AZ Havířov

FINÁLE PLAY-OFF 2024, AZ HAVÍŘOV - CHOMUTOV. Sedmé utkání FINÁLE v pondělí 29.4. od 17:30!

VSTUPENKY NA FINÁLE PLAY-OFF KUPUJTE ZDE.

60 let by se dožil Luděk Čajka

03.11.2023 | Lukáš Jandora

Je 5. ledna roku 1990, v rámci 32. kola ligového ročníku 1989/90 se hraje zápas VSŽ Košice – SK Zlín, do konce utkání chybí 122 sekund. V souboji s košickým hráčem Antonem Bartanusem, při dojíždění puku u zadního mantinelu, padá hlavou na hrazení a zůstává ležet v bezvědomí Luděk Čajka. Protihráč Bartanus na jeho zranění nenese žádnou vinu. Podle názoru Dušana Skačániho, hlavního rozhodčího zápasu, Čajka pravděpodobně najel do rýhy v ledu a následkem byl nekoordinovaný pád. Jeho důsledkem jsou fraktury prvního a druhého krčního obratle s vážným poškozením míchy. Po 40 dnech Čajka v košické nemocnici svému zranění podléhá, je mu 26 let.

Luděk Čajka, narozený v Českém Těšíně, byl československý hokejový obránce, byl ženatý, v roce 1984 se mu narodila dcera Markéta. Od svých 12 let hrál hokej, začínal v havířovském AZetu. V juniorském věku o něj měly zájem sousední Vítkovice, Čajka ale začal hrát za juniorské mužstvo TJ Gottwaldov, odkud se dostal do nejvyšší mužské soutěže. V Gottwaldově (později SK Zlín, nyní Berani Zlín) strávil většinu své hokejové kariéry, dvě sezóny v době vojenské prezenční služby hrál za Duklu Jihlava. V nejvyšší hokejové soutěži nastoupil k 297 zápasům, v nichž dal 33 gólů. První zápas v reprezentaci odehrál 14.4.1985 proti Kanadě, se lvíčkem na prsou odehrál celkem 58 zápasů, dal v nich 3 góly. Zúčastnil se MS 1987 a Kanadského poháru v témže roce. V roce 1987 byl také draftován klubem New York Rangers na 115. místě, což mu po listopadu 1989 dávalo šanci hrát NHL, do které se chystal...

Jeho otec František, který v našem klubu roky zastával funkce vedoucího mužstva, vzpomíná: "On na sobě pořád makal. I doma pořád zvedal nějaké činky, používal různé balónky a posiloval zápěstí." K největším představením, která Luděk v dresu AZetu předvedl, bylo vítězství staršího dorostu nad Třebíčí 5:4. Před třetí třetinou prohrával Havířov 4:0, trenér Stonavský promluvil Luďkovi do duše, přesunul jej z obrany do útoku a tento obrovský talent havířovského hokeje jej nezklamal. Nasázel soupeři čtyři branky a svým výkonem strhnul i zbytek týmu.

Přestože si Luďkovu kariéru dnes většina lidí spojuje s Gottwaldovem, potažmo Zlínem, kdy třeba i zlínský stadion stále nese jméno havířovského odchovance, sám Luděk na Havířov, ve kterém s hokejem začínal, nikdy nezapomněl. Ostatně, jeho otec František zde i po smrti syna dlouhé roky žil a desítky let se kolem havířovského hokeje pohyboval.

V důsledku Čajkova úmrtí došlo k důležité změně pravidel ledního hokeje. Čajka a Bartanus se totiž utkali o puk vyhozený přes celé hřiště na zakázané uvolnění. Podle původních pravidel se musel puku dotknout hráč mužstva, které puk nevyhodilo, jinak zakázané uvolnění odpískáno nebylo. Podle pravidel zavedených v reakci na tuto tragédii se zakázané uvolnění odpískalo, jakmile puk přešel přes brankovou čáru neprovinivšího se mužstva, později mírně změněno na současnou podobu, tzv. hybridní icing.

Luděk Čajka by se dnes, 3.11.2023, dožil 60 let. Čest jeho památce.

Youtube