s adeptem na postup do extraligy Českými Budějovicemi. Úvodní utkání série se vyvíjelo lépe pro domácí Motor, který dokázal využít dvě přesilové hry a postupně navyšoval svůj náskok na konečných 5:0. Havířov bojoval, ale v Budvar aréně to ani napotřetí letos nestačilo ani na čestný zásah. Druhý zápas série se hraje už zítra od 17:30 na ledě Motoru.

WSM liga - 0.kolo út 27.2.17:30
HC Motor České Budějovice - AZ Residomo Havířov
5:0
(1:0, 2:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 16. Nedorost (Dostálek, Vampola), 21. Vampola (Kutlák, Nedorost), 35. Nedorost (Vampola), 44. L. Květoň (Vampola), 59. Vráblík (J. Mikyska, Kváča). Rozhodčí: Dědek, Obadal – Kotlík, Polák. Vyloučení: 3:7. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 5 704. Střely na branku: 38:27 (11:14, 12:8, 15:5). Průběh utkání: 5:0. Stav série: 1:0.

HC Motor České Budějovice: Kváča – Kutlák, Čáp, F. Novák, Fillman, Vráblík, Kučný, Kachyňa – L. Květoň, Vampola, Nedorost – Čermák, Rob, Jonák – Dostálek, J. Mikyska, Heřman – M. Bárta, Galamboš, Nejezchleb
AZ Residomo Havířov: Martin Růžička – Krisl, Staněk, Luža, Dudek, R. Havel, Matai – M. Kalus, Maruna, Sikora – L. Bednář, Rác, Fronk – Kotala, Hudeček, Tomi – Kanko, Pořízek, Gřeš – Bambula

Do branky Motoru se postavila určená jednička do play-off Petr Kváča, na druhé straně splňoval tuto roli zkušený Martin Růžička. Do zápasu vstoupili Jihočeši plní elánu a odhodlání. Zpočátku se jim nedařilo kombinovat podle svých představ, ale postupem času začali předvádět dobrý výkon. Do dobré pozice si nabruslil kapitán Kutlák, ale rychle přemístěného Růžičku nepokořil. Netrefil se ani Miloslav Čermák, který se hezky zbavil obránce, ale do střely mu vložil hůl jeden z hostů. 

Pozorný musel být i Petr Kváča. Po skrumáži v třinácté minutě mohli Havířovští dorážet, ale včasný zákrok domácí obrany překazil šanci AZetu. První branku v sérii trefili domácí hokejisté v přesilové hře. Mezi kruhy střílel Dostálek, ale jeho střelu zblokovali Havířovští pouze k Václavu Nedorostovi, který neměl těžkou úlohu – 1:0.

Druhou třetinu začal Motor rovněž využitou přesilovou hrou. Na konci první třetiny inkasoval dvouminutový trest Tomáš Gřeš a Budějovičtí početní výhodu dokázali využít. Puk si zkrotil mistr světa Petr Vampola a krásnou střelou golfákem pokořil Růžičku – 2:0. V 25. minutě mohl snížit Marek Sikora. Dostal puk do ideálního postavení a ujížděl sám na Kváču. Zkusil střelu nad ledem, ale na domácího brankáře si nepřišel. 

První formace Jihočechů odehrála celý zápas v dobrém rozmaru a přidávala další branky. Po polovině zápasu vystihl rozehrávku hostů Petr Vampola. Šikovnou žabkou našel Václava Nedorosta, který zvedl Budvar arénu podruhé v zápase ze sedaček – 3:0.

I vstup do třetího dějství se favoritovi série povedl. Na samém začátku to z úhlu dobře zkoušel Bárta, ale trefil jen oblouk branky. Ještě blíže byl hned za chvíli Zdeněk Kutlák, který od modré čáry nastřelil tyč. Čtvrtou branku do sítě AZetu tak přidal až další člen první pětky Motoru Lukáš Květoň. Rychle vtrhl do útočného pásma a střelou přes obránce zasadil Slezanům čtvrtý úder – 4:0. Alespoň snížit mohl AZet necelých třináct minut před koncem. Do útočného pásma se vřítil Jakub Matai a trefil pouze břevno. 

Pátá branka visela ve vzduchu při dvojnásobné početní výhodě domácích, ale Havířovští odolali. Trefil se až dvě minut před koncem Roman Vráblík, když nezištnou střelou překonal Růžičku a zakončil na konečných 5:0.

Autor reportáže: Filip Kortus (redakce České Budějovice)

Ohlasy k utkání


Luboš Rob (asistent trenéra Motoru): „Havířov musím pochválit. Hosté vstoupili do utkání velice dobře, což jsme ale očekávali. Soupeř hrál tvrdě, takticky a soustředěně. My jsme se chvíli srovnávali s hrou, která se nám v základní části nedařila. Dva góly v přesilovkách zápas rozhodly. Kvaky chytal velmi dobře a hráči předvedli zodpovědný výkon. Chtěli jsme hru zavřít a nepouštět se do velkých potyček, nestrhávat utkání do extrémního tempa. Přece jen je to první zápas play-off a série se hraje na čtyři vítězné.“


Jiří Režnar (trenér Havířova): „Důstojně a zodpovědně jsme odehráli pouze první třetinu. Branka na začátku prostřední části hry nás zlomila. Motor byl povětšinu utkání hokejovější. Musíme na to zapomenout a připravit se na zítřek.“

Youtube