AZ Havířov

Vstupenky na utkání AZetu kupujte zde.

Jaroslav Jelínek - Síň slávy

13.02.2015 | Petr Miklas

Dnes si přiblížíme život a hokejovou kariéru útočníka Jaroslava Jelínka, jenž patřil k oporám AZetu v 70. letech.

Životní pouť Jaroslava Jelínka začala 17.2. 1954. Jaroslav neměl jednoduché dětství, vyrůstal s babičkou, dvěma sestrami a bratrem v Horní Suché. Původně se věnoval fotbalu, k hokeji se dostal až v 15 letech. Nicméně Jaroslav Jelínek měl takový talent, že za tři roky nešlo poznat, že začínal o tolik později než jeho spoluhráči. Fotbal šel stranou a věnoval se jen hokeji, který hrál v podstatě celou kariéru jen za AZ.

V dresu Orlové

Po vyučení pracoval na šachtě, kde byl až do důchodu. Na vojnu nemusel, protože podle zákona nahrazoval svým sourozencům otce. V dresu AZetu měl na zádech osmičku a nastupoval v útoku se Zdeňkem Cepkem a Petrem Šilerem. Z Havířova odešel, spolu s dalšími spoluhráči, v roce 1981 do Orlové, kde ještě odehrál dvě sezóny a pak s hokejem skončil. Vrátil se zpátky k fotbalu – chvíli hrál a potom trénoval žáky v Horní Suché, kde působil i jako vedoucí mužstva a v podobných funkcích.

Spoluhráč z útoku Zdeněk Cepek o něm řekl: „Jarda byl takový silový hráč. Byl pravák, měl dobrou střelu a techniku hole. Jeho předností byla vynikající přihrávka, protože se skvěle orientoval v prostoru. Měl rád kolektivní pojetí hry, nikdy nebyl sólista. Navíc byl hodně oblíbený v kolektivu, prostě samé kladné stránky.“

Jaroslav Jelínek se nemohl zúčastnit slavnostního uvedení do Síně slávy, které proběhlo 31.1. 2015, protože bojuje se zákeřnou nemocí. Přejeme mu hodně sil a brzké uzdravení.

Youtube