AZ Havířov

Vstupenky na utkání AZetu kupujte zde.

10 let obnoveného AZetu - Třetí sezóna v 1. lize 2015/16

11.07.2020 | Petr Miklas

H A V Í Ř O V – Dnes se vrátíme v čase do sezóny 2015/16, kdy znovuzrozený AZ hrál třetí sezónu v 1. Lize, nově pojmenované WSM liga. Poprvé od nového začátku vedli A-tým trenéři, kteří nebyli z Havířova. Poprvé AZ vsadil na brankáře, jenž nebyl odchovancem Havířova a poprvé také AZ nepostoupil přímo do play-off a musel hrát předkolo. To zvládli hráči Havířova na výbornou a ve čtvrtfinále také dosáhli prvního vítězství ve čtvrtfinálovém zápase v novodobé historii. Předsezónní cíl se tak opět podařilo naplnit.

Před sezónou

Do třetí sezóny vstupoval Havířov s novou trenérskou dvojicí. Poprvé měl Azet lodivody, kteří nejsou z Havířova. Hlavním trenérem byl Slovák Štefan Mikeš, asistenten byl Martin Janeček, který byl před tím dlouhodobým trenérem havířovské mládeže. I v této sezóně trénoval mládež - konkrétně starší dorost. Ani kádr AZetu Havířov se neobešel beze změn. Bezesporu největší z nich byla na postu brankáře – Lukáš Daneček, který byl dlouholetou oporou AZetu, odešel do Frýdku-Místku. Nahradit jej měl nadějný Miroslav Svoboda. Brankář, který chytal za reprezentaci na MS do 20 let, byl draftován Edmontonem a dokonce byl pozván na předsezónní kemp.

Příchod Miroslava Svobody samozřejmě nebyl jediným doplněním kádru. Po roce se do týmu vrátil Petr Kanko, a přišli i další útočníci - Roman Maliník, Aleš Staněk a Marek Kalus. Do obrany AZet získal Karola Koríma, Marka Baila a Martina Mazance. Naopak odešli další odchovanci AZetu. Nabídku Frýdku-Místku vyslyšel David Klimša a štěstí šel do Polska hledat Radim Haas. Tým dále opustili Jakub Šlahař, Tomáš Jiránek, Marek Loskot, Martin Jakúbek a Peter Bezuška.

V sezóně nakonec obléklo dres AZetu 48 hráčů, když došlo k odchodům, příchodům, výměnám a střídavým startům. Na jeden zápas se "domů" vrátil i David Klimša, který se prezentoval gólem proti Kladnu ve 32. kole, ale Havířov prohrál 5:6.

Základní část

AZet zahájil sezónu 9. 9. 2015 na domácím ledě s českobudějovickým Motorem. Utkání nakonec vyhráli hosté, i když Havířov dokázal v první třetině srovnat dvoubrankovou ztrátu. Soupeř znovu odskočil na dvoubrankové vedení a to už si pohlídal. I druhé utkání hrál AZet doma, tentokrát porazil Litoměřice 6:2 a zdálo se, že je vše na dobré cestě.

Jenže pak hráči AZetu prohráli třikrát v řadě. V dresu AZetu se vůbec nevedlo brankáři Miroslavovi Svobodovi. Nastoupil jen do osmi utkání. Dvakrát byl střídán, v jednom případě střídal Petra Matouška a statistiky si za rámeček určitě nedá – průměr gólů na zápas 4,51 a úspěšnost zákroků 86,67%. Na jeho obranu je nutno dodat, že se nedařilo celému týmu a spoluhráči mu moc nepomohli. Na vlastní žádost později Havířov opustil a zamířil o soutěž níže do Šumperka.

V dresu AZetu pak vypomohli na hostování brankáři z extraligy Šimon Hrubec a Tomáš Vošvrda. S jejich pomocí Havířov přidal další body do tabulky, a nakonec měl po první čtvrtině poměrně vyrovnanou bilanci – šest výher a sedm proher.

Do druhé čtvrtiny nevstoupili hokejisté Havířova nejlépe, protože prohráli 1:6 v Českých Budějovicích a z následujících pěti zápasů prohráli hned čtyřikrát, i když jednou až po nájezdech. Naštěstí pro AZet bylo později utkání s Motorem kontumováno ve prospěch Havířova kvůli neoprávněnému startu obránce Martina Semráda v dresu jihočechů.

V polovině října se domluvil AZ Havířov s Jestřáby Prostějov na výměně hráčů – na Hanou putoval Aleš Staněk, opačným směrem Václav Meidl. Dohoda platila do konce listopadu, a změna prostředí měla pomoci oběma trápícím se hráčům. V případě Meidla zafungovala perfektně, v týmu se po nějaké době chytil a byl přínosem. Nicméně Prostějov si jej na konci listopadu vzal zpět, ale Staněk už se do Havířova nevrátil, jelikož s ním klub ukončil spolupráci. Aleš Staněk sezónu dohrál v Šumperku. Václava Meidla jsme pak měli možnost vidět v dresu AZetu v závěru základní části a play-off.

Jako velmi důležitá se ukázala být spolupráce s extraligovým Zlínem. Ten se trápil a hledal cestu z krize. Z Havířova si tedy vyžádal Jana Marunu, za kterého poskytnul svého forwarda Zdeňka Okála. Už před tím přišli na hostování obránce Oldřich Horák a útočník Daniel Štumpf. Okál se Štumpfem pak strávili v Havířově většinu sezóny a hodně AZetu pomohli.

Ve stejnou dobu jako Štumpf a Horák se na hostování vrátil z Mladé Boleslavi mladý havířovský odchovanec Jakub Kotala, jehož výkony se postupně zlepšovaly a jeho čas na ledě rostl. Další důležitý příchod se uskutečnil koncem října, kdy k mužstvu přišel zkušený slovenský brankář Marek Laco. Byla to velká neznámá, protože dlouho nechytal a poprvé se fanouškům AZetu představil 18. 11. na domácím ledě. I jeho výkony rostly a v závěru sezóny byl jasnou jedničkou, přestože právě v závěru druhé čtvrtiny byl ve výborné formě Petr Matoušek, který vychytal důležitá vítězství. Mimo jiné ve svátečním utkání s pražskou Slavií, kterou AZet na domácím ledě porazil 5:3, přičemž Slavia dvakrát skórovala až v závěru, kdy bylo o vítězi rozhodnuto.

Ale začátek třetí čtvrtiny AZetu vůbec nevyšel, z prvních šesti utkání pětkrát prohrál a jen jednou se radoval z výhry. O to lepší předvedli hráči Havířova druhou polovinu této čtvrtiny, když ze sedmi utkání brali šestkrát plný počet bodů. Velmi důležité byly body získané na ledech soupeřů, kdy AZet vykradl Slavii, Třebíč a Jihlavu. Pro fanoušky AZetu to byly opožděné dárky k Vánocům.

Poměrně dobře vstoupili naši hokejisté i do závěrečné čtvrtiny a živili tak naději na přímý postup do play-off. Ve hře byla dokonce i pátá příčka. Jenomže přišly prohry v klíčových utkáních – s Přerovem, který držel pátou pozici a hlavně v dohrávce s Prostějovem, kde se hrálo o šesté místo a přímý postup do play-off. Tento zápas byl vyrovnaný, AZet od první minuty vedl, ale Jestřábi před polovinou utkání srovnali a v závěru třetí třetiny dvěma brankami rozhodli o svém vítězství. Před posledním kolem tak bylo jasné, že Havířov skončí na sedmém místě a v posledním zápase základní části v Litoměřicích tak pošetřil své opory na předkolo play-off.

Na tuto sezónu budeme vzpomínat určitě v dobrém. Tým ukázal svou sílu a hodně se zlepšili někteří odchovanci AZetu. Jedním z nich byl Antonín Pechanec, jenž oproti předchozí sezóně výrazně vylepšil své statistiky. Gólů sice moc nedal, ale zato jich hodně připravil. Velké překvapení nám připravil obránce Jiří Krisl, který ke své poctivé obranné hře přidal body a hlavně branky. Stal se tak tajnou zbraní Havířova, když byl druhým nejlépe střílejícím obráncem WSM ligy a čtrnáctý v bodování obránců. Velmi dobře hrál i Petr Kanko, který, možná trochu překvapivě, vyhrál kanadské bodování týmu a byl patnáctý v bodování celé WSM ligy. Byl také nejlepším střelcem AZetu a čtvrtý až pátý v lize. Mezi nejlepšími v lize se umístil i brankář Marek Laco, který nakonec obsadil šestou příčku v úspěšnosti zásahů s číslem 92,80%. Nejen díky výkonům těchto borců tak Havířov obsadil konečné sedmé místo a mohl se těšit na předkolo play-off.

Předkolo play-off

Sedmá příčka po základní části posunula Havířov do předkola playoff. To se hrálo na tři vítězná utkání a soupeřem AZetu byly Litoměřice. První zápas série začal hodně opatrně a na úvodní branku se čekalo až do sedmadvacáté minuty, kdy se trefil kapitán Jiří Krisl. Obránci byli celkově v zápase hodně při chuti a potvrdil to ještě ve druhé třetině Karol Korím. Celkově Azet zvládl první zápas 3:0 a Marek Laco si připsal první a ne poslední nulu v sérii.

Po pátečním zápase přišel na řadu sobotní. Domácí tým chtěl potvrdit první výhru v sérii a odjíždět do Čech za stavu 2:0 v sérii. Tentokrát se do vedení dostaly Litoměřice, ale Havířovu se podařilo utkání dostat pod kontrolu. Ještě v první třetině se podařilo skóre otočit a nakonec si Azet připsal vysoké vítězství 6:2.

Do Litoměřic tedy odjížděli naši hráči s vedením 2:0 v sérii a s jasným cílem ukončit sérii co nejdříve. Kdo by očekával opatrný úvod, tak ten by se hrubě mýlil. Oba celky se do sebe ihned pustily, hra měla velmi slušné tempo a čekalo se na první gól, který nakloní misky vah na jednu stranu. K radosti havířovských příznivců to byl opět kapitán Jiří Krisl, který otevřel skóre zápasu v jeho polovině. Na konci prostřední části se k němu ještě přidal Jakub Kotala a vzhledem k faktu, že Marek Laco opět neinkasoval, tak Havířov zvítězil 0:2 a předkolo zvládl v nejkratším možném čase. Mohl se tak připravovat na čtvrtfinále, v němž vyzval, stejně jako v první sezóně, Duklu Jihlava.

Play-off

První dva zápasy čtvrtfinálové série vyslaly Havířov na půdu druhého celku základní části Jihlavy. První zápas čtvrtfinále začal opatrně, ale přece jen více ze hry měla Dukla, které se také dostala do vedení 2:0. Havířov se snažil o zdramatizování zápasu a to se povedlo Petru Kankovi, který v polovině poslední části snížil. Na víc však již nebyl čas a Jihlava tak zvítězila v prvním utkání 2:1. Do druhého měření sil vstoupil Azet odhodlaně, dostal se do vedení a po první části vedl 0:1. Nicméně Jihlava od druhé části přebrala otěže hry a dokázala zápas otočit a nakonec zvítězit vysoko 5:1. Po dvou zápasech na jihlavském ledě tak Havířov prohrával 2:0.

Série se do Havířova vracela s jasným cílem, dopřát havířovským fanouškům pocit vítězství ve čtvrtfinále play-off. To se domácím opravdu vydařilo. Havířov Jihlavu dokázal přehrávat a před návštěvou přesahující 2600 fanoušků dokázal Duklu porazit 5:2. Jihlava měla přes noc o čem přemýšlet a do druhého zápasu v K&K PNEU Aréně nastoupil jiný tým. Dukla hrála lépe, ale Azet rozhodně ani v tomto duelu nebyl bez šance. Těsné utkání rozhodla branka Skořepy v 54. minutě zápasu, na kterou již Azet nedokázal odpovědět a prohrál tak dobře odehraný zápas těsně 2:3. Toto utkání sledovalo téměř 3000 diváků. Situaci hodnotil kapitán Jiří Krisl: "Pokud pominu první dva duely v Jihlavě, které jsme si asi nezasloužili vyhrát, tak doma to bylo úplně o něčem jiném. Třetí jsme vyhráli a i ve čtvrtém jsme byli myslím lepší, ale neproměnili jsme šance. Podle mě jsme v něm podali náš nejlepší výkon, ale přesto jsme jej prohráli. Tam se celá série lámala."

Do pátého zápasu odjížděl Havířov na jihlavský led s cílem vrátit celou sérii do Slezska. Zdeněk Okál v sedmé minutě ujel jihlavské obraně a brankou v oslabení otevřel skóre, nicméně Jihlavě se podařilo ještě do přestávky srovnat a v polovině zápasu skóre také otočit. V 52. minutě hosté zvýšili již na 5:1 a Laca v bráně vystřídal Matoušek. Azetu se sice podařilo skóre korigovat, ale konec sezóny se již odvrátit nepodařilo. Vyřazení ve čtvrtfinále play-off 1:4 na zápasy s Jihlavou ale nebylo neúspěchem.

Celou sézónu zhodnotil manažer Patrik Rimmel: "Před sezónou jsme si dali cíl postoupit do play-off a to se nám povedlo. Začátek sezóny se nevyvíjel úplně dle našich představ, ale postupně si to sedlo. Kádr se ustálil, hráči začali plnit přesně pokyny trenérů a druhá polovina soutěže již probíhala v pořádku. Předkolo jsme přešli bez větších problémů hladce 3:0. V play-off jsme vyhráli jeden zápas a byla velká škoda, že nám utekl ten druhý domácí, protože jsme v něm byli lepší. Je potřeba přiznat, že Dukla postoupila zaslouženě, protože v zápasech v Jihlavě byla vždy lepší."

Tým AZetu v sezóně 2015/16

Brankáři: Petr Matoušek, Miroslav Svoboda, Marek Laco, Šimon Hrubec, Tomáš Vošvrda

Obránci: Jiří Krisl, Karol Korím, Martin Mazanec, Martin Lenďák, Radim Ostrčil, David Bahounek, Jan Štencel, Petr Punčochář, Lukáš Doudera, Oldřich Horák, Marek Bail, Lukáš Klok, David Chroboček, Michael Foltýn, Michal Stuchlík, Jakub Peslar, Daniel Graca

Útočníci: Petr Kanko, Antonín Pechanec, Daniel Štumpf, Roman Maliník, Marek Kalus, Zdeněk Okál, Michal Sztefek, Tomáš Gřeš, Jan Maruna, Václav Meidl, Jan Hudeček, Vojtěch Tomi, Jakub Kotala, Pavel Sedláček, Jan Káňa, Aleš Staněk, Lukáš Bednář, Tomáš Matějek, Jiří Bárta, David Klimša, Jiří Ondráček, Lukáš Jakeš, Tomáš Jáchym, Erik Němec, Daniel Kurovský, Mikuláš Rimmel

Trenéři: Štefan Mikeš, Martin Janeček

Youtube