AZ Havířov

FINÁLE PLAY-OFF 2024, AZ HAVÍŘOV - CHOMUTOV. Páté utkání FINÁLE ve čtvrtek 25.4. od 17:30!

VSTUPENKY NA FINÁLE PLAY-OFF KUPUJTE ZDE.

Premiéra AZetu nevyšla, Sokolovu podlehl 1:2

Tomáš Vlček | 12.09.2020

Dlouhé čekání na ligový hokej se dnes havířovským fanouškům nepřetavilo v radost z vítězství. AZ, ač byl favoritem utkání, dokázal překonat brankáře Sokolova jen jednou, a to z hole Jakuba Doktora a protože sám inkasoval dvakrát, putují všechny tři body na západ Čech. Další utkání sehraje AZ ve středu v Šumperku, doma by se měl představit v sobotu proti Prostějovu.

CHANCE LIGA - 1.kolo so 12.9.17:00
AZ Heimstaden Havířov - HC Baník Sokolov
1:2
(0:0, 1:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 37. Doktor (O. Procházka) – 23. Kverka (Zeman, Kadeřávek), 47. Kverka (Zeman). Rozhodčí: Fiala, Koziol – Gančarčík, Hranoš. Vyloučení: 3:2. Bez využití. Diváci: 933. Střely na branku: 26:27 (9:5, 11:13, 6:9). Zblokované střely: 8:15. Vhazování: 32:32. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2.

AZ Heimstaden Havířov: Stezka – L. Rutar, Kachyňa, Lytvynov, Rašner, Dajčar, Chroboček – O. Procházka, F. Seman (A), Doktor – R. Szturc, L. Bednář, Adamský – D. Sklenář, Maruna (C), Fridrich – Petriska, Cihlář, Mrkva.
HC Baník Sokolov: Cichoň – Kadeřávek, Klejna, Zeman, Přindiš (A), Klodner, Tureček – D. Tůma, Kverka (A), M. Kadlec – Vracovský, Šik, Osmík – Švec, T. Rohan (C), Kropáček – Jiskra, Vrána, Rulík

První zápas nové sezóny s loňským nováčkem ze Sokolova začal pěkně zostra. Po necelé minutě hry měl dobrou šanci hostující Švec, jenž z pravého kruhu těsně minul vzdálenější tyč Stezkovy branky. O chvíli později se před gólmana hostí dostal Adamský, ale nedokázal jej zblízka překonat. V polovině 3. minuty zahrozil hostující Rulík, jenže Stezka vyrazil puk špičkou betonu.

Pak se situace trochu uklidnila, další velkou šanci měl až na konci 7. minuty domácí Cihlář, jenž jel sám na Cichoně, položil si ho, ale nedokázal přes něj přehodit puk. Další velkou šanci měl opět AZ, v 15. minutě byla mela v brankovišti Sokolova, ale nic z toho nebylo, protože gólmana Cichoně nedokázal překonat Adamský ani Bednář.

Závěr třetiny patřil naopak Sokolovu, v 18. minutě po Kadlecově nahození promáchl Kverka a minutu před koncem první části Šik trefil levou tyč Stezkovy branky. V první třetině jsme tedy branku neviděli, do druhé třetiny si hosté přenesli téměř celou přesilovku.

Jenže přesilovka Sokolovu moc nešla, málem v ní inkasovali, když po chybě hostujících hráčů jeli Maruna s Rašnerem dva na jednoho, ale prvně jmenovaný nezakončil dostatečně důrazně. Až v závěru přesilovky zahrozil hostující Kropáček, ale Stezka puk v leže zastavil.

První branku jsme viděli v polovině 23. minuty, když Jaromír Kverka šikovně změnil dráhu puku po Zemanově nahození tak, že kus černé gumy zaplul přesně k pravé tyči Stezkovy branky.

Ve 26. minutě se před Cichoně dostal domácí Procházka, jenže gólman hostí výborně zasáhl vyrážečkou. Tlak AZetu se stupňoval, ale hráči favorita naráželi na obětavě hrající borce Sokolova. V polovině utkání rozjeli slibnou akci domácí Szturc s Bednářem, ale v rozhodující chvíli druhému jmenovanému utekl puk.

Ve 33. minutě mohli hosté vést o dvě branky, když Rulík po nahrávce zpoza branky těsně minul levou tyč Stezkovy branky. Další šance hostí přišla o dvě minuty později, když Osmík ranou z první poslal puk těsně nad horní tyč.

A tak přišel trest v podobě vyrovnání domácího AZetu. Kouzlo mladého gómana Sokolova zrušil ve 37. minutě Jakub Doktor, jenž výborně chytajícího Cichoně překonal střelou pod vyrážečku. O minutu a půl později měl velkou šanci Adamský, jenže Cichoň zasáhl pravým betonem a podržel akcie Sokolova nad vodou.

Ve zbytku třetiny už se nic zajímavého nestalo a taky byl po čtyřiceti minutách stav 1:1.

I třetí část byla vyrovnaná, Sokolov hrál velmi obětavě a nadšeně, Havířov nedokázal svou kvalitu přetavit v herní převahu. Sokolov se navíc dostal ve 47. minutě znovu do vedení, když Zeman vystihl rozehrávku AZetu, poslal puk na Jaromíra Kverku, který z mezikruží překonal přesně umístěnou střelou Stezku podruhé.

V 50. minutě mohl vedení Baníku navýšit Kropáček, jenž projel celým hřištěm až ke Stezkovi, ale nedokázal jej překonat. Minutu a devět vteřin před koncem se hosté provinili zakázaným uvolněním, AZ odvolal brankáře, navíc byl něco málo přes půl minutu před koncem vyloučen hostující Tůma, ale Havířov nedokázal srovnat. Velkým hrdinou byl hostující osmnáctiletý brankář Oldřich Cichoň, jenž svůj tým několikrát podržel. Sokolov předvedl bojovnost a týmovou soudržnost, díky které bere všechny body.

Autor reportáže: Petr Miklas, www.hc-havirov.cz

Ohlasy k utkání


Jiří Režnar (AZ HEIMSTADEN Havířov): Začala sezóna, pro nás smolně, prohráli jsme, ale je to začátek. Je to první utkání. My musíme proměňovat šance a nenabízet šance soupeřům. Soutěž je dlouhodobá, doufejme že to byl ojedinělý výpadek. 


Petr Holejšovský (HC BANÍK Sokolov): Zápas hodnotím kladně, jsme hrozně rádi, že jsme tady uspěli a urvali tři body. Myslím si, že kromě první třetiny, kdy jsme soupeře pustili do tří vyložených šancí, tak další dvě jsme se s tím srovnali. Bylo to výborné utkání, obě stany jezdily, hrál se aktivní hokej, napadalo se ve dvou a divákům se to muselo líbit.  

Fotogalerie k zápasu
Youtube