AZ Havířov

FINÁLE PLAY-OFF 2024, AZ HAVÍŘOV - CHOMUTOV. Páté utkání FINÁLE ve čtvrtek 25.4. od 17:30!

VSTUPENKY NA FINÁLE PLAY-OFF KUPUJTE ZDE.

10 let obnoveného AZetu. 2010/11 - Sezóna snů

21.06.2020 | Petr Miklas

V úvodním článku k desetiletému výročí od znovuzrození AZetu jsme si připomněli vznik nového klubu, který se vrátil k tradiční značce AZ Havířov. Dnes si připomeneme první sezónu A-týmu AZetu ve druhé lize. V ní došlo k parádnímu propojení vedení, hráčů a fanoušků, hokej opět táhl a tým se zařadil do špičky soutěže. Vrcholy všeho byla vyprodaná derby s Orlovou.

2010/11 - Sezóna snů

Takhle jsme úvodní sezónu mužů pod hlavičkou AZ Havířov nazvali v předsezónním Bulletinu 2011/12. Sezóna 2010/11 byla pro Havířovský hokej velmi důležitá. Před jejím začátkem totiž nebylo jisté vůbec nic, dokonce ani to, jestli se v Havířově bude hrát hokej v kategorii mužů. Způsobila to nezodpovědnost předchozího vedení. A tak, když přišla zpráva, že v Havířově se bude hrát druhá liga, přijala ji většina fanoušků a příznivců hokeje s radostí. Radost byla mírně kalena nedůvěrou, zasetou mnohými (nakonec nesplněnými) sliby bývalého vedení klubu. Zbrusu nové vedení se rozhodlo jít cestou vyrovnaného rozpočtu, domácích hráčů a hlavně hráčů, kteří chtějí v Havířově hrát. A jak to nakonec dopadlo? Většinou asi víte, nad očekávání skvěle!

Příprava na samotnou sezónu byla velice strastiplná, většina hráčů měla za sebou letní přípravu krátkou nebo vůbec žádnou. Nicméně věci se hnuly, a tak 23.8.2010 vyjel zbrusu nový tým pod zbrusu novým osvětlením poprvé před domácím publikem k zápasu s Korejským High 1 Sports. Utkání skončilo výhrou domácích 6:3. Jak se zdálo, všechny tyto strasti novému Azetu neuškodily, naopak ještě víc mu pomohly se semknout. Většinu týmu tvořili odchovanci Havířova, kapitánem byl obránce Jiří Krisl.

Přišlo první kolo, náš tým zahajoval sezónu ve Vsetíně, kam jej vyrazila podpořit početná skupina fanoušků. I tento zápas měli hokejisté Azetu skvěle rozehrán, na začátku 3. třetiny vedli 3:2 a měli nakročeno k prvnímu vítězství v sezóně. Bohužel, zápas se nedohrál z příčin, který žádný z hráčů nemohl ovlivnit – násilí na tribuně a následné použití slzného plynu, což znemožnilo v utkání pokračovat. Tři body z tohoto zápasu nakonec Havířovu zůstaly a mohl se tak radovat z prvních bodů v sezóně. Další zápas sehrál nový tým před domácím publikem – tentokrát viděli domácí diváci regulérní výhru Azetu – Opava si odvezla porážku 2:4. V následujících 26 zápasech základní části dokázal Havířov 18x zvítězit, z toho jednou v prodloužení a jednou po samostatných nájezdech. V osmi případech se Azet musel sklonit před svým soupeřem, dvě z těchto proher se zrodily až po samostatných nájezdech. 

Vyzdvihnout musíme obě derby s Orlovou – první se hrálo na ledě našeho regionálního rivala, kde Azet před početnou návštěvou svých příznivců urval vítězství 5:1. V tomto utkání si vysloužil nehynoucí nenávist Havířovských příznivců Orlovský Marek Ivan, jenž bezdůvodně napadl Martina Potočného. Druhé derby se hrálo na Havířovském stadionu, který byl po dlouhé době vyprodán! O tom se před sezónou nikomu ani nesnilo. Plná hala si naplno zabouřila dvakrát – nejprve při jediném gólu utkání, který dal Michal Sztefek, podruhé při závěrečném hvizdu rozhodčího, jenž zpečetil výhru nad velkým soupeřem. Poslední kolo sehrál Azet v Novém Jičíně, domácí hokejisté potřebovali k postupu do nadstavby a jistotě play-off bodovat. Havířovští měli postup ze svého, prozatím druhého, místa jistý. Nakonec svou nedisciplinovaností pomohli naši hokejisté Novému Jičínu k postupu, když prohráli 2:6.

Následovala nadstavba, kde se šest nejúspěšnějších celků utkalo dvakrát systémem každý s každým. Havířov tak čekalo dalších deset zápasů, polovina doma a polovina venku. Bilance nadstavby je šest výher, z nichž jedna v prodloužení a jedna po samostatných nájezdech. Čtyři porážky uštědřily Azetu dva celky – suverén soutěže Šumperk a regionální rival Orlová. Obzvláště druhé derby s Orlovou stojí za zmínku – opět vyprodaný stadion viděl skvělý hokej před neskutečnou kulisou, kterou nám mohly závidět leckteré extraligové kluby. Nakonec si vítězství v poměru 4:3 odvezla Orlová. Poslední derby s tímto soupeřem se konalo v Orlové, kde mohli místní fanoušci sledovat skvělý hokej. V hojném počtu opět dorazili příznivci Azetu, kteří byli od začátku hodně vidět a slyšet. Po vyrovnaném průběhu urvala vítězství dvěma brankami v závěrečné třetině Orlová. Nakonec to však byli hosté, kdo měl poslední slovo, respektive příznivci hostí, kteří zaházeli led dýmovnicemi a postarali se tak o hustý konec. Rozhodčí nakonec vhodil puk mezi hráče, kteří už ani nehráli, a časomíra uběhla do regulérního konce zápasu. Tento výsledek určil Havířovu konečné třetí místo, na kterém nic nemohlo změnit ani poslední utkání nadstavby, ve kterém Azet hostil Přerov. Tento zápas skončil výhrou domácích 5:4 v prodloužení a vše se mohlo chystat na play-off, v němž čekal na havířovské Nový Jičín.

Play-off je vždycky zrádné, ale při systému na dva vítězné zápasy se zrádnost ještě prohlubuje. V prvním zápase to tak nevypadalo – favorit před svým publikem drtil svého soupeře a získal vedení 4:1. Závěrečná desetiminutovka ukázala, čím je Nový Jičín nepříjemný. Havířovští hokejisté se nechali zbytečně vylučovat a hosté jejich fauly trestali, takže snížili až na 4:3. Při závěrečné power-play hostí sice dosáhl branky hráč Nového Jičína, ale bylo to do vlastní sítě a Azet tak zvítězil 5:3.

Druhé utkání se hrálo v Novém Jičíně, kde Havířov podlehl po bojovném výkonu 1:3, když už v polovině zápasu prohrával 0:3. Na víc, než snížení, ani přes drtivý tlak v závěru, nedosáhl. Série se tak vracela zpátky na Havířovský stadión ke třetímu, rozhodujícímu zápasu. Vysoká návštěva viděla bojovný hokej, v němž byli šťastnějším týmem hosté. Podařilo se jim dostat do dvoubrankového vedení a svou obrannou hrou činili domácím velké problémy. Nakonec se tedy z postupu radovali hokejisté Nového Jičína. I přes prohru se Azet dočkal dlouhé děkovačky a nakonec i děkování fanoušků všem hokejistům přímo na ledě, což si všichni za skvělou sezónu zasloužili.

Tým AZetu v sezóně 2010/11

Brankáři: Adam Vrba, Lukáš Daneček, Petr Matoušek

Obránci: Petr Prokop, Lukáš Zientek, Karel Vydra, Jiří Krisl, Robert Machálek, Martin Balčík, Milan Doczy, Aleš Jurčík, Zdeněk Deutsch, Marek Zientek, Tomáš Jindřich

Útočníci: Robert Říčka, Jan Maruna, Vít Stránský, Robert Najdek, Michal Sztefek, Martin Potočný, David Klimša, Robin Pavlas, Jan Daneček, Luděk Lhotský, Mario Brezani, Michal Toman, Antonín Pechanec, Jan Miczek, Marek Mach, Jan Puffer, Radim Blažej, Radek Číp, Tomáš Mráz

Trenéři: Jan Daneček, Stanislav Sztefek


Sezóna 2010-11 očima nejproduktivnějšího hráče Azetu, Roberta Říčky:

„Já jsem před sezónou vůbec nevěděl, kde budu hrát. Nakonec jsem se domluvil tady s panem Potočným, že tady budu trénovat a těsně před začátkem ligy jsme se domluvili na roční smlouvě. Všechno tady pro mě bylo nové, i přesto, že jsem tady vyrůstal. Vyměnilo se mužstvo, vedení, klubové barvy i název týmu, prostě všechno.I proto jsem se na to těšil a od začátku mě tady strašně bavilo hrát, stejně jako ostatní kluky. Povedl se nám začátek, začalo chodit čím dál víc lidí a nakonec ta sezóna byla super. Já jsem byl vysoko v bodování celé soutěže, i díky tomu, že mi trenér věřil a dával mě na přesilovky, ale mohl jsem být i výš. Mrzí mě neúspěch v play-off, které se mi nepovedlo, stejně jako vlastně celému týmu. Byla na mě osobní obrana, ale na to se nechci vymlouvat, protože jsem se i tak do šancí dostal. Bohužel se mi nedařilo proměňovat to, co jsem v základní části v pohodě dával. Byl jsem pak z toho neúspěchu takový špatný. Ale i takový je někdy hokej.“

Následující sezony si připomeneme na našem webu v dalších článcích.

Youtube