AZ Havířov

AZ s přehledem vítězí v Hodoníně, upevňuje si první místo v tabulce

Lukáš Jandora | 09.10.2024

Tři domácí vítězství za sebou, atak na celkovou šestou výhru v řadě, očekávalo se, jak si Havířov po delší době povede na kluzišti soupeře. Navíc v Hodoníně to bývají vyrovnaná a dramatická utkání. Přesto byl Baník, alespoň co se kurzů týče, velkým outsiderem zápasu, což se nakonec potvrdilo. AZ se pětkrát gólově prosadil, vzadu jej držel Šimonů, suma sumárum, další tři body do tabulky, ve které se s náskokem díváme na peleton za námi...

2. liga - 7.kolo st 9.10.18:00
SHK Hodonín - AZ Havířov
1:5
(0:2, 1:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 32. M. Mach (Riedl, P. Peš) – 5. Konečný (Franek, Bednář), 10. Šuhaj (Franek, Ščurek), 36. Klimša (Bednář, Kunc), 40. Bednář, 53. Klimša (Apolenář). Rozhodčí: Šico – Viskot, Voznička. Vyloučení: 4:3, navíc Štefka a Bachánek (oba HOD) 5 minut, Ćmiel a Kunc (oba HAV) 5 minut, Antoníček (HAV) 5+OK. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 798. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:5.

SHK Hodonín: Piták (54. Schnattinger) – Němec, Riedl, Novák, Štefka (A), Mach – Polesný, Zukal, Bachánek, Luža, Matěj – Rauš, Švejda, Dobiáš, Peš, Hložánek (A) – Sedláček, Krejčí, Sajdl (C), Laciga
AZ Havířov: Šimonů – Michálek, Kunc, Chroboček, Hrachovský, Ševčík, Valenta (A), Ščurek - Klimša (A), Ćmiel, Antoníček – Franek, Šuhaj, Bednář – Konečný, Pindel, Tvrdý – Pavlík, Haas (C), Apolenář

Hned v úvodní minutě zápasu naši hráči dvakrát zahrozili, stříleli Antoníček a chvíli po něm Franek, leč na Pitáka si nepřišli. O pár okamžiků později se už však AZ poprvé radoval. Při signalizovaném trestu pro domácího hráče pálil tvrdě Tomáš Franek, Viktor Konečný jeho ránu šikovně tečoval za Pitákova záda - 0:1. I po vstřelené brance byl AZet lepším celkem, připravil si další střelecké pokusy, vstup do zápasu nám vyloženě vyšel. Ostatně, razítko na svůj výkon jsme přidali už v 10. minutě, kdy jsme navýšili vedení. Tomáš Franek se na pravé straně v prostoru pro vhazování rozhlédl, nahrál najíždějícímu Vojtěchu Šuhajovi do volného prostoru, ten se pak podíval na brankáře a přesně zakončil - 0:2. Domácí se do zápasu mohli dostat díky Michálkově vyloučení, však přesilovku si dlouho nezahráli, i oni šli po pár vteřinách do čtyř. Ve 13. minutě zkoušel ve velmi zajímavé šanci zakončit zpoza brány Bednář, ale na hodonínského gólmana si nepřišel. Piták jeho úmysl vytušil a dal k tyčce svůj beton. Do konce třetiny si oba týmy připsaly nějakou tu střelu na bránu svého soka, lepším celkem byl stále AZ. 

Na začátku druhé třetiny, v její první minutě, mohli domácí snížit, dostali se do své asi největší šance v dosavadním průběhu zápasu. Petr Krejčí vystihl při vlastním oslabení přihrávku soupeře a mohl jet sám proti brankáři. Rozhodl se pro zakončení mezi betony. Dan Šimonů je co nejrychleji sepnul k sobě a pomalu se začal klouzat dozadu. Sudí ale stál za bránou a neposoudil, že by kotouč přejel brankovou čáru. Ve 26. minutě se nám naskytla možnost přesilové hry, však nebyla odehrána příliš povedeně, k nebezpečnější střele se dostal prakticky jen Chroboček. V této pasáži zápasu to na ledě bylo docela vyhecované a vypjaté, vše ukončila krátká potyčka mezi Ćmielem a Štefkou, po které se vylučovalo. Byla z toho přesilovka domácích, kterou Baník po necelé minutě využil. Ránu od modré sice stihl Šimonů zbrzdit, ale puk mu přepadl přes rameno, čehož rychle využil Matěj Mach a dostal touš do sítě - 1:2. Vzít si dvoubrankové vedení zpět jsme mohli ve 35. minutě, Vojtěch Pindel šel do brejku, puk se snažil dostat za brankáře přízemní střelou, ale beton Pitáka mu byl překážkou. AZ se ještě dostal k dorážce poté, co kotouč dobruslil hráč z druhé vlny, však i napodruhé jsme si vylámali zuby na Pitákovi. Co se nepovedlo v minutě 35., to jsme dokázali v přesilovce o minutu později, kdy David Klimša doklepl puk do brány po střílené příhře Lukáše Bednáře, kterou jeden z domácích stihl ještě trochu tečovat - 1:3. Gól na 3:1 nás výrazně nabudil, i poté jsme sršeli aktivitou, měli daleko více ze hry, což jsme přetavili ve 4. branku. Dokonce při vlastním oslabení, když na trestné lavici seděl Marek Haas. Lukáš Bednář ve vlastním pásmu výborně vypíchl kotouč, jel sám na Pitáka, přesnou střelou na lapačku rozvlnil síťku - 1:4. Za tříbrankového vedení se také skončila druhá třetina zápasu. 

I ve třetí části bylo utkání nervózní, opět došlo k nějakým potyčkám, vyložených šancí příliš nebylo, na další gól si fanoušci museli počkat až do 53. minuty. A k nelibosti domácího publika padl opět do hodonínské brány. Podruhé v utkání se střelecky prosadil David Klimša. Apolenář vyvezl puk na druhou stranu kluziště, volnému Klimšovi výborně přihrál, ten se snažil trefit prostor odkryté brány, ale trefil jen gólmana. To však nevadilo, protože domácí si nechtěně srazili puk do brány, když se jeden z obránců snažil dojet na pomoc brankář - 1:5. Minutu po této brance baníkovci vystřídali brankáře, Schnattinger už ve zbytku zápasu moc zásahů neměl, utkání se přeci jen spíše dohrávalo. A také dohrálo. 

Havířov potvrdil roli favorita, v Hodoníně zvítězil s přehledem v poměru 5:1, připsal si 6. výhru v řadě za sebou a upevnil první pozici v tabulce. K dalšímu utkání nastoupíme v sobotu, kdy před vlastním publikem budeme hostit Opavu, která si poradila "doma" se Znojmem.

Ohlasy k utkání


Marek Pavlačka (AZ Havířov):My jeli do Hodonína s vědomím, že nás čeká těžký zapas v celkem bouřlivé atmosféře. Hned od začátku jsme do něj vstoupili aktivně, vytvořili si několik příležitosti, které se nám podařilo poměrně brzy využít a do šaten jsme šli s dvougólovým náskokem. Ve druhé třetině jsme od naší hry trochu zbytečně ustoupili, dostali domácí více do hry, šli zbytečně do 5 minutového oslabení, ve kterém jsme naštěstí domácím dovolili vstřelit pouze jednu branku a v následném oslabení se nám podařilo z brejkové situace naše vedení navýšit. Třetí třetinu už jsme odehráli zodpovědně, hru kontrolovali a zaslouženě utkání dotáhli do vítězného konce. I zásluhou Dana Šimonů, který nás v několika důležitých momentech podržel a byl základem toho, že si dnes z Hodonína odvážíme plný počet bodů.

Youtube