AZ Havířov

Vstupenky na utkání AZetu kupujte zde.

Základní část WSM ligy zakončil AZ výhrou v Benátkách

Tomáš Vlček | 12.02.2017

Po sobotním statečném, leč nakonec bezbodovém vzdoru na ledě lídra soutěže v Budějovicích, zakončili dnes hokejisté AZetu základní část své soutěže v Benátkách nad Jizerou. V předehrávce 52. kola byl k vidění vyrovnaný hokej. Domácí šli na konci první třetiny do vedení, ale AZ přesilovkovými brankami Daniela Štumpfa a Davida Dvořáčka (na snímku) skóre otočil a i díky 21 zásahům Marka Laca vybojoval důležité tři body. Výhra je o to cennější, že havířovští hráli kvůli plné marodce jen ve čtrnácti hráčích. Tři získané body AZetu zajistily 12. příčku v tabulce a prozatím 19 bodů náskoku na poslední Most.

WSM liga - 52.kolo ne 12.2.17:00
HC Benátky nad Jizerou - AZ Havířov
1:2
(1:0, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 19. J. Havel (Prokeš, Černoch) – 40. Štumpf (Krisl, Chroboček), 48. Dvořáček (Krisl, Haas). Rozhodčí:J. Jílek, Wagner – Podrazil, O. Doležal. Vyloučení: 8:6. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 240. Střely na branku: 22:21 (9:7, 9:9, 4:5). Průběh utkání: 1:0, 1:2.

HC Benátky nad Jizerou: F. Novotný – V. Kočí, Mikliš, Husa, Jandus, Havlín, Plutnar, Pastor – Víšek, Plodek, A. Dlouhý – Prokeš, Černoch, J. Havel – Bittner, Janele, Hrníčko – Wiencek, Vrbata, Bělohorský – Chlum.
AZ Havířov: M. Laco – Dudek, Krisl, Chroboček, Petran, Bahounek – Kanko, Maruna, Kalus – Štumpf, Haas, Dvořáček – Kotala, Pořízek, L. Bednář.

Do posledního utkání základní části šly Benátky s omlazenou sestavou a gólmanem Filipem Novotným v zádech. Zato Havířovu už chyběli nejen Hlinka, Gřeš, Staněk a Holomek, ale také Seman a Rác. Přestože zápas odstartoval v klidnějším tempu než proti Litoměřicím, poměrně záhy začal mít Novotný dost práce ve své svatyni. Havířov byl důraznější a nebezpečnější, Benátečtí se zejména bránili a brankáři Lacovi nijak nezatápěli. V prvním dějství přišla také první vyloučení, na trestnou lavici nejprve usedl hostující hráč, avšak záhy fauloval i domácí, a tak se hrálo přes minutu a půl čtyři na čtyři, gól ale v této situaci nepadl. Stále pokračoval důraz Havířova, jenže Benátky urputně bránily a hasily každou příležitost hostů. V nejlepší pozici pro AZet v úvodním dějství se ocitl Kotala, před kterým zívala poloprázdná brána, jenže kotouč nedokázal přesně zpracovat a přestřelil. I když si Středočeši moc útočných akcí nevybojovali, ta ze závěru první třetiny byla gólově úspěšná. U pravého mantinelu se uvolnil Prokeš, který posunul puk na osamoceného Jana Havla. Ten si sjížděl před bránu a přesně nasměroval kotouč do volného prostoru u pravé tyče Lacovy brány.

Druhá třetina odstartovala přesilovkou Benátek, v níž mohl zvýšit náskok domácích Havlín. Středočeši měli ihned po buly kotouč na hokejkách, po zákroku Laca se dostal na hůl právě Havlína, který však přestřelil z blízkosti havířovskou bránu. Oproti první dvacetiminutovce Benátečtí začali více tlačit na soupeře a byli útočně aktivnější. Nicméně z tábora hostů si vypracoval velkou šanci vyrovnat Haas - dostal se do samostatného úniku, ujel benátecké obraně podél levého mantinelu, ze spodu levého kruhu vypálil, jenže trefil pouze Novotného výstroj. Středočeši dále tlačili, po jedné z přesilových her Havířova dokonce mohli skórovat. Prokeš, jenž se vracel z trestné lavice, ujel dopředu s Černochem. Prvně jmenovaný zprava přihrál Černochovi před bránu, Laco vyrazil puk, Prokeš se ještě rychle přemístil k pravé tyči, kde zkoušel dorážet, ale úspěšný nebyl. Podobně jako první třetina dopadla i ta druhá. Tentokrát Benátky měly chvílemi opticky navrch, jenže skóroval Havířov. V závěru dějství byl vyloučen Jandus a pět vteřin před sirénou bylo srovnáno. Krisl zavezl puk do třetiny domácím, počkal si, až si Daniel Štumpf nejede do mezikruží, poslal na něj přesnou přihrávku a Štumpf neměl větší potíž zamést kotouč pod roztaženým Novotným.

Také třetí dějství bylo bohaté na vyloučení, hned po pár sekundách trestnou lavici navštívil Plodek, nicméně hostům se jeho provinění nepodařilo potrestat. Až po skončení přesilovky si vybojovali Havířovští nebezpečnou akci, Pořízek nalezl puk, který Novotný neměl zcela pod kontrolou, objel bránu, nicméně domácí gólman zasáhl nataženou holí. Hra byla vyrovnaná, nicméně s dalším vyloučením Benátek se již AZet střelecky prosadil. Do pravého kruhu obdržel od Krisla přihrávku David Dvořáček, který zpracoval kotouč a poslal jej do odkryté sítě ze všech sil natahujícího se Novotného. Dále přišla další vyloučení jak na straně domácího tábora, tak hostujícího. Žádná vyložená šance však nepřišla. Na benáteckých ale bylo vidět, že chtějí vyrovnat a urvat ještě nějaký bod. Již tři minuty před koncem si dělal průběžné výlety na střídačku Novotný, aby přenechal místo spoluhráči v poli, jenže ani hra šest na čtyři, ani šest na pět nebyly úspěšné, a tak si Havířov odváží na východní konec republiky tři body za vítězství 2:1.

Autor reportáže: Martina Nová, www.hokejbenatky.cz

Ohlasy k utkání


Antonín Nečas (Benátky nad Jizerou): Dnes jsme hráli v jiné sestavě než včera. Chtěli jsme rozložit síly. Nechali jsme odpočívat hráče, kteří jsou lehce zraněni a také ty, kteří jsou více vytěžovaní. Nastoupili jsme s mladými kluky z juniorského týmu. Na to se ale nemůžeme vymlouvat. Bylo to takové průměrné prvoligové utkání. I když je Havířov momentálně na takové pozici, tak vždy byl kvalitním soupeřem. Zápasy proti němu rozhodně nebyly jednoduché. Rozhodně totiž disponují velmi slušným kádrem.


Martin Janeček (Havířov): Ve včerejším utkání jsme trochu sahali po bodu. Sami jsme si ten zápas pokazili. Dnes jsme se na toto utkání snažili připravit zejména v hlavách. Věděli jsme, že se pro nás jedná o důležité body. To se nám povedlo. Musím říci, že jsme nastoupili v sedmi statečných. Rozpadlo se nám i to málo, co jsme měli v Českých Budějovicích. Dva hráči nám totiž před zápasem onemocněli. Zápas jsme tedy odehráli pouze ve čtrnácti lidech, a proto před kluky dnes smekám. Myslím si, že jsme o malý chloupeček chtěli více zvítězit než soupeř. Se štěstíčkem jsme vybojovali pro nás strašně důležité tři body. 

Youtube