AZ Havířov

Vstupenky na utkání AZetu kupujte zde.

AZ zdolal Frýdek-Místek i podruhé v sezoně

Tomáš Vlček | 22.10.2018

Pondělní podvečer patřil v havířovské Gascontrol Aréně derby mezi AZetem a Frýdke-Místkem. Zápas se, i díky dvěma přerušením kvůli opravě tvrzeného skla, natáhl na více než 3 a půl hodiny. Jinak ale přinesl výborný rychlý hokej a bitvu o každý kousek ledu. AZetu pomohly do vedení využité přesilovky, a i když hosté jeho náskok snížili, dovedl nakonec utkání k jasné výhře 6:3. Největší podíl na tom má dvojice Radek Pořízek (1+4) a Tomáš Gřeš (3+0). Další zápas sehraje AZ už ve středu ve Vítkovicích proti Porubě.

CHANCE LIGA - 17.kolo po 22.10.18:00
AZ Residomo Havířov - HC Frýdek-Místek
6:3
(1:0, 3:2, 2:1)

Branky a nahrávky: 18. Gřeš (Pořízek, Chroboček), 24. Pořízek (Bořuta, Bláha), 34. Jergl (Pořízek), 39. Gřeš (Pořízek, L. Bednář), 45. Gřeš (Jergl, Pořízek), 60. R. Veselý (Bořuta) – 29. Raška (Klimša, Martynek), 40. Krisl (Kofroň, Mikulík), 54. Novotný (Krisl, Bartko). Rozhodčí: Dědek, Vokřál – Poruba,Rožánek. Vyloučení: 7:8, navíc Chroboček (HAV) 10 min OT a Husák (FRM) 5+OK. Využití: 3:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1.810. Střely na branku: 36:28 (7:5, 15:13, 14:10). Zblokované střely: 4:14. Vhazování: 44:27. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1, 4:2, 5:2, 5:3, 6:3.

AZ Residomo Havířov: Bláha (33. Matoušek) – Matai, Chroboček, Zdeněk, Bořuta, Dudek, Rutar, Mrowiec – Jergl (A), Pořízek, Gřeš – Rehuš, F. Seman, R. Veselý (C) – L. Bednář, Maruna, Kotala – Bambula, Haas (A), Macuh.
HC Frýdek-Místek: Hamerlík (od 21. L. Daneček) – Husák, Žovinec, Zahradníček, Haman (C), Krisl, Bartko, Matyáš – Kofroň, Mikulík, Hladonik – Rudovský, Novotný, Peterek – Raška, Przybyla (A), Martynek – J. Kalus, Klimša (A), Christov.

Zápas se hrál od začátku v ostrém tempu a ve výborné atmosféře, kterou vytvářely oba tábory fanoušků. Hrálo se nahoru dolů, bez přerušení čtyři a půl minuty. První gólovou šanci měl na konci 3. minuty domácí Gřeš, ale Hamerlík zasáhl vyrážečkou a šanci zhatil.

O minutu později zahrozili hosté, konkrétně Jonáš Peterek, jenž pálil z pravého kruhu, jenže Bláha jeho ránu vyrazil. V polovině 5. minuty přišlo první přerušení, když AZetu nevyšla rozehrávka a bylo z toho zakázané uvolnění.

Pak přišla dlouhá neplánovaná pauza, protože na konci 5. minuty po souboji domácího Bednáře s hostujícím obráncem prasklo tvrzené sklo za brankou Frýdku-Místku. Oba týmy odešly do kabin, z ledu odešla i čtveřice rozhodčích a pokračovalo se po desetiminutové pauze.

Zápas ale pokračoval jen tři minuty, pak se rozhodčí podívali na vyměněné sklo zblízka a vyžádali si úpravu, neodpovídalo totiž pravidlům. Tato pauza už trvala čytřicet minut, ale nakonec se pokračovalo.

Hráči obou týmů se chvíli dostávali do tempa, první velká šance přišla v 10. minutě, když Macuh vybojoval puk a naservíroval jej Bambulovi, jenž ale Hamerlíka střelou po ledě nepřekonal.

Gól přišel až v 18. minutě, když šel AZ zásluhou využité přesilovky do vedení. Bylo to po krásné kombinaci Chrobočka, Pořízka a zakončujícího Tomáše Gřeše. O minutu později mohli hosté vyrovnat, když se v Bláhově brankovišti činil Przybyla, ale Bláha puk vyrazil a pak jej domácí obránci dostali do bezpečí.

Po první třetině, která trvala s přerušeními hodinu a čtyřicet minut, tedy platil stav 1:0.

Do druhé třetiny nastoupili Rysi s Lukášem Danečkem v brance, protože Petera Hamerlíka vyřadilo ze hry zranění. Ve 23. minutě mohli hosté vyrovnat při vlastním oslabení, když vybojovali puk a Bláha měl co dělat, aby zastavil Klimšovu střelu.

Přesilovka domácím vůbec nešla, ale na začátku 24. minuty ji nakonec dokázali využít, když Radek Pořízek našlápl ve středním pásmu a hned po přejetí modré čáry vyslal střelu zpoza obránce, která skončila u pravé tyče Danečkovy branky.

Hosté pak přidali na důrazu, ve 25. minutě mohl skórovat po objetí branyk Mikulík, Bláha to ale stihl a puk zastavil. Snížení se hráči Frýdku-Místku dočkali až ve 29. minutě, když byl Adam Raška důrazný v brankovišti a hosté tak využili přesilovku.

Ve 33. minutě došlo k neplánované rošádě v domácím brankovišti, protože Bláha při přerušení přejel modrou čáru. Matoušek jej nahradil na dvacet vteřin. Ve 34. minutě vedli domácí znovu o dvě branky, když Pořízek vyhrál buly a Aleš Jergl vyslal bombu, která se zastavila až v síti.

V závěru druhé části hrál AZ přesilovku a v útočném pásmu si otevřel střelnici. Nakonec z toho byl čtvrtý gól, když Bednář pálil od modré čáry a o brusli Tomáše Gřeše se puk odrazil do sítě. To ale nebylo ve druhé části vše, hosté se prosadili šestnáct vteřin před koncem třetiny, když při signalizované výhodě Jiří Krisl vypálil od modré čáry přesně do šibenice a snížil na rozdíl dvou branek. Po čtyřiceti minutách utkání proto platil stav 4:2.

Na začátku třetí části byli aktivnější domácí hráči, na začátku 43. minuty hledal Pořízek před odkrytou brankou Gřeše, ale gól z toho nebyl. Tomáš Gřeš ale nakonec hattrick zkompletoval, když jej Jergl vyslal do úniku, který zakončil přesnou střelou do levého horního rohu Danečkovy branky.

V 53. minutě hostující Husák krosčekoval Chrobočka, ten si to nenechal líbit, byla z toho bitka, kterou vyhrál hostující obránce. Ten však shodil rukavice a vyfasoval za trest an 5 minut a do konce utkání. Domácí obránce obdržel 2+2 minuty za hrubost, takže se hrálo 2 minuty čtyři na čtyři.

To vyhovovalo Frýdku-Místku, konkrétně Štěpánu Novotnému, který dostal puk do jízdy, projel mezi dvěma obránci AZetu a krásným bekhendovým blafákem překonal Bláhu. To bylo v 54. minutě. Pak hrál AZ tříminutovou přesilovku, kde svého soupeře mačkal, ale gól nedal.

Minutu a půl před koncem vybojovali hosté vhazování v útočném pásmu, vzali si oddechový čas a pak odvolali brankáře. Power-play se jim ale moc nedařila, domácí hráči se několikrát dostali ze svého obranného pásma, i když někdy za cenu zakázaného uvolnění, když zkoušeli trefit odkrytou branku Rysů.

Nakonec se domácí povedlo přidat šestý gól, když po Bořutově přihrávce zavezl puk do prázdné branky Radek Veselý. Havířov tak doma vybojoval další důležité tři body. Další utkání sehrají naši hokejisté ve středu ve Vítkovicích proti Porubě.


Ohlasy k utkání


Jiří Režnar (AZ Residomo Havířov): Jsme hlavně rádi za výhru po nepovedeném utkání v Litoměřicích, které nám prohrály individuální chyby a těch se musíme vždy vyvarovat. Dneska to bylo víceméně vyrovnané utkání, typické derby se vším všudy. My jsme byli šťastnější v těch rozhodujících momentech. Vyšly nám přesilovky, které jsme paradoxně poslední dny vůbec netrénovali.


Vlastimil Wojnar (HC Frýdek-Místek): Bylo to výborné utkání ve vysokém tempu. Myslím, že v situaci 5 na 5 jsme byli možná i lepším týmem, ale sráží nás zbytečná vyloučení, ze kterých nám dnes dali domácí tři branky, a to rozhodlo. Na tom musíme zapracovat. 

Fotogalerie k zápasu
Youtube