AZ Havířov

SDO pokračuje ve vítězné šňůře, dnes to odnesl Liberec

Tomáš Vlček | 16.02.2013

Párádní víkend mají za sebou starší dorostenci AZetu Havířov. Poté co v pátek porazili třetí Jihlavu, dokázali v sobotu vyhrát i nad druhým celkem tabulky Libercem. Tato výhra, ptoti velmi silnému soupeři, se nerodila snadno. Po bezbrankové první třetině šli na začátku té druhé v přesilovce do vedení hosté, ale AZet naštěstí ve stejné herní situaci bleskově vyrovnal. V polovině zápasu, tedy v době kdy začali otěže zápasu přebírat Bílí Tygři, podařilo se jít Havířovu do vedení a to ještě v 50. minutě dvěma slepenými góly pojistil. AZet dnešní vybojovaná výhra 4:1 posunula už na 11. místo tabulky. Další zápas sehraje v pátek v Karových Varech.

Extraliga staršího dorostu - 38.kolo so 16.2.
AZ Havířov - Bílí Tygři Liberec
4:1
(0:0, 2:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 24. Ďurkáč (Gola P.), 32. Sonnek (Carbol), 50. Kotala (Carbol), 50. Adamík (Gola R.) - 22. Ordoš (Šťáva, Chlapík). Rozhodčí: Kubičík - Vengřín, Rožánek. Vyloučení: 6:5 navíc R. Šír (LIB) 5 + OK za vražení na hrazení. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 140. Střely na branku: 21:31. Průběh utkání: 0:1, 4:1.
AZ Havířov: Šimeček - Ďurkáč, Šteffko, Dudek, Heinzl, Adamík, Potočný J, Potočný V. - Orság, Kotala, Pořízek, Carbol, Polak, Sonnek, Gola R. Bednář, Synek, Gola P., Caruk. Trenér: Martin Janeček
Bílí Tygři Liberec: Hosnedl - Šťáva, Šír M., Klinger, Arlt, Kupčík, Zedek - Brabec, Kalfiřt, Šír R., Chlapík, Král, Gecko, Kratochvíl, Lakatoš, Ordoš, Zachar, Heřmánek. Trenér: Jan Šťastný
První část zápasu nepřinesla nijak kvalitní podívanou. Pohledných akcí bylo jako šafránu a příležitostí ke vstřelení branky ještě méně. Zmínit je potřeba snad jen šanci libereckého Ordoše na konci 7. minuty, kterého vychytal havířovský gólman Šimeček a na druhé straně pak pokus Robina Goly v minutě 18. O zmar této příležitosti se zase postaral brankář Bílých Tygrů Hosnedl. Oby týmy si zahrály i dvě přesilovky a nutno říct, že branku sice nepřinesly, ale ty liberecké nevypadaly úplně beznadějně.

To se potvrdilo na začátku 22. minuty, kdy právě v končící početní výhodě Liberec udeřil. Hosté v ní tvrdými střelami domácí branku obstřelovali tak dlouho, až Šimeček po jedné z nich puk dostatečně neutlumil a Jan Ordoš jej bez problémů poslal poprvé v zápase do sítě. Jenže už po dvou minutách bylo, rovněž v přesilovce, vyrovnáno. Uběhlo z ní jen 19 vteřin, když si obránce Jakub Ďurkáč najel mezi kruhy a tvrdou ranou proměnil příhru od mantinelu ve stav 1:1.

Hosté pak začali mít trochu více ze hry a dokladem byla tutová šance Zachara, který se ocitl sám před Šimečkem. Jenže v polovině zápasu šli po vzájemném „pošťuchování“ na trestnou Synek a Lakatoš a hra ve čtyřech sedla náramně domácím. Nejprve ještě Kotalu po krásném průniku vychytal Hosnedl, ale ve 32. minutě vypálil z první po buly Jan Sonnek a AZet vedl 2:1.

Mínusový stav liberecké motivoval k vyrovnání a do přestávky k tomu byl nejblíže Gecko, ale neuspěl. Stejné úsilí vyvíjeli hosté i ve třetí třetině. Zejména v přesilovce kolem 41. – 42. minuty si musel Šimeček připadat jako na biatlonové střelnici. Jenže domácí vše přečkali a pak sami udeřili. Konečné rozhodnutí přinesla na události bohatá 50. minuta.

Nejprve domácí hráči vlastními těly zabránili vystřelit z mezikruží Lakatošovi, aby pak při následném rychlém kontru Jakub Kotala zvýšil na 3:1. Uplynula přesně půlminuta a bylo to o tři branky. AZet zatlačil hosty do jejich pásma a tvrdá střela Vojtěcha Adamíka od modré zaplula přesně pod horní tyčku.

Liberecká střídačka reagovala oddechovým časem, ale pokud se chtěli hosté vrátit do zápasu, udělal jim čáru přes rozpočet Radek Šír. Tvrdě narazil na mantinel havířovského Bednáře a automaticky vyfasoval trest 5 minut + do konce zápasu. Následná přesilovka AZetu, ani další akce už na konečném skóre nic nezměnily, a tak zůstaly tři body v Havířově, zatímco Liberec se z moravskoslezského tripu vrací s prázdnou.

Ohlasy k utkání


Martin Janeček (trenér HC AZ Havířov): Oboustranně to bylo spíš slabší utkání. My jsme měli trochu víc štěstí a taky jsme předvedli větší důraz v koncovce a to nás nakonec dovedlo k vítězství.


Jan Šťastný (trenér Bílí Tygři Liberec): Utkání se nám nehodnotí dobře. Po porážce v Brně jsme chtěli dnes vyhrát, ale prohráli jsme, protože jsme zápas nezvládli. Domácí byli dnes lepší, byli zejména daleko efektivnější v koncovce a díky tomu vyhráli. Každopádně jsme chtěli z těchto dvou venkovních zápasů alespoň jeden vyhrát, což se nepodařilo, takže nemůžeme být spokojeni.

Youtube