AZ Havířov

Vstupenky na utkání AZetu kupujte zde.

Bitva proti Pirátům vítězná pro AZ!

Tomáš Vlček | 15.12.2014

Zápas jako řemen se dnes hrál v K&K PNEU Aréně. K vidění byly krásné branky, tvrdé střety, bouřlivé emoce a to vše v podání domácích i hostujících hokejistů. AZ proti lídrovi tabulky z Chomutova výborně začal a díky brankám Honzy Maruny a Tomáše Jiránka vedl po dvaceti minutách 2:0. Vedruhé třetině sice hosté využili dvě přesilovky, ale parádní akce Jakúbka a zakončujícího Jakuba Šlahaře stále dávala Havířovu jednobrankový náskok. V poslední třetině vše vyvrcholilo dramatickou koncovkou. Oba týmy mohly několikrát skórovat, ale podařilo se to až Michalu Hlinkovi 14 vteřin před koncem do prázdně Chomutovské branky. Parádní hokejovou bitvu tak ovládl AZ výsledkem 4:2 a ve středu jej od 18h doma čeká druhý tým tabulky Č. Budějovice.

1.liga - 35.kolo po 15.12.18:00
AZ Havířov - Piráti Chomutov
4:2
(2:0, 1:2, 1:0)
Branky a nahrávky: 5. Maruna (Horák, Ostrčil), 15. Jiránek (Šedivý, Fořt), 31. Šlahař (Jakúbek, Ostrčil), 60. Hlinka (Šedivý) – 27. Gajovský (Skinner, Rutta), 33. Gajovský (Skinner, Hovorka). Rozhodčí: Kubičík – Bryška, Skopal. Vyloučení: 8:11, navíc Pastor a Maruna (oba HAV) 10 min. OT + trest OK a L. Květoň (CHO) 10 min. OT. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 1.956. Střely na branku: 40:28. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:2, 4:2.
AZ Havířov: Hamerlík – Repe, Bezuška, Graca, Ostrčil, Lenďák, Pastor, Horák, Foltýn – Fořt, Loskot, Jiránek – Šedivý, Hlinka, Tomi – Klimša, Pechanec "A", Sztefek "C" – Maruna "A", Šlahař, Jakúbek
Piráti Chomutov: Hanuljak – Bartejs, Rýgl, Toman, Koma, Stehlík, Rutta, Skinner – Hřebejk "C", Gajovský, Hovorka "A" – Dušek, Růžička, Květoň D. – Sinisalo, Chlouba, McGregor – Květoň L., Veselý, Kadlec

Už úvodní třetina nabídla skvělý hokej. Přítomní diváci si první velkou šanci vychutnali již ve 4. minutě, když si před branku nabruslil domácí Jiránek, jeho pokus ale brankář Hanuljak vytěsnil lapačkou. O malou chvíli později se o další vzruch na tribunách postaral faulující Ostrčil, po jehož zákroku bylo nařízeno trestné střílení. To prováděl faulovaný Pirát David Květoň, ale kotouč mu z čepele během provádění kličky sjel, a tak brankář Hamerlík nemusel ani zsahovat.

To vše se stalo v jedné minutě zápasu a navíc se k ní přidala i obrovská šance Azetu, který prostřednictvím Pastora dokonce nastřelil tyč a s následnou dorážkou nebyl úspěšný ani Pechanec. V 5. minutě už se to však Havířovu podařilo a vsítil tak úvodní branku utkání. Do černého pálil Jan Maruna skórující z poměrně velkého úhlu. Tlak Havířova pokračoval i ve zbytku první třetiny. V 7. minutě ještě domácí podruhé skórovat nedokázali, když pokusy Maruny, Klimši i Pechance vychytal v brankovišti Hanuljak.

Ve 13. minutě se na malou chvíli ozvali i Piráti z Chomutova. Ve velkém tlaku se do střelecké pozice dostal Rutta a Hřebejk, oba dva ale nakonec vyčapal brankář Hamerlík. A tak se v 15. minutě mohli domácí radovat z druhé branky. Tomáš Jiránek měl před odkrytou brankou jednoduchou úlohu, kterou nepromrhal a pomohl tak svému týmu využít dvojnásobnou přesilovku.

I do druhého dějství vstoupili lépe hokejisté Havířova. Konkrétně to byl střílející Loskot, ale ten na chytajícího Hanuljaka nevyzrál. Ve 25. minutě si horké chvilky užili před vlastní brankou i domácí. Rychlý kontr Pirátů totiž Hovorka usměrnil do brankové konstrukce. O dvě minuty později už to ale Pirátům vyšlo. První branku hostů v zápase si připsal Nikola Gajovský, který z prostoru pravého kruhu vymetl pavučinku Hamerlíkovy branky.

Následovala sice chvilková hluchá pasáž, tu ale přerušil ve 31. minutě nádhernou gólovou akcí skórující Jakub Šlahař. Ten se prosadil po parádní přihrávce do odkryté branky z hole Jakúbka. Euforie domácích pokračovala a hned o pár vteřin později ujížděli hokejisté Azetu do přečíslení 3 na 1, Hanuljak však tentokrát odolal.

Ve 32. minutě sudí opět zabrnkali na nervy domácím fanouškům, jelikož po zákroku domácího Lenďáka nařídili v zápase druhé trestné střílení pro Piráty. Exekutor McGregor ale Chomutovu radost neudělal a neproměnil. Zanedlouho poté však ale Piráti přeci jen udeřili. Ve 33. minutě skóroval přesně pálící Nikola Gajovský, který tak pro svůj tým opět využil přesilovou hru. Pak to ale opět začalo lítat, a hlavními aktéry byli Havířovští. Pechanec nejprve v 37. minutě nabízel puk volnému Klimšovi, kotouč ale nakonec jen proletěl brankovištěm. Ve 39. minutě nastřelil další tyč domácí Fořt, v pokračujícím tlaku zahrozil i Šedivý s Loskotem, stav se však už do konce prostřední části hry nezměnil.

Představení velkého množství šancí pokračovalo i ve třetím dějství. Tyč Hanuljakovy branky zvonila opět ve 43. minutě po střele Ostrčila. Branková konstrukce zvonila i na druhé straně po Ruttově bombě. Chomutovský hráč se dožadoval branky, minimálně rozhodčí však byli jiného názoru. Stupňující tlak Pirátů pokračoval. Rýglovu jedovku vyrazil skvělý Hamerlík. Maskovaný muž se činil především v 55. minutě, když proti Duškovi vytasil v leže neskutečný zákrok. Hned v následném přečíslení zvedal tribuny ze sedaček domácí Klimša, ale neprosadil se.

V 59. minutě již museli Piráti odvolat brankáře a zkusit štěstí, ale nebylo jim přáno. Půl minuty před koncem sice kotouč poskakoval na brankové čáře po zmatcích před havířovskou brankou, rychlým zásahem obránce Azetu však skončil mimo nebezpečí. Ostrčil si následně zopakoval střelu do tyče, v dnešním zápase běžný jev. V 60. minutě ale domácí přeci jen přidali pojišťovací branku, když se 14 vteřin před koncem trefil do prázdné branky Michal Hlinka. Havířov tak porazil favorita z Chomutova poměrem 4:2.

Ohlasy k utkání


Tomáš Potěšil (HC AZ Havířov): Kluci si dnes tuto výhru zasloužili, v našem výkonu bylo nasazení, ale i hokejový um. Bylo tam vše co jsme chtěli hrát. Poděkování za výkon patří všem, počínaje gólmanem, který nás hodně podržel, především ve třetí třetině. Zkrátka jsme pracovali jako tým na 100 procent a šli za vítězstvím po hlavě.


Břetislav Kopřiva (Piráti Chomutov): Myslím, že o naší prohře se rozholo v první třetině, kdy jsme nehráli dobře. Naopak na domácích bylo vidět, jak moc chtějí vyhrát. Měli jsme hodně vyloučených a zápas nám utekl. Od druhé třetiny už jsme se zlepšili, vrátili jsme se do zápasu a pak jsme dokonce sahali i po bodu, ale nevyšlo nám to. Gratuluji soupeři, ale některé věci, které se tu dnes odehrávaly, něměly s hokejejm nic společného.

Youtube