AZ Havířov

SDO: Havířov v úvodním střetnutí play-off Liberec nezaskočil

Josef Nudera | 11.03.2014

Do víru boje play-off se pustili starší dorostenci AZ Havířov. Na svěřence trenéra Martina Janečka čekal první těžký souboj s favoritem soutěže Libercem. Havířov nevstoupil do utkání špatně, dokázal ubránit i oslabení, ale krátce po něm poprvé inkasoval. Klíčové okamžiky zápasu se, ale odehrávaly okolo 37. minuty. Liberec využil přesilovou hru a navíc dokázal přidat za necelé dvě minuty i třetí branku. AZ bojoval sympaticky i dále a vypracoval si velké šance, ale pozorná obrana domácích vše zneškodnila, případně pomohla brankáři tyčka. Bílí Tygři využili aktivnějšího pojetí soupeřovy hry a ve třetí třetině přidali ještě další dvě branky. Havířov těsně před koncem zásluhou Kryštofa Fejka upravil na konečných 5:1 pro Liberec. Druhý zápas série se hraje ve čtvrtek 13. března od 18 hodin na ledě Havířova.

ELSD - 0.kolo út 11.3.
Bílí Tygři Liberec - AZ Havířov
5:1
(1:0, 2:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 8. Bělohorský (Lakatoš), 37. Divila (Král), 38. Ordoš (Mečíř), 51. Solenský (Bělohorský, Lakatoš), 54. Husa (Solenský, Gecko) – 59. Fejko (Pořízek, Orság) . Rozhodčí: Horinek - Černý, Svobodová. Vyloučení: 2:2. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 76. Střely na branku: 44:32. Průběh utkání: 5:0, 5:1.
Bílí Tygři Liberec: Hosnedl – Eichler, Klinger, Tržický, Husa, Mečíř, Divila – Babec, R. Šír, Sviták, Král, Gecko, Solenský, Lakatoš, Ordoš, Kačírek, Chlum, Pilař, Hylena, Bělohorský
AZ Havířov: Turšner – Kiss, Heinzl, Chroboček, Dudek, Šteffko, Trombik, Ďurkáč, Frojda - Orság, Fejko, Wróbel, Moravčík, Hendrych, Kurovský, Pacas, Pořízek, Bednář, Cihlář, Sap, Polak

První třetina utkání byla jako obvykle klidnější, oba týmy zatím nenasadily velké tempo. Ze začátku byl trochu aktivnější Havířov, především Pořízek často zkoušel ohrožovat branku, ale bez úspěchu. V páté minutě dostali šanci domácí hráči, když hráli přesilovou hru, ta se jim však moc nepovedla. Téměř si v ní nevytvořili příležitosti, ale napravili to hned po vypršení početní výhody. Lakatošovo nahození sklepnul Matouš Bělohorský a Tygři šli do vedení 1:0. Tento stav se udržel až do konce první dvacetiminutovky, ačkoliv srovnávat mohl Bednář. Ten ale nedokázal dobře usměrnit kotouč přímo před chytajícím Hosnedlem.

Prostřední třetinu začínali hostující hráči v početní výhodě, ale stejně jako Liberci se jim moc nepovedla. Chvíli po skončení měl šanci Orság, který nadvakrát zkoušel překonat domácího gólmana, jeho dorážka u tyčky však do sítě neprošla. Od tohoto okamžiku se obraz hry a většinu periody úplně změnil, oběma týmům se téměř nic nedařilo a hrál se velmi kostrbatý hokej. Za zmínku stojí pouze nepovedený únik Lakatoše.

Až v 37. minutě, kdy hráli domácí přesilovou hru, se konečně zadařilo vytvořit dobrou příležitost, která byla i gólová. Král dvakrát nahazoval před branku, podruhé našel Vojtěcha Divilu a ten důrazně doklepl za záda Turšnera – 2:0. Liberecký tým se dostal na koně a o chvilku později přišel další zásah, když se trefil Jan Ordoš a Tygři měli již tříbrankový náskok – 3:0.

Třetí třetina už měla velmi dobré tempo, a aktivní byli povětšinou domácí hráči. Hned v úvodu zahrozil Lakatoš, ovšem puk moc zvednul. Havířov poté dostal šanci v přesilové hře, ve které se však moc nedařilo a kontaktní gól tak zatím k vidění nebyl. Pozdvižní přišlo poté až v sedmačtyřicáté minutě, kdy Wróbel trefil tyčku a poté ještě Pořízek v dobré pozici mířil mezi betony, ale Slezanům se domácí svatyně zcela uzavřela.

Oproti tomu Liberci se jejich akce podařily, Samuel Solenský pohotově sebral odražený puk před brankou a v podstatě už pečetil výhru – 4:0. Čas se krátil a Havířovští už neměli mnoho šancí na srovnání, poslední naděje jim sebral sedm minut před koncem Jakub Husa, který přidal pátý zářez – 5:0. Závěr zápasu už měl pod kontrolou domácí celek, další gól mohl přidávat Lakatoš, ale na něho se dnes střelecké štěstí neusmálo.

Hosté se alespoň zmohli minutu a půl před koncem na čestný gól, když Kryštof Fejko prolomil střeleckou smůlu svého týmu a snížil na 5:1. První osmifinálové střetnutí tak skončilo ve prospěch Liberce a ve čtvrtek se série přesouvá na led Slezanů.

Ohlasy k utkání


Jiří Vozák (Bílí Tygři Liberec): Musím poděkovat klukům, podali zodpovědný výkon. Měli jsme nasazení, ačkoliv tam byly chyby, ale ty jsou v hokeji pořád. Bylo to těžké utkání, i když výsledek mluví jinak. Havířov má sílu, byli nepříjemní hlavně v protiútocích. Je to teprve první krok a uvidíme, co bude v dalším zápase.


Martin Janeček (AZ Havířov): Přijeli jsme nepřipravení, více jsme se zabývali tím, zda máme modré nebo červené pruhy. Hráči si nevzali k srdci to, na co jsme se připravovali. Libereckou hru jsme znali dobře, a domácí určitě chtěli vyhrát více než my.

Youtube