AZ Havířov

Finále play-off 2024, AZ HAVÍŘOV - CHOMUTOV První domácí utkání ve středu od 17:30!

VSTUPENKY NA PLAY-OFF KUPUJTE ZDE.

České Budějovice potvrdily roli favorita a odváží si vítězství

Jan Kudělka | 12.10.2019

V rámci 13. kola Cance ligy přivítali havířovští hokejisté na svém ledě budějovický Motor. Zápas začal lépe pro domácí AZet, který se hned ve třetí minutě dokázal prosadit. Soupeř ale dokázal rychle odpovědět a srovnal skóre zápasu. Vstřeleným gólem zvýšili hosté aktivitu a do konce třetiny dokázali vsítit ještě jednu branku. Ve druhé třetině už dokázali hosté ukázat naplno svou sílu a po další dvou vstřelených gólech odskočili na rozdíl tří branek. Domácí sice dokázali stáhnou náskok Č. Budějovic na 2 branky, ale ve třetí třetině svým pátým gólem potvrdili hosté výhru v zápase. Dlaší zápas sehraje AZ ve středu v Přerově.

CHANCE LIGA - 13.kolo so 12.10.17:00
AZ Residomo Havířov - HC Motor České Budějovice
2:5
(1:2, 1:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 3. F. Seman (Maruna, Bambula), 38. L. Bednář (Rašner) – 5. Endál (Plášil, M. Novák), 15. Prokeš (Babka), 28. Z. Doležal (R. Přikryl, Lytvynov), 32. Karabáček (Prokeš, Pýcha), 50. M. Novák (Plášil, Endál). Rozhodčí: Fiala, Obadal – Bartek, Dohnal. Vyloučení: 9:10, navíc Beránek (CEB) 5+OK. Využití: 2:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 1.636. Střely na branku: 31:24 (11:10, 10:5, 10:9). Zblokované střely: 14:8. Vhazování: 32:34. Průběh utkání: 1:0, 1:4, 2:4, 2:5.

AZ Residomo Havířov: Stezka – Matai, Chroboček, Mrowiec, Rašner, L. Rutar, Malina, Kachyňa – Bambula (A), F. Seman (C), Maruna – Kotala, R. Veselý (A), L. Bednář – Fridrich, Baláž, Žiak – Dvořák, Cihlář, Danielčák.
HC Motor České Budějovice: Klouček – Suchánek, Vydarený (A), Plášil, Pýcha (C), Pavel, Lytvynov – Holec, Venkrbec, Christov – Z. Doležal, R. Přikryl, M. Novák (A) – Šimánek, Babka, Beránek – Endál, Prokeš, Karabáček – J. Veselý.

AZ měl skvělý vstup do utkání. Už v první minutě mu nabídl svým faulem přesilovku hostující Plášil a Jan Maruna ji, po krásné souhře se spoluhráči, tečí Semanovy střely využil - 1:0. Chvíli nato mohl zvýšit Fridrich, ale tentokrát se havířovský útočník z blízka mezi tři tyče netrefil. A tak se mohli za chvíli naopak radovat hosté z vyrovnání. V čase 5:00 totiž Lukáš Endál střelou z hranice kruhů nad vyrážečku využil přesilovku a bylo to 1:1.

Hosty branka povzbudila a od 13. minuty hráli svou druhou přesilovku. Doležal v ní trefil břevno, ale jinak se AZ ubránil. Krátce po jejím skončení se však dostal po buly k puku v havířovské třetině Radek Prokeš a střelou švihem vymetl vzdálenější Stezkovu šibenici – 1:2. A protože v poslední velké šanci třetiny našel Baláž na hostujícím brankovišti jen Kloučkovu lapačku, skóre se už do přestávky neměnilo.

Druhou třetinu začal AZ přesilovkou, ale bez větší šance a také jejího využití. Od 25. minuty měli domácí další početní výhodu. V ní naopak velké šance měli Kotala a Matai, ale Kloučka neprostřelili. A tak trestali na druhé straně hosté chybu v havířovské rozehrávce. Zdeněk Doležal se dostal do nájezdu na Stezku a blafákem nad vyrážečku upravil ve 28. minutě na 1:3.

Pak se na ledě začalo pořádně jiskřit a rozhodčí následně udělovat tresty, takže se hrálo hodně v neplném počtu hráčů. Neurovnaná hra více vyhovovala hostům, kteří díky Václavu Krabáčkovi ve 32. minutě vedli už 4:2. Havířovským v této fázi utkání nešla upřít snaha, ale na Kloučka to nestačilo.

Pak však přehnal důraz u mantinelu hostující Beránek, za zranění Mataie obdržel trest 5 min. + do konce utkání a nabídl AZetu dlouhou přesilovku. V té už za 15 vteřin prostřelil Kloučka Lukáš Bednář a bylo to 2:4. Havířov měl i další šance, ale gól už nepřidal.

Na začátku třetí třetiny měli domácí další přesilovku, ale bez efektu. To hosté svou početní výhodu přetavili v gól. Bylo to v 50. minutě poté, co střelu Martina Nováka z levého kruhu tečovala hůl domácího obránce a puk skončil za Stezkou. Chvilku na to trefil na druhé straně tyč Baláž.

Stejný hráč v 56. minutě, po jinak krásné akci AZetu, ztroskotal na Kloučkově betonu, stejně jako na druhé straně Karabáček neprostřelil po vyjetí z rohu Stezku. Zápas tak nakonec skončil výhrou Motoru 5:2.

Ohlasy k utkání


Jiří Režnar (AZ Havířov): Prohráli jsme s týmem, který hrál výborně. Měli jsme soupeře teoreticky rozebraného, bohužel nás překvapil jinými věcmi. Byl to zatím suverénně nejlepší tým, proti kterému jsme letos hráli. Hráčům je těžké něco vyčítat. Postupně jsme hru stáhli na tři lajny, protože naše čtvrtá lajna se nedokázala soupeři vyrovnat. A to hodně rozhodovalo. Ta emotivní část zápasu s vyloučeními byla voda na mlýn soupeře, který má širší kádr na tyto situace. Pro nás je teď důležité připravit se na další utkání.


Václav Prospal (Č. Budějovice): Měli jsme špatný vstup do zápasu, nechali jsme se vyloučit a soupeř přesilovku využil. Ale dokázali jsme se z toho oklepat, odpovědět také přesilovkovým gólem a před přestávkou jít do vedení. To byl základní předpoklad toho, abychom tady dneska uspěli. Proti Havířovu je totiž strašně těžké hrát, pokud vede. Ve druhé třetině jsme naše vedení potvrdili. Pak byla hry díky vyloučením rozháraná, ale emoce k tomu patří. Ve třetí třetině jsme si to pohlídali, dali další přesilovkovou branku a myslím, že po zásluze vyhráli.

Fotogalerie k zápasu
Youtube