AZ Havířov

AZet senzačním závěrem skolil nepříjemně hrající Most!

David Motloch | 27.01.2014

H A V Í Ř O V - Že se v 1.lize musí počítat s každým soupeřem se dnes havířovští hokejisté přesvědčili na vlastní kůži. Proti poslednímu celku tabulky z Mostu se dlouho nemohli dostat do své obvyklé formy. Úvodní branku Maruny totiž hosté zhasili dvěma přesnými zásahy. Nepříliš pohledný hokej, který ale nabídl spoustu šancí, dokázal ve druhé části srovnat Vosátko. Domácí se ale museli vypořádat s další nepříjemností, když už v 49. minutě utkání prohrávali o dvě branky. Hráči s logem AZetu na hrudi se ale nevzdali a neuvěřitelným závěrem svého soupeře přejeli. V rozmezí necelých čtyř minut skórovali hned třikrát a v závěru zápasu korunovali vítězství 7:4 dvěma brankami do prázdné svatyně hostů!

1. liga - 44.kolo po 27.1.18:00
AZ Havířov - HC Most
7:4
(1:2, 1:0, 5:2)
Branky a nahrávky: 8. Maruna (Jakúbek, Šlahař), 35. Vosátko (Marosz, J.Daneček), 49. Pechanec (Klimša, Roupec), 52. Klimša (Říčka, Pechanec), 53. Jakúbek (Šlahař, P.Rimmel), 59. Krisl (Maruna), 60. Roupec (Sztefek) – 12. Smolka (Tauš, Bojer), 17. Písařík (Pavelka, Majdan), 44. Nedrda (Písařík, Majdan), 49. Bojer (Pavelka). Rozhodčí: Vampola – Lukš, Novák. Vyloučení: 6:6. Využití: 2:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 1 473. Střely na branku: 42:42. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:4, 7:4.
AZ Havířov: L. Daneček – Vosátko, Roupec, Krisl, P. Rimmel, Koma, Graca, Deutsch – Sztefek, J. Daneček, Škumát - Maruna, Šlahař, Jakúbek - Marosz, Pechanec, Kanko - Klimša, Haas, Říčka
HC Most: Horák – Havelka, Charousek, Pavelka, Hora, Šimon, Čížek – Vlček, Kafan, Sedláček, Zavřel, Andres, Písařík, Nedrda, Majdan, Bojer, Tauš, Smolka

Zápas začal s asi 30 minutovým zpožděním, neboť hosté měli cestou technické problémy s autobusem a do Havířova dorazili až po 18 hodině. AZ toho chtěl patřičně využít a tak na svého soupeře vlétl, ale po Škumátově faulu musel odolávat Mostecké přesilovce. To se mu podařilo a také hosté své první oslabení od 3. minuty přežili bez úhony.

Skóre tak otevřel až Havířov ve své druhé početní převaze v 8. minutě, když dostal Jan Maruna od Jakúbka nabito mezi kruhy a zamířil přesně mezi betony mosteckého gólmana Horáka. Vedení však vydrželo domácím jen čtyři minuty. Pak našel Tauš před Danečkovou brankou nekrytého Pavla Smolku a ten zamířil bezchybně pod břevno – 1:1.

Pro Havířov však bylo ještě hůř. Most totiž následně přežil další oslabení a naopak ve své přesilovce předvedl parádní ťukes zakončený dorážkou Pavla Písaříka do prázdné branky. Zbytek třetiny hráli domácí ve viditelném útlumu, naopak hosté byli živější a mnoho nechybělo, aby svůj náskok nezvýšili. Kafana však Daneček perfektním zákrokem vychytal a tak se šlo do šaten za jednobrankového vedení Severočechů.

Na začátku druhé třetiny dobíhala další přesilovka hostů a v ní se velké šanci zjevil Tauš, ale zastavila jej vyrážečka havířovského strážce branky. Po téměř desetiminutové pasáži bez šancí se stejný hráč opět zjevil na domácím brankovišti, ale jen vyprášil Danečkovy betony.

Domácí se sice snažili, ovšem první šanci si v této části zápasu vypracovali až ve 32. minutě. Po přečíslení 3 na 2 měl šanci na vyrovnání Jan Daneček, ale snažil se ještě přihrát a puk nakonec skončil sražen v ochranné síti.

Pět mnut před druhou sirénou se přeci jen na AZ usmálo štěstí. Nejprve v možnosti hrát přesilovku a v ní i vstřelené vyrovnávací brance. Vedla k ní přesná souhra z poza branky nahrávajícího Marosze a z pravé strany tvrdě a hlavně přesně k tyčce zakončujícího Lubomíra Vosátka – 2:2. Do přestávky byla ještě vidět Sedláčkova šance po průniku z levého křídla, ale skóre se už neměnilo.

Třetí třetina nabídla nejlepší hokej a oboustranně parádní dramatickou podívanou. Uběhly teprve tři minuty a hosté opět vedli. To Písaříkovu akci dokončil, po Danečkově vyražení puku, snadnou dorážkou do prázdné branky Vítězslav Nedrda. Za tři minuty šel na trestnou podruhé v zápase Škumát a i hosté se prosadili podruhé z přesilovky. Jan Bojer vnikl po levém křídle do pásma a bekhendovou střelou se trefil přesně ke vzdálenější tyči – 2:4.

S domácími to nevypadalo vůbec dobře, ale za 15 vteřin vykřesal pro AZ jiskru naděje Antonín Pechanec, když dopravil do branky Horákem vyraženou Klimšovu střelu. Najednou bylo havířovských plné kluziště a na mosteckou branku se hnal jeden útok za druhým. V 50. minutě ještě Jan Daneček těsně hostující branku minul, ale o dvě minuty dostal od Říčky nabito David Klimša a přesnou střelou vyrovnal na 4:4.

Pak uplynulo jen dalších 44 vteřin a havířovský obrat dokonal dorážkou vlastní střely Martin Jakúbek. Hostující střídačka si vzala time-out na zklidnění situace. Ale AZ už byl na koni a nehodlal z něj slézt. Ve zbytku zápasu poctivě bránil a nepouštěl hosty do šancí. Navíc v posledních dvou minutách se při snaze mosteckých o power-play trefili do jejich prázdné branky střelami přes celé hřiště ještě havířovští obránci Jiří Krisl a David Roupec a završili tak výhru AZetu na 7:4.

Ohlasy k utkání


Jan Daneček (HC AZ Havířov):Náš výkon dneska nebyl dobrý. S výjimkou posledních deseti minut to byla z naší strany velká křeč. Bylo vidět, že na hráčích sedí ta deka z poslední vysoké porážky před domácím hledištěm. Přitom na tréninku vše fungovalo, jak mělo. Určitý vliv měl i posunutý začátek. Soupeř byl dlouho lepší a my jsme se jen hledali. Pořádně hrát jsme začali až za stavu 2:4, kdy si hráči uvědomili, že bychom opravdu mohli prohrát. Pak už bylo v naší hře vše, jak má být.


Radek Mrázek (HC Most): Zápas se mi hodnotí hodně těžce. Na led jsme šli prakticky z autobusu. Přesto jsme měli v první třetině tolik šancí, že jsme měli vést o tři branky. Pak by se zápas určitě vyvíjel jinak. Naopak jsme dostali branku na 2:2. Ve třetí třetině jsme hráli deset minut to, co jsme měli a vedli 4:2, ale pak přišla nedůslednost v obraně a nakonec totální kolaps. Je to škoda, obzvlášť, že nás nepodrželi ani zkušení hráči s extraligovými ambicemi.

Celé rozhovory s oběma trenéry budou ke zhlédnutí na web.tv

Youtube