AZ Havířov

Finále play-off 2024, AZ HAVÍŘOV - CHOMUTOV První domácí utkání ve středu od 17:30!

VSTUPENKY NA PLAY-OFF KUPUJTE ZDE.

Dorost v souboji o čelo tabulky zdolal Vítkovice

Tomáš Vlček | 01.11.2018

13. kolo ELIOD extraligy dorostu nabídlo ve čtvrtek v Gascontrol Aréně souboj prvního a druhého celku tabulky. V utkání výborné úrovně začali lépe hosté, ale AZ postupně vyrovnal hru i skóre a nakonec vyhrál 3:2sn. Další utkání sehraje AZ v sobotu ve Zlíně.

ELIOD Extraliga dorostu - 13.kolo čt 1.11.17:30
AZ Residomo Havířov - HC Vítkovice Ridera
3:2sn
(0:1 1:1, 1:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 30. Kusak M. (Pavlačka), 55. Pavlačka (Moškoř), rozh. náj. Horváth – 2. Petr (Bystroň), 36. Přibyl (Puchala). Rozhodčí: Novák – Stonavský, Janoško. Vyloučení: 4:3. Využití: 0:2. V oslabení: bez využití. Diváci: 115. Střely na branku: 24:36 (7:12, 6:11, 11:10, 0:3). Průběh utkání: 01, 1:1, 1:2, 3:2.

AZ Residomo Havířov: Nowak – Wlodara, Bílek, Dobeš, Kremnický, Kubíček P., Zmarzlák – Mikula, Belan, Pavlačka, Moškoř, Kolat, Becher, Urbančík, Kusak, Szturc, Bárta, Horváth
HC Vítkovice Ridera: Münch – Bystroň, Smolka, Cubo, Machů, Kosina, Puchala – Holaník, Kotásek, Přibyl, Krejsa, Petr, Rajčan, Brada, Melovský, Juříček, Kubík

Zápas začali mnohem aktivněji hosté a po zásluze za to byli odměněni. Na konci druhé minuty totiž v přesilovce Dominik Petr napálil puk z pravého kruhu pod horní tyčku a bylo 0:1. Havířovští také dostali k dispozici přesilovku, ale vůbec jim nevyšla. I v dalších minutách měli opticky více ze hry hosté. Brankovou příležitost si však nevytvořili. Hra se však postupně srovnala a v závěru třetiny už byli aktivnější domácí. Šance Pavlačky, Moškoře a Szturce však vychytal vítkovický gólman Münch a tak se skóre do sirény neměnilo.

Druhá třetina nabídla rychlý hokej a víceméně vyrovnaný obraz hry. Moc šancí k vidění ale nebylo a více střeleckých pokusů si připsali hosté. Až v polovině zápasu domácí Pavlačka zavezl puk do útočného pásma, z poza branky našel Michala Kusaka, a ten jej z první poslal za Müncha – 1:1. V další šanci AZetu obránce Petr Kubíček netrefil dobře puk a tak si za pět minut vzali hosté vedení zpět, když využili i svou druhou přesilovku. Puchalovu střelu z levého kruhu ještě Nowak vyrazil, ale dorážku Matěje Přibyla otočkou z mezikruží už pokrýt nestihl. Pak havířovští další oslabení ubránili, ale do šaten šli podruhé s jednobrankovou ztrátou.

Třetí třetina začala hodně divoce. Nejprve v dohrávané přesilovce měl Horváth před sebou při dorážce skoro prázdnou branku, ale svou bombu poslal mimo! Pak unikl v tomto oslabení Kubík a jeho nahození si málem do vlastní branky srazil obránce Zmarzlák. Nowak zachránil až na poslední chvíli. Ve 45. minutě netrefil skoro prázdnou havířovskou branku Petr, zatímco dvě minuty poté na druhé straně neuspěl ve stejné situaci Pavlačka. Nicméně havířovští s blížícím se koncem utkání svého soupeře dostali pod tlak a nakonec se radovali ze zaslouženého vyrovnání. V 55. minutě Martin Pavlačka dorazil na brankovišti puk za Müncha a bylo to 2:2.

Poslední pětiminutovka nabídla oboustranně úchvatný hokej, se snahou strhnout výhru na svou stranu. Žádná šance však využita nebyla. O vítězi nerozhodlo ani prodloužení, přestože v něm měli hosté k dispozici i přesilovku. O zisku druhého bodu pro AZ tak nakonec rozhodly až samostatné nájezdy a v nich střela Kevina Horvátha do šibenice. AZ tak souboji o čelo tabulky východní skupiny dorostenecké extraligy uhájil první pozici, a i nadále je v soutěži, v základní hrací době, neporažen.

Ohlasy k utkání


Tomáš Urbánek (AZ Residomo Havířov): Dneska se hrál výborný zápas s kvalitním soupeřem. Takových zápasů není nikdy dost a v takových kluci porostou. My jsme měli na začátku přílišný respekt a špatný vstup do zápasu. První třetinu jsme byli převážně pod tlakem, nebyli jsme důrazní v osobních soubojích a nejely nám nohy. V závěru třetiny jsme měli dobrá střídání, která nás postavila na nohy. Začali jsme vyrovnávat hru a pak i skóre. Bohužel jsme v dalším oslabení inkasovali takovou odraženou branku. Ve třetí třetině jsme se, i přes zranění a zúženou sestavu, vymačkali na maximum a šli jsme si za vyrovnávací brankou. V nájezdech už to je loterie. Myslím, že celkově to byl oboustranně výborný zápas a kvalitní výkony.


Radek Philipp (HC Vítkovice Ridera): Začátek utkání jsme měli velmi dobrý. Měli jsme pohyb, dostali jsme Havířov pod tlak. Postupem času se začalo utkání vyrovnávat a my jsme nad ním ztráceli kontrolu. Z pohledu celého zápasu zaslouží pochvalu za výkon gólman Münch, Bystroň s Puchalou a mladí kluci, jako třeba Dominik Petr. Zklamáním je naopak výkon hráčů ročníku 2003. Ti měli možnost ukázat, v takto vyrovnaném zápase, jak jsou velcí hráči. Ale pořád se to budou ještě učit. Myslím, že Havířov byl o ten jeden gól potom lepší a zaslouženě si uhrál bod navíc v nájezdech.

Youtube