AZ Havířov

Finále play-off 2024, AZ HAVÍŘOV - CHOMUTOV První domácí utkání ve středu od 17:30!

VSTUPENKY NA PLAY-OFF KUPUJTE ZDE.

Přestřelka s Prostějovem AZetu nakonec body nepřinesla

Tomáš Vlček | 22.09.2021

4. kolo Chance ligy přivedlo dnes do Gacontrol Arény Prostějov. Pohledné utkání s řadou šancí na obou stranách přineslo několik obratů ve skóre a nakonec výhru hostů 4:3. AZ v zápase dvakrát vedl - 1:0 a 3:2 - ale i přes slušný výkon a velkou bojovnost body nezískal. Havířovské branky vstřelili Pechanec, Dostálek a Mrowiec, v brance se činil mladík Štipčák. Další utkání sehraje AZ v sobotu 25. 9. v Ústí nad Labem, doma se představí v sobotu 2. října proti Frýdku-Místku.

Chance liga - 4.kolo st 22.9.17:30
AZ Heimstaden Havířov - LHK Jestřábi Prostějov
3:4
(1:0, 1:2, 1:2)

Branky a nahrávky: 18. Pechanec (Paś, L. Bednář), 39. Dostálek (Hudeček, Chroboček), 50. Mrowiec (Maruna) – 26. J. Kloz (Husák, Švec), 32. M. Novák (J. Kloz, Husák), 52. P. Beránek (Klimíček, Husák), 53. Babka (Krejčí, T. Jáchym). Rozhodčí: Koziol, Cabák – Hanzlík, Otáhal. Vyloučení: 3:4. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 823. Střely na branku: 27:31 (7:11, 7:10, 13:10). Zblokované střely: 12:11. Vhazování: 26:38. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2, 3:4.

AZ Heimstaden Havířov: Štipčák – Kočí, Valenta, Rašner, Chroboček, M. Hlaváč, Lytvynov, Mrowiec – Dostálek, Hudeček (A), J. Doktor (A) – Paś, Pechanec, L. Bednář – Becher, Maruna (C), Mrva – D. Pastor, Damašek, Kabelka.
LHK Jestřábi Prostějov: Bláha – Havlík, Husák, Klimíček, Zajíc, Vala, P. Krejčí – Mrázek, T. Jáchym, P. Beránek – Dubský, J. Kloz (A), M. Novák (C) – Švec, Babka, Jiránek (A) – Motloch, T. Koblížek, Š. Jelínek.

Ve speciální černé sadě dresů se AZetu na začátku utkání poměrně dařilo, ale bez gólového efektu. V polovině 4. minuty vyvezl puk do útočného pásma Doktor a vybídl ke střele Hudečka, ten ale přestřelil Bláhovu branku.

V 7. minutě zahrozil hostující Havlík, ale zblízka Štipčáka neprostřelil. Podobně se vedlo v 11. minutě Jáchymovi, který se dostal sám před domácího gólmana, jenže Štipčák zasáhl betonem a poté poslal puk mimo ohrožení své branky.

Na konci 12. minuty mohl AZet jít do vedení, ale Hudečkův blafák zastavil bravurně Bláha a následnou dorážku Dostálka zastavil obětavý obránce Jestřábů. V 18. minutě už gól padl, když se trefil Antonín Pechanec, jenž vyslal z mezikruží střelu pod Bláhovu vyrážečku a puk se od pravé tyče odrazil do sítě. V závěru třetiny hrál ještě AZet přesilovku, ale druhou branku nepřidal. Po první třetině proto vedli domácí hráči 1:0.

I na začátku druhé části byli domácí hráči lepším týmem a mohli navýšit své vedení, když ve 24. minutě nahrál Hudeček puk do jízdy Doktorovi, ten se protlačil před Bláhu, ale nedokázal přehodit jeho betony.

Ve 26. minutě bylo vyrovnáno, protože Jan Kloz bombou z pravého kruhu využil přesilovku. Tuto branku se svým týmem oslavila i skupina fanoušků Jestřábů, která do GASCONTROL Arény dorazila na konci první třetiny.

O dvě minuty později měl obrovskou šanci domácí Mrowiec, po jehož střele zvonila horní tyč Bláhovy branky. AZet měl poté více ze hry, ale nedokázal z toho vytěžit branku.

Ve 32. minutě proto přišel trest, když rychlý protiútok zakončil z mezikruží přesnou střelou do levého horního růžku kapitán Prostějova Martin Novák. Vstřelená branka Jestřáby povzbudila, bylo jich všude plno a mohli přidat i třetí gól, jenže ve 35. minutě překazil šanci Krejčího rychlým přesunem a scvaknutím betonů Štipčák.

Dvě minuty před koncem druhé třetiny ale bylo znovu vyrovnáno, protože Bláha neudržel puk po Chrobočkově střele a Hudečkově teči, čehož využil Vlastimil Dostálek, jenž volný puk poslal do sítě.

Po čtyřiceti minutách se tedy za stavu 2:2 začínalo znovu.

Třetí třetina přinesla rychlý hokej s množstvím šancí. Nejprve byli aktivnější hostující Jestřábi, ve 43. minutě měl dvojšanci Krejčí, ale Štipčák odolal. Ve 47. minutě z protiútoku zahrozil AZet, v dobré pozici Dostálek neustál manévr, ale našel volného Doktora, který pálil do odkryté branky, jenže v cestě byl obránce Prostějova, který puk zastavil.

V 50. minutě vrátil vedení AZetu Jaroslav Mrowiec, když po vyhraném buly poslal puk nad pravým ramenem Bláhy pod horní tyč. I poté pokračoval tlak Havířova, ale Dostálek a následně Chroboček nebyli úspěšní.

Poté přišla dvouminutovka, na kterou by domácí hráči nejraději zapomněli. Na začátku 52. minuty poslal Husák puk odrazem o zadní mantinel Klimíčkovi, ten bekhendem sklepl puk na hůl Petra Beránka, jenž pohotově zakončil k levé tyči Štipčákovy branky.

O minutu později Jakub Babka po vyhraném buly vystřelil od modré a rázem to bylo 3:4. Krátce poté měli šance domácí Doktor a Pechanec, ale nemířili přesně. Necelou minutu před koncem třetí třetiny byl vyloučen hostující Husák, AZet si vzal oddechový čas a poté odvolal brankáře.

Z celé situace ale vytěžil pouze střelu Doktora z levého kruhu, kterou Bláha chytil do lapačky. Dnešní utkání vyhrál šťastnější tým, podle předvedené hry by byla spravedlivá remíza, ale tři body si odváží Jestřábi z Prostějova.

AZ sehraje další utkání v sobotu 25.9. na ledě Ústí nad Labem. Utkání začíná v 16:00.

Autor reportáže: Petr Miklas,www.hc-havirov.cz

Ohlasy k utkání


Jiří Režnar (AZ HEIMSTADEN Havířov): Dneska není hráčům až tak, co vytknout. Samozřejmě jsme se hrabali z těch s….k, s prominutím, ze zápasu na Slavii. To na těch hráčích něco nechá, ten kádr není tak široký, abychom s tím mohli zatřepat. Samozřejmě hokej je hra chyb a ty soupeř potrestal. Prostějov má velké hráče, kteří mají tah do brány. Dneska jsme si to rozebrali na videu a jak tady říkal Aleš. První třetinu jsme fungovali jednoduchým hokejem a nechtěli jsme vymýšlet. Dostali jsme hloupý gól, dáme na 3:2. V momentě, nikdy si nestěžuji na rozhodčí, když jsme chtěli střídat, tak byla posunuta brána, ale tu posunul soupeř. My jsme nemohli střídat a dostali gól na 3:3. Vzápětí Babka nahodil kotouč a Chroboček ho nešťastně tečoval. 


Aleš Totter (LHK Jestřábi Prostějov): V první třetině hráli domácí jednoduše a posouvali si ty kotouče a my jsme prohrávali souboje o puk i ty rychlostní. Soupeř hrál účelně. My jsme o pauze udělali změny herní i ve složení formací, tým pracoval, škoda gólu na 2:2. Ve třetí periodě jsme byli po osm minut lepší, ale AZ nám dal gól po standartní akci na 3:2. Tam to bylo o vůli a chuti týmu. Tým zůstal pozitivní a je to pro nás strašně cenné vítězství, protože jsme to otáčeli deset minut před koncem. A toho si cením nejvíce a kór po prohře doma.

Fotogalerie k zápasu
Youtube