AZ Havířov

Vstupenky na utkání AZetu kupujte zde.

AZ doma padl s Prostějovem

Eva Suchánková | 17.01.2022

H A V Í Ř O V - V rámci 38. kola CHANCE ligy zavítal do Havířova tým LHK Jestřábi Prostějov. Hanáci šli do vedení v úvodu zásluhou Rudovského. AZ vyrovnal v polovině utkání Ondřejem Becherem. Vyrovnaný stav vydržel, hlavně díky výborně chytajícímu Janu Lukášovi, až do 47. minuty. To Jestřábi začali otáčet zápas. Mrázek, Zajíc a Jáchym pak dali hostům třígólový náskok. Havířov ještě, v 58. minutě, snížil Tjurinem, ale skóre zápasu uzavřel hostující Mrázek. AZ doma prohrál s Prostějovem 2:5.

Chance liga - 38.kolo po 17.1.17:30
AZ Heimstaden Havířov - LHK Jestřábi Prostějov
2:5
(0:1, 1:0, 1:4)

Branky a nahrávky: 31. Becher (Maruna, L. Bednář), 58. Tjurin (Lytvynov, G. Jansons) – 1. Rudovský (Jiránek, M. Jáchym), 47. Mrázek (Zajíc, P. Beránek), 55. Zajíc (A. Havlík, Vala), 58. M. Jáchym, 59. Martin Novák (Mrázek). Rozhodčí: P. Skopal, T. Cabák – T. Kučera, P. Blažek. Vyloučení: 4:2. Využití: bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 502. Střely na branku: bude doplněno. Zblokované střely: 9:6. Vhazování: 25:34. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:4. 2:4, 2:5.

AZ Heimstaden Havířov: Lukáš (Sejpal) – M. Hlaváč, Kadeřávek, E. H. Jansons, T. Pastor, Lytvynov, G. Jansons, F. Kočí – J. Doktor, Hudeček (A), Dostálek – L. Bednář, Becher, Maruna (C) – Křemen, Hotěk, Tjurin – Damašek, Bárta, Matiaško. Trenér: Potěšil
LHK Jestřábi Prostějov: Bláha (M. Altrichter) – Husák, Klimíček, P. Krejčí, M. Jáchym, Vala, Zajíc – A. Havlík, P. Beránek, Martin Novák (C) – J. Kloz (A), Mrázek, Jiránek (A) – Račuk, Rudovský, Janeček – M. Švec, T. Jáchym, Štefka – Podlaha. Trenér: Totter

Jestřábi měli parádní vstup do utkání, protože hned jejich první střela na branku skončila v síti. Bylo to po 42 vteřinách, když Jan Rudovský vyslal bombu z první od modré čáry a puk prosvištěl pod horní tyč Lukášovy branky.

Hostující hráči měli více ze hry, k čemuž jim pomohla i přesilovka. V té měli dvě velké šance - nejprve proti Klozovi dobře zasáhl Lukáš, podruhé mu pomohla horní tyč.

Ve 13. minutě hrál přesilovku AZet, Doktor našel Hudečka, jehož ránu zastavila tyč Bláhovy branky. Tlak Azetu pokračoval, ale přes několik dobrých možností se domácím vyrovnat nepodařilo.

Na začátku 18. minuty pálil z mezikruží Mrázek, ale mířil jen do lapačky Lukáše. Krátce po něm měl dobrou šanci domácí Doktor, ale nepřekonal Bláhu. Po první části tak platilo skóre 0:1.

Ve druhé části jsme viděli vyrovnanou hru, první velkou šanci měl na začátku 24. minuty hostující Račuk, jenž pálil z první z mezikruží, ale Lukáš byl dobře postaven a puk vyrazil.

Ve 25. minutě nahazoval puk od modré domácí Bednář, před brankou tečoval Becher, ale gólman Jestřábů se štěstím puk vyrazil. Prostějov dostal na konci 26. minuty možnost přesilové hry a zle v ní zatápěl domácímu týmu. Ale domácí obrana v čele s Lukášem odolala a Dostálek dokonce při vlastním oslabení ujel do brejku, jenže obránce hostí jej dobruslil a překazil mu zakončení.

AZ se vyrovnání dočkal v polovině 31. minuty, když po závaru před Bláhou dostal puk do branky Ondřej Becher, jenž ze vzduchu usměrnil Bednářův pokus mezi tyče.

Od konce 33. minuty hrál přesilovku AZet, ale tlačil jen ve druhé polovině početní výhody, nicméně k brance to nevedlo. Dvě a půl minuty před koncem druhé části pálil z mezikruží Tjurin, ale jen do připraveného Bláhy.

V závěru třetiny hrál přesilovku Prostějov, ale nedokázal ji využít, i když měl velké šance. Tu největší Jiránek, který pálil do odkryté branky, ale trefil jen horní tyč! Po čtyřiceti minutách to bylo 1:1.

Rozuzlení mělo přijít ve třetí části. Na konci 47. minuty se prosadil Petr Mrázek, jenž se trefil z brankoviště, když šikovně tečoval Zajícovo nahození mimo Lukášův dosah.

Na druhé straně zahrozili domácí Hudeček s Doktorem, střelu prvního vyrazil Bláha, puk po ráně druhého minul odkrytou branku. V polovině třetí třetiny hrál Prostějov přesilovku, ale nedokázal této výhody využít k navýšení svého náskoku.

To Jestřáby ale nemuselo mrzet, protože v polovině 55. minuty se Josef Zajíc po přejetí útočné modré trefil přesně k levé tyči Lukášovy branky. Tři a půl minuty před koncem třetiny si vzal domácí trenér oddechový čas a AZ hrál bez brankáře.

Jenže risk domácím nevyšel a Prostějov přidal čtvrtou branku, když se přes celé hřiště trefil Miloslav Jáchym. Ale AZ se nevzdával. Dvě minuty před koncem se prosadil Konstatin Tjurin.

Minutu a půl před koncem AZ znovu odvolal brankáře, ale už za 10 vteřin se Lukáš vracel do branky, protože se do prázdné klece trefil Martin Novák, jenž stanovil konečnou podobu výsledku na 2:5.

AZ tak zůstal bez bodu a Prostějov si odváží všechny tři, když rozhodla lepší produktivita.

AZ sehraje další utkání v sobotu 22.1. na ledě Ústí nad Labem. Utkání začíná v 16:00.

Autor reportáže: Petr Miklas,www.hc-havirov.cz

Ohlasy k utkání


Tomáš Potěšil (AZ HEIMSTADEN Havířov): My jsme poslední dva domácí zápasy odehráli velmi slušně a chtěli jsme na to navázat. Inkasovali jsme ve dvou zápasech dva góly a nám se trošičku už v té obraně ukazovala to, co jsme si řekli a nacvičovali. Bohužel dnes nám nevyšel vstup do utkání a hned v prvním střídání jsme dostali gól. Nám trvalo deset minut, než jsme se z toho vzpamatovali. Pak jsme se zvedli a nějaké šance jsme si vytvořili. Do druhé třetiny jsme vstupovali s tím, že budeme hrát trpělivě a dobře odzadu. Což jsme i z části splnili a podařilo se nám vyrovnat na 1:1. Do třetí třetiny jsme šli s tím, že budeme hrát trpělivě a jednoduše v obranném pásmu. Říkáme si, co máme hrát, hráči to samozřejmě vědí, ale chyba se udělá. My jsme ji udělali, v obranném pásmu, jako první. Nechali jsme si dát gól na 1:2 a myslím si, že od té doby už mužstvo těžko hledalo sílu, abychom s tím zápasem něco udělalo. Dostali jsme na 1:3 a chtěli jsme ten zápas soupeři nějak zkomplikovat. To se nám podařilo, ale tu třetí třetinu jsme prostě nezvládli, tak jako v minulém utkán a prohráli jsme si ten zápas.  


Aleš Totter (LHK Jestřábi Prostějov): Vinou různých okolností jsme neměli dobrou sérii. Věděli jsme, že tady dneska potřebujeme vyhrát za tři body, abychom se uklidnili. Naštěstí jsme to zvládli, ale klobouk dolů před domácími. Ti prohráli hodně zápasů, ale mohou hrát uvolněně a bojují do poslední chvíle. Měli jsme špatné starty, na to jsme se dnes soustředili a do poslední chvíli jsme čekali na soupisku domácích, abychom tam dali lajnu oproti nim. Dneska nám to vyšlo, dali jsme hned první gól, pak jsme měli přesilovku a měli jsme tam šance na 2:0. Takhle byli domácí pořád v kontaktu a nás trošku zmrazili tím vyrovnáním. Rozhodla třetí třetina tím, že jsme našli cestu k vítězství a dostali jsme se přes domácího gólmana, který nás trápil. Dnes rozhodla naše nějaká chuť a potřeba vyhrát. Jsme rádi za tři body a mrzí nás, že jsme domácím ještě ztížili tu situaci, aby se zachránili. Moc bych vám to přál, ale ta situace, už asi všichni vědí, že je hodně kritická.

Fotogalerie k zápasu
Youtube