AZ Havířov

Finále play-off 2024, AZ HAVÍŘOV - CHOMUTOV První domácí utkání ve středu od 17:30!

VSTUPENKY NA PLAY-OFF KUPUJTE ZDE.

Po fantastickém výkonu proti Motoru zůstávají v Havířově 3 body

Petr Miklas | 27.12.2018

AZet dnes předvedl proti favoritovi soutěže výborný výkon. Na začátku utkání domácí přečkali velký tlak soupeře a pak sami udeřili. Svůj náskok postupně navýšili až na 4:0 a v závěru si mohli vychutnat, před více než dvěma tisícovkami diváků, zasloužené vítězství. Základ položil svým skvělým výkonem brankář Ondřej Bláha, který nedovolil Motoru ani jeden gól. Další zápas sehraje AZ v sobotu v Prostějově.

CHANCE LIGA - 39.kolo čt 27.12.18:00
AZ Residomo Havířov - HC Motor České Budějovice
4:0
(2:0, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 17. Rehuš (O. Procházka, Dudek), 19. L. Bednář (Maruna, Bořuta), 39. R. Veselý (Kotala, Rašner), 43. Gřeš (Kotala, Pořízek). Rozhodčí: Fiala V., Obadal – Štofa, Beneš. Vyloučení: 4:4. Využití: 1:0. V oslabení:1:0. Diváci: 2154. Střely na branku: 29:41 (10:14, 8:18, 11:9). Zblokované střely: 15:4. Vhazování: 23:36. Průběh utkání: 0:0,4:0.

AZ Residomo Havířov: Bláha – Matai, Chroboček, Bořuta, Mrowiec, Rašner, Dudek, Rutar – Rehuš, F. Seman (A), O. Procházka – L. Bednář, R. Veselý, Maruna (C) – Kotala (A), Pořízek, Gřeš – Bambula, Cihlář, Macuh.
HC Motor České Budějovice: Strmeň – M. Jandus, Pýcha, Fillman, Plášil, Pavlin, Vydarený (C) – Babka, R. Přikryl, Šimánek – Endál, Gilbert, M. Novák – Z. Doležal, Bradley, Čermák (A) – Vaculík, Dančišin, Doktor.

Po úvodním vzájemném oťukávání se iniciativy chopili hostující hráči, kteří zasypali Bláhu množstvím střel. Nejvíc práce měl domácí gólman v polovině 5. minuty, kdy musel čelit tlaku třetího útoku Motoru. Ale Čermák, Bradley ani Doležal jej nedokázali překonat.

O dvě minuty později po chybě domácích při rozehrávce mohl otevřít skóre utkání Doktor, ale Bláha jeho ránu vyrazil. Ve druhé polovině první části utkání se zase trochu více dostávali do hry domácí hráči - v 11. minutě pálil z levého kruhu Matai, ale Strmeň byl připraven a puk chytil. V 15. minutě se dostal před Strmeňe domácí Kotala, ale se střelou na lapačku neuspěl.

Na začátku 17. minuty vybuchla GASCONTROL Aréna nadšením, když Branislav Rehuš vypálil z levé strany a puk tečoval jeden z hostujících hráčů tak, že skončil v síti Strmeňovy branky. Na konci 19. minuty využil Lukáš Bednář přesnou střelou k levé tyči Strmeňovy branky přesilovku a proto domácí po první třetině vedli 2:0.

AZ si přenesl tlak i do druhé třetiny, nejprve pálil Maruna, ale s jeho střelou neměl Strmeň problémy. Ve 22. minutě pak měl vyloženou šanci Kotala, jenže Strmeň se rychle přesunul a scvaknul mezírku mezi svými betony. Ve 25. minutě zahrozili hosté, Fillmanovu skrytou střelu zpoza obránce ale Bláha chytil. Domácí gólman měl i štěstí, když udržel mezi betony střelu Nováka.

Na konci 29. minuty Bláha podržel svůj tým po nebezpečném protiútoku Motoru, kdy Novák našel Endála, ale jeho střelu z první domácí gólman zastavil po rychlém přesunutí se. Tlak Motoru se stupňoval, ale Bláha zůstával nepřekonatelný i proti šanci Gilberta z konce 31. minuty. Po odpískání se do hostujícího útočníka pustil domácí obránce Bořuta a oba dostali trest na 2 minuty za hrubost.

Tři a půl minuty před koncem druhé části dostal Motor možnost přesilové hry, se kterou ale nenaložil dobře a vůbec neohrozil Bláhu. Krátce po jejím skončení byl potrestán domácí útočník Pořízek dvouminutovým trestem za hrubost a hosté hráli další přesilovku. Jenže v té sami inkasovali, když ve 39. minutě vyslal Kotala do brejku Radka Veselého, jenž se prosadil střelou do pravého horního růžku Strmeňovy branky.

Hosté se za čtyřicet minut neprosadili ani jednou a do třetí části si přenesli 28 vteřin z přesilovky. Domácí AZ tedy vedl 3:0.

Zbytek přesilovky už Motor nevyužil. V závěru 42. minuty měl dvojšanci hostující Šimánek, jenže Bláha dnes čaroval a všechny puky zastavil. V polovině 43. minuty navýšil vedení domácích na 4:0 Tomáš Gřeš, jenž po Kotalově přihrávce zametl puk do odkryté branky Motoru.

Ve 49. minutě mohl dát další branku domácích Kotala, jenže minul odkrytou Strmeňovu svatyni. Pak už se domácí hráči nikam nehnali a jen se snažili držet puk daleko od Bláhovy branky. Hráči Českých Budějovic měli s jejich aktivní obrannou hrou problémy a nedařilo se jim udržet se v útočném pásmu.

Čtyři a půl minuty před koncem třetí části byl vyloučen domácí Bambula. Hosté odvolali Strmeňe a hráli se šesti hráči v poli. Ovšem ani tato výhoda jim recept na překonání Bláhy nepřinesla. Do konce utkání scházely dvě minuty, když si Gřeš vyměnil puk s Bambulou, obešel protihráče a zkusil bekhendovou kličku na Strmeňe, ten ale tentokrát odolal.

Ve zbytku utkání se už nic zvláštního nestalo, AZ vyhrál 4:0 a Ondřej Bláha vychytal proti svému mateřskému klubu čisté konto.

Další utkání sehrají naši hokejisté v sobotu 29.12. na ledě Prostějova.

Ohlasy k utkání


Jiří Režnar (AZ RESIDOMO Havířov): Věděli jsme, že proti Budějovicím musíme hrát více obezřetně v obraně a nikam se bezhlavě nehnat. V úvodu jsme přečkali tlak soupeře, podařilo se nám vstřelit první branku a pak už si myslím, že jsme byli rovnocenným soupeřem. Samozřejmě velký díl na výhře má brankář Ondra Bláha. Své sehrála i výborná atmosféra, za kterou divákům děkujeme. Přeji všem lidem kolem havířovského hokeje do nového roku vše nejlepší.


Václav Prospal (ČEZ Motor České Budějovice): Vstup do utkání jsme měli velmi dobrý, ale hokej se hraje 60 minut. Poté, co jsme inkasovali první gól, už se náš výkon zhoršil. V dalším průběhu jsme měli lepší i horší pasáže, ale když nedáš gól, tak nemůžeš vyhrát. Z tohoto ohledu je výhra Havířova jednoznačně zasloužená.

Fotogalerie k zápasu
Youtube