AZ Havířov

Vstupenky na utkání AZetu kupujte zde.

AZ s Benátkami ztrácel, ale nakonec bere dva body

Petr Miklas | 03.03.2021

Hráči Havířova sice měli po celý zápas střeleckou převahu, ale od 17. do 53. minuty prohrávali. Hosté totiž šli po Svobodově gólu do vedení a ve druhé třetině si díky Jirušově trefě vypracovali dvoubrankový náskok. AZ sice zásluhou Kachyni snížil, jenže hosté po brance Křepelky znovu odskočili. Ve třetí třetině měl Havířov výrazně navrch a dokázal srovnat skóre, když se trefili Doktor a Seman. V prodloužení měli více ze hry hosté, ale branka nepadla a o vítězi se rozhodovalo v samostatných nájezdech. Za domácí se prosadili Procházka a Rudovský, zatímco Stezku nepřekonal nikdo a Havířov tak získal dva body. Benátky nad Jizerou si odvážejí jeden. V sobotu sehraje AZ utkání v Ústí nad Labem, kde se v případě výhry v základní hrací době může dostat na dvanácté místo zajišťující účast v předkole.

CHANCE LIGA - 31.kolo st 3.3.17:00
AZ Heimstaden Havířov - HC Benátky nad Jizerou
4:3sn
(0:1, 1:2, 2:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 39. Kachyňa, 46. Doktor (Mrowiec), 53. F. Seman (Rudovský, Bořuta), rozh. náj. O. Procházka – 17. Daniel Svoboda I (Aubrecht, Wiencek), 24. Jiruš (Jansa, Čederle), 40. Křepelka (Šafařovský, Strnad). Rozhodčí: Skopal, Ondráček – Kráĺ, Komínek. Vyloučení: 5:5, navíc Maruna (HAV) 10 min. OT. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Bez diváků. Střely na branku: 35:16 (8:6, 12:6, 14:2, 1:2). Zblokované střely: 10:13. Vhazování: 31:38. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 4:3.

AZ Heimstaden Havířov: Stezka – Chroboček, Rašner, Kachyňa, Bořuta (A), Mrowiec, R. Havel – Rudovský, Prokeš, R. Szturc – Doktor, F. Seman (A), O. Procházka – Mrva, Maruna (C), Cihlář – Horváth, Petriska, Becher.
HC Benátky nad Jizerou: Žajdlík – Štibingr, Bieniek, Kunst, Aubrecht (A), Kovář, Hampl – Pabiška (C), Čederle, Jiruš – Daniel Svoboda I, Jansa, Wiencek (A) – Křepelka, Šafařovský, Strnad – Had, Putz, Kollert.

První šanci zápasu měli hosté. Už ve druhé minutě totiž Šafařovský ujížděl sám na Stezku, ale ten svým levým betonem skvěle zachránil. Pak AZ celkem s přehledem ubránil své oslabení a po něm začal přebírat herní iniciativu. Svého soupeře dokázal dostal pod tlak, ale gólovku si nevypracoval žádnou. Nebezpečná byla snad jen Rudovského teč, ale puk po ní zamířil nad.

To hosté mohli otevřít skóre ve 12. minutě když se Čenderle dostal k odraženému puku a poslal jej na branku, ale Stezka se přesunul a zastavil puk betonem. Stejný hráč se o dvě minuty později, při hře 4 na 4, prosmýkl mezi obránci AZetu, ale Stezka jeho ránu mířící do levého horního rohu zastavil lapačkou. V 17. minutě už se ale benátečtí mohli radovat. Daniel Svoboda byl nejdůraznější v předbrankovém prostoru a dotlačil volný puk do havířovské klece – 0:1.

Začátek druhé třetiny se odehrával v hostujícím pásmu, ale pak šli domácí do oslabení a hosté trestali. Szturc s pukem na hokejce ve vlastním pásmu upadl a Vojtěch Jiruš po pěkné kombinaci trefil z mezikruží přesně horní růžek – 0:2. Chvíli poté musel havířovský gólman řešit šanci Wiencka, což se mu i podařilo. V polovině zápasu měl AZ k dispozici svou první přesilovku, nebezpečně v ní pálil Doktor, Žajdlík našel puk se štěstím pod betonem.

Pak AZ přežil své třetí oslabení a vzápětí dostal k sám k dispozici přesilovku. V ní Procházkovu bombu do šibenice našel Žajdlík v lapačce, ale více nebezpečí řešit nemusel. Havířovští se dočkali až dvě minuty před druhou sirénou. Nahození Ondřeje Kachyni z mezikruží Žajdlík neviděl a puk skončil přesně u jeho levé tyče – 1:2. Jenže za minutu přišla odpověď hostujících mladíků. Jan Křepelka před brankou trefil volný puk a poslal ho nad Stezkovu vyrážečku – 1:3.

Na začátku třetí třetiny nevyužili hosté přesilovku za Marunův faul. Domácí kapitán dostal trest 2+10 a tak z trestné lavice viděl snížení svého týmu na 2:3. Jakub Doktor dostal puk do jízdy na levém křídle a z hranice kruhu se ve 46. minutě trefil přesně ke vzdálenější tyčce. Následně měl AZ k dispozici přesilovku a v ní i blízko k vyrovnání. Jenže po Bořutově ráně od modré čáry se puk odrazil k Mrvovi, který trefil pouze tyč odkryté branky! V 50. minutě se nejstarší hráč hostí Pabiška ocitl sám před Stezkou, ale netrefil domácí branku.

V 54. minutě dostal AZ k dispozici další přesilovku a v ní se dočkal už po 18 vteřinách vyrovnání. Filip Seman se na brankovišti dostal k puku po Rudovského střele a nadvakrát jej dokázal dorazit do sítě – 3:3. O minutu později po Rudovského nabídce mohl zakončovat z blízka Prokeš, ale trefil jen Žajdlíkův beton. O další minutu později pak Petriska neprostřelil Žajdlíka mezi betony. A tak se šlo do prodloužení.

V něm měli gól na svých holích Čederle a Doktor, ale trefili jen lapačky gólmanů. Rozhodnout tak musely nájezdy. V nich se trefili jen Havířovští Ondřej Procházka a Jan Rudovský a dva body tak zůstaly v Havířově, Benátky si odvážejí jeden.

Autor reportáže: Tomáš Vlček, www.hc-havirov.cz

Ohlasy k utkání


Jiří Režnar (AZ HEIMSTADEN Havířov): Šli jsme do zápasu s jasnými úkoly, ale bohužel zkraje třetiny jsme to nenaplnili. No a soupeř nám odskočil o dva góly. Dnes za Benátky hráli šikovní mladí kluci. Dva góly se těžko dohánějí, ale hráči ukázali charakter a dnešní utkání zvládli. Nakonec jsme vyhráli na nájezdy. Jsou to dobré dva body.


Antonín Nečas (HC Benátky nad Jizerou): Bod z Havířova je dobrý. Ale zkoušeli jsme dneska hrát o play-off. Chtěli jsme bodovat za tři body. To se nám nepovedlo. Do třetí třetiny byl pro nás vývoj utkání přijatelný, ale v jejím závěru jsme přišli o možnost bodovat za tři body.

Fotogalerie k zápasu
Youtube