AZ Havířov

Jedna vstřelená branka v Budějovicích na body nestačila

Tomáš Vlček | 11.01.2014

V dnešním 39. kole první hokejové ligy nastoupil AZ na ledě Budvar arény proti ČEZ Motor České Budějovice. V brankově chudém zápase šli do vedení domácí hned v úvodu zápasu díky Skuhravému a to při vlastním oslabení. Na konci druhé třetiny v přesilovce zvýšil na dvoubrankový rozdíl Kotalík, ale když Michal Sztefek, také v přesilovce tři minuty před koncem, vykřesal svou brankou naději, mohl se AZ nadechnout k závěrečnému náporu. Domácí se však už zkušeně ubránili a tři body tak zůstaly na jihu Čech. Další utkání sehraje AZ ve středu od 18:00 doma proti Dukle Jihlava.

1. liga - 39.kolo so 11.1.17:00
HC Motor České Budějovice - AZ Havířov
2:1
(1:0, 1:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 5. Skuhravý (Melka), 39. Kotalík (Kasík, Rob) – 57. Sztefek (Deutsch, Marosz). Rozhodčí: Úlehla – Kis, Svoboda. Vyloučení: 7:8. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 3325. Střely na branku: 38:27. Průběh utkání: 2:0, 2:1.
HC Motor České Budějovice: Halmoši – Kasík, Vráblík, Kotaška, Chmelíř, Platil, Prokop, Pavlíček – Kotalík, Rob, Boháč – Třetina, Skuhravý, Melka – Kuchejda, Šachl, Ondřej – Vaniš, Šperger, Ferebauer – Kňazev.
AZ Havířov: Daneček – Bezuška, Vosátko, Punčochář, Krisl, Graca, Koma, Roupec, Deutsch, Klimíček – Marosz, Sztefek, Pavlas – Šlahař, Maruna, Říčka – Haas, Klimša, Škumát – Pechanec, Rimmel.

Do utkání o trochu lépe vstoupili domácí střelou Luboše Roba, ale jeho pokus nebyl příliš povedený. Při vyloučení Zdeňka Špergera ve 4. minutě se však prosadil Václav Skuhravý, který se ujal puku, objel branku a pohotově zasunul puk za hostujícího gólmana - 1:0. Jihočeši se tedy prosadili v početní nevýhodě. První část se spíše nesla ve znamení vyrovnaného hokeje. Více střel i brankových příležitostí však měli Jihočeši. Domácí také měli možnost přesilové hry pět na tři, kterou však nevyužili. Na druhou stranu také opět zahrozili v oslabení. Aleš Kotalík s Václavem Skuhravým zkoušeli kombinovat, ale k brance to nevedlo. Zahrozit dokázali také hosté, kteří na Halmošiho v první části vystřelili celkem osmkrát, ale všechny pokusy hostů domácí gólman dokázal vychytat. Budějovičtí tak po první třetině odcházeli do kabin s náskokem 1:0.

Druhé dějství znovu zahájili lépe domácí, když se Václav Skuhravý pokusil ohrozit Danečka střelou zápěstím přes obránce, ale hostující gólman puk vyrazil. Jihočeši hráli 116 sekund ve dvojnásobné početní nevýhodě, ale ubránili se. Jihočeši sehráli oslabení výborně, hostům nedovolili téměř žádnou střelu na budějovickou svatyni a osvobozovali se častým vyhozením kotouče přes celé hřiště. Domácí mohli navýšit svůj náskok ve 35. minutě, když sebral kotouč Marek Vaniš, vybruslil si do slibné pozice mezi kruhy, ale střelou po ledě Danečka nepřekonal. Za necelé čtyři minuty se už domácí dočkali další branky. Jaroslav Kasík se na modré čáře ujal puku, který přihrál na druhou stranu Aleši Kotalíkovi, a ten nechytatelnou střelou zápěstím nedal Danečkovi sebemenší šancií - 2:0. Domácí si tedy po druhé třetině odnášeli do kabin dvoubrankový náskok.

Ve třetí třetině se dlouho nic podstatného nedělo. Až v 56. minutě Jihočeši hráli oslabení při vyloučení Platila, a to nedokázali ubránit. Když Zdeněk Deutsch našel před brankou skvěle tečujícího Michala Sztefka, mohli se hosté radovat z první branky - 2:1. Necelé tři minuty před koncem si hosté vzali oddechový čas. Zkusili i hru v šesti, ale budějovický celek nedovolil Havířovu vyrovnat. Konečnou podobu výsledku se snažil dát Daniel Boháč, který ovšem prázdnou klec netrefil. Halmoši měl těsně před koncem ještě dost práce, ale puk za svoje záda už nepustil. Motor tedy dokázal AZ poprvé v sezoně porazit.

Autor reportáže: Pavel Mádl, www.hcmotor.cz

Ohlasy k utkání


Radek Bělohlav (ČEZ Motor České Budějovice): Myslím, že nevyužití soupeřových přesilovek po našich stupidních faulech zejména ve druhé třetině bylo rozhodující. Kdyby Havířovští dali nějaký gól, zápas by dopadl jinak. My jsme v početní výhodě dali pouze jedinou branku, mělo jich padnout daleko víc. Střelecky se pořád trápíme, naštěstí jsme ale zápas ubojovali. Byl by problém, kdybychom dneska neuspěli. Honza Platil nastoupil po dlouhé době, přesto odehrál zápas nad naše očekávání. Čekal jsem, že bude víckrát vyloučený.


Jan Daneček (AZ Havířov): Nám se utkání zkomplikovalo už včera, kdy onemocněli tři hráči z první a druhé lajny. Tím se rozpadla naše přesilovková formace, a proto jsme také z tolika početních výhod proměnili jedinou tři minuty před koncem. Byl to zápas dvou mužstev, která se strašně trápí v koncovce. Je mi záhadou, proč tomu tak je zrovna u Budějovic, když oplývají jmény tolika zkušených hráčů. Naším kamenem úrazu jsou zápasy venku. Můžou za to právě ty neproměněné přesilovky.

Youtube