AZ Havířov

AZ veze z Budějovic druhou venkovní výhru v sezoně

Tomáš Vlček | 19.10.2013

Soubojem nováčků pokračovala dnes, v českobudějovické Budvar aréně, 1. hokejová liga. Domácí Motor měl zpočátku více šancí a šel ještě v úvodní třetině do vedení po střele Kotalíka. Od druhé třetiny hrozil více i AZ a v polovině zápasu srovnal skóre Rostislav Marosz. Rozhodnout tak musela závěrečná třetina. V ní se radovali jen Havířovští, protože v 52. minutě využil Daniel Graca přesilovku a rozhodl tak o zisku tří bodů pro AZ. Další utkání se hraje v K&K Pneu aréně už v pondělí od 18:00 s Jihlavou a součástí programu bude i rozlučka s několika bývalými Azeťáky.

1. liga - 13.kolo so 19.10.17:00
HC Motor České Budějovice - AZ Havířov
1:2
(1:0, 0:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 3. Kotalík (Rob) – 32. Marosz (Kolařík, Klimíček), 52. Graca (Říčka). Rozhodčí: Mertl – Kreuzer, Polonyi. Vyloučení: 6:6. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 3.802. Střely na branku: 33:32. Průběh utkání: 1:0, 1:2.
HC Motor České Budějovice: Kůdela – Novák, Moravec, Vráblík, Kříž, Chmelíř, Pavlíček, Prokop – Kotalík, Rob, Skuhravý – Třetina, Pitule, Kuchejda – Ferebauer, Vaniš, Bárta – Ondřej, Šachl, Mavrojanidis
AZ Havířov: L. Daneček – Krisl, Roupec, Graca, Koma, Deutsch, Klimíček, Vosátko, Bezuška – Sztefek, Pechanec, Kanko - Jakúbek, J. Daneček, Škumát - Maruna, Říčka, Klimša - Kolařík, Marosz, Rimmel
Zápas začal zostra a oba týmy se snažily dát brzo branku. Hned na úvod trefil Martin Jakúbek tyč Kůdelovi branky. Na druhé straně se do šance dostal Luboš Rob, ale nepodařilo se mu překonat Danečka. I poté se útočilo na obou stranách, ale Jihočeši měli přeci jen více ze hry. Větší šanci měli opět hosté, když Kůdela vypíchl hokejkou puk Maroszovi. První se přeci jen radovali domácí. Aleš Kotalík nahodil od modré lehký puk na branku a ten propadl brankáři za brankovou čáru. Asistenci si ve svém prvním zápase připsal i Luboš Rob. Domácí měli možnost hrát tři přesilové hry, ale nevyužili žádnou. Po první třetině tak Motor vedl o jednu branku.

Druhou část začal Havířov přesilovkou, ale k šanci se prakticky nedostal. Hrál se hokej nevalné úrovně, bez většího množství šancí. Hosté cítili, že Jihočeši opět nemají střelecký den a postupně se stále více tlačili před Kůdelu a ten ukázal svoje kvality. Nakonec se Havířovu se podařilo vyrovnat. Z první se pod horní tyčku trefil Rostislav Marosz. Vzápětí předvedl Hynek Kůdela skvělý zákrok po střele Sztefeka. Hosté byli po celou druhou třetinu aktivnější a byli častěji návštěvou před domácí brankou než Jihočeši před Danečkem. Další branka už v druhé třetině nepadla a stav byl po čtyřiceti odehraných minutách nerozhodný.

Na začátku třetí třetiny měli hosté více šancí. Kůdela dvakrát vychytal Marosze a hostující hráči přiváděl svými zákroky k zoufalství. Havířovští byli nadále aktivnější a domácí tým výrazně přestřelovali. Nakonec se do vedení AZ přeci jen dostal, když využil přesilovou hru. Od modré čáry napřáhl Daniel Graca a jeho střela zapadla přesně k tyči. Budějovičtí se tedy museli vzpamatovat a zvýšit svoji útočnou aktivitu. Po akci prvního útoku mohl vyrovnat Václav Skuhravý, který dostal pěknou přihrávku od Luboše Roba, ale puk za záda Danečka neprotlačil. Hosté odehráli koncovku zápasu zkušeně a nepustili Jihočechy k žádné větší šanci. Po zásluze tak odvážejí všechny body.

Ohlasy k utkání


Radek Bělohlav, trenér HC Motor: My jsme dokázali hrát naší hru jen v první třetině. Nedokázali jsme odskočit na dva góly. Pořád máme problémy s koncovkou. Když dáme gól navíc, bude to jednodušší. My nemůžeme hrát nátlakový hokej celých šedesát minut. Od poloviny zápasu se hosté rozjeli a dokázali nás i přebruslovat. Máme problémy se střelbou už osm zápasů. Nasazení Kůdely bylo plánované. Chytal dobrý zápas.


Stanislav Sztefek, trenér HC Havířov: Jeli jsme sem s tím, že Budějovice a my máme největší problém s koncovkou, že dáváme málo gólů. Tak jsme se připravili na to, že to bude o jednom o dvou gólech a jsme rádi, že jsme přežili první třetinu. To hodně rozhodlo. Do druhé třetiny jsme nastoupili klidněji, podařilo se vyrovnat a nastartovalo družstvo. Potom jsme dali šťastný gól od modré čáry ve chvíli, kdy se zápas lámal. V závěru nás domácí dostali trochu pod tlak, ale jinak to bylo vyrovnané utkání. Naši hráči, kteří mají zkušenosti především s druhou ligou, teprve získávají ty potřebné prvoligové zkušenosti.

Fotogalerie k zápasu
Youtube