AZ Havířov

Vstupenky na utkání AZetu kupujte zde.

10 let obnoveného AZetu - Druhá sezóna ve druhé nejvyšší soutěži – 2014-15

07.07.2020 | Petr Miklas

H A V Í Ř O V – V dalším vzpomínkovém článku k desetiletému výročí znovuzrození AZetu se vrátíme do sezóny 2014/15, kdy AZ čekala druhá sezóna ve druhé nejvyšší soutěži. Cílem bylo navázat na úspěch z předchozí sezóny. To se povedlo, AZ skončil po základní části opět šestý a postoupil do play-off.

Před sezónou

Jako hlavní trenér pokračoval Jan Daneček, asistentem byl Tomáš Potěšil, který se definitivně vrátil do Havířova. Před sezónou proběhly rozsáhlé změny v kádru AZetu. Připomeňme si ty nejdůležitější z nich: po odchodu Karla Vydry zůstal v týmu jediný obránce, který byl zároveň odchovancem Havířova – kapitán Jiří Krisl. Velké emoce vyvolal odchod Petra Kanka, který, ač není odchovancem AZetu, hodně přirostl k srdci fanouškům Havířova, z nichž mnozí nelibě nesli rozhodnutí trenéra a manažera A-týmu ukončit s tímto hráčem spolupráci. Naopak velké věci se očekávaly od útočníka Marka Loskota, kterého Havířov získal na hostování na celou sezónu z Mladé Boleslavi.

Základní část

Havířov zahájil novou sezónu 8. 9. 2014 na domácím ledě. Prvním soupeřem byla Horácká Slavia Třebíč, která se nakonec stala i posledním soupeřem AZetu v sezóně, když Havířov vyřadila ve čtvrtfinále. Ale nepředbíhejme.

První utkání tedy AZet sehrál s Třebíčí, které nakonec podlehl 2:4, přestože byl střelecky aktivnější. Rozhodla lepší produktivita soupeře, který na poslední chvíli získal posily z Olomouce. Jak byl Havířov ve své první sezóně silný a téměř neporazitelný na domácím ledě, tak měl problémy bodovat ve venkovních utkáních. Sezóna 2014/15 byla jiná i v tomto ohledu – Havířov už nebyl tolik úspěšný na domácím kluzišti, ale zato vozil důležité body z cizích stadionů. Předvedl to hned ve druhém kole, když vyhrál 3:4 po prodloužení v Havlíčkově Brodu.

V první čtvrtině soutěže hokejisté AZetu střídali výhry s porážkami. Vesměs to bylo po vyrovnaných zápasech s těsnými výsledky. Důležité výhry Havířov vybojoval se silným Chomutovem, který na domácím ledě porazil 2:1 a na začátku druhé čtvrtiny i v Třebíčí, která dlouho vedla tabulku první ligy. Ve 14. kole hrál AZ právě na ledě aktuálního lídra, tedy Horácké Slavie, a dokázal vybojovat veledůležité 3 body po výhře 0:1. Jedinou branku utkání vstřelil obránce Jurij Repe a Lukáš Daneček vychytal první ze svých dvou nul v sezóně.

Nutno dodat, že v sezóně 2014/15 byla tabulka velice vyrovnaná a bodové odstupy minimální. Havířov si po první čtvrtině držel skvělou pátou příčku prvoligové tabulky. AZ v této sezóně spolupracoval hned se třemi extraligovými kluby, kromě tradičních Vítkovic a Třince i se Zlínem. Zlínu nevyšel začátek sezóny a hledal cestu ven z mizérie. Možná trochu překvapivě sáhl po odchovanci AZetu Robertu Říčkovi, kterého si vzal na měsíční hostování. Robert však na východě Moravy předváděl skvělé výkony a tak se hostování prodloužilo do konce sezóny. Na oplátku Havířov získal střídavé starty obránců Zlína a na dlouhodobé hostování útočníka Tomáše Fořta.

Kromě Roberta Říčky opustil v rozehrané sezóně kádr Havířova i Jan Daneček, další odchovanec klubu. V jeho případě to bylo z osobních důvodů. Populárnímu Dandysovi se dostalo víc než důstojného rozloučení, když mu při zápase s Kladnem v čase 41:41 (číslo 41 nosil na dresu) celé hala potleskem ve stoje poděkovala za všechno, co pro AZet udělal.

Do druhé čtvrtiny vstoupili hokejisté AZetu perfektně, bodovali v osmi zápasech v řadě, z toho sedm vyhráli a dostali se až na třetí příčku prvoligové tabulky! Dokázali na domácím ledě porazit i favorizované Kladno, které mělo v kádru spoustu extraligových hráčů. Pak ale přišla série proher, které se zastavila až na čísle pět. Na ledě Chomutova přišla první z nich, ale ta byla brána jako úspěch, protože to bylo až v prodloužení a AZet urval na ledě favorita celé soutěže velice cenný bod. Jenže hned o den později přišel debakl na ledě Motoru v Českých Budějovicích, AZet padl i na domácím ledě, kde překvapivě podlehl Jestřábům z Prostějova. Série proher byla završena opět na domácím ledě, když Havířov podlehl Jihlavě 2:4, přestože byl střelecky aktivnější.

Třetí čtvrtina zase vypadala extrémně dobře, protože AZet ze třinácti utkání osm vyhrál, jednou prohrál po samostatných nájezdech a získal tak 25 bodů. Tabulka byla velmi vyrovnaná, mezi týmy byly minimální rozdíly a tak se umístění Havířova měnilo mezi sedmým až čtvrtým místem.

Zato poslední čtvrtina AZetu vůbec nevyšla, prohrával jeden zápas za druhým a v tabulce klesal. Přišly vysoké porážky – v Třebíči 7:3, v Kadani 6:2 a nejvyšší prohra na ledě Chomutova 9:1. To už Havířovu reálně hrozilo nejen to, že se nevejde do šestky zajišťující přímý postup do play-off, ale také to, že spadne na 11. místo a bude i mimo předkolo. Havířovští hráči si vážnost situace uvědomovali a v závěrečných kolech základní části zabrali.

V posledních čtyřech utkáních AZet vždy bodoval. Velmi cenné byly body ze stadionů Českých Budějovic a hlavně Litoměřic. V obou případech Havířov prohrál v prodloužení, respektive po nájezdech. Na ledě Kalich arény v Litoměřicích dokázal AZet vyrovnat až v poslední minutě, kdy při power-play propálil vše, co mu stálo v cestě Marek Růžička. Bod z Litoměřic Havířovu zajistil nejhůře osmé místo a šanci na šesté místo. Hokejisty AZetu však čekal nelehký úkol – museli v posledním kole porazit Jihlavu a navíc nesměly Litoměřice bodovat v Českých Budějovicích. Vše se podařilo splnit – AZ porazil Jihlavu 4:1, skvělý výkon podal brankář Petr Matoušek, který pochytal spoustu tutovek soupeře. Dukla totiž mohla po pěti minutách vést minimálně 3:0. No a Litoměřice prohrály s Motorem 3:2, přestože po první třetině vedly 0:2. AZet tak mohl slavit postup do play-off, kde na něj čekala Horácká Slavia Třebíč.

V této sezóně nastoupilo za AZet 45 hráčů v poli, z toho 17 obránců a 28 útočníků. V předchozí sezóně to bylo 37 hráčů, z toho 14 obránců a 23 útočníků. Branku Havířova hájilo 5 brankářů, největší porci utkání odchytali domácí brankáři Petr Matoušek a Lukáš Daneček, přičemž Matoušek hájil svatyni AZetu pětadvacetkrát, Daneček si připsal o dva starty více. Lukáš Daneček byl šestý nejlepší z brankářů první ligy v procentuální úspěšnosti zásahů s 92,53%. Tři brankáři Havířovu vypomohli v průběhu sezóny, nejvíc utkání si připsal třinecký Miroslav Svoboda, jenž nastoupil do šesti utkání.

Hlavním důvodem změn v sestavě a střídavých startů byla rozsáhlá marodka, která AZet sužovala celou sezónu. Zranění se nevyhnula ani hráčům, kteří v předchozích sezónách zranění nebyli vůbec, jako například kapitánu mužstva Jiřímu Krislovi. Ten snad nezažil zranění v celé své kariéře, ale i na něj došlo. Stalo se ve 21. kole v domácím utkání s Ústím nad Labem, kdy Jirka musel odstoupit poté, co inkasoval tvrdou ránu pukem do lýtka. Ale je to tvrdý hráč a s tímto zraněním odehrál ještě tři střídání! Bolest však byla veliká, Jirka z utkání odstoupil a následně chyběl dva měsíce, protože kost byla zlomená. Havířov pak byl bez svého kapitána celých 20 kol. V tomto období převzal kapitánské céčko Michal Sztefek.

Play-off

Hokejisté AZetu si v posledním kole základní části zajistili šestou příčku v tabulce, což je poslalo přímo do čtvrtfinále play-off. V něm narazili na třetí celek první ligy, tedy Horáckou Slavii Třebíč. Už to, že Havířov nemusel hrát předkolo, byl úspěch. V jiných klubech se do play-off nepodívali několik sezón. Nicméně Havířov nechtěl končit už ve čtvrtfinále, hráči i fanoušci věřili, že přes Třebíč postoupí.

Díky tomu, že hráči AZetu nemuseli hrát předkolo, získali 14 dní volna, kdy mohli nasbírat síly, doléčit zranění a připravit se na soupeře. Vše se zdálo být na dobré cestě, ale těsně před startem play-off se na tréninku zranil kapitán týmu Jiří Krisl, pro zranění byl mimo hru i Tomáš Fořt a Oldřich Horák - a to se ukázalo jako velké oslabení. Přesto hráči vyrazili do Třebíče pozitivně naladěni a věřili, že zde alespoň jednou vyhrají. Jela je tam podpořit i početná skupina fanoušků.

Jenže první zápas na ledě Horácké Slavie AZetu vůbec nevyšel. Po první třetině prohrával už 3:0, v polovině utkání už 5:0, nakonec odešel poražen 8:2. Aby toho nebylo málo, přišel ještě o brankáře Matouška, který po čtvrtém gólu vystřídal Lukáše Danečka. Petr Matoušek dvakrát inkasoval a na konci druhé třetiny jej trefil puk tak nešťastně, že mu museli pomoci spoluhráči z ledu a sezóna pro něj skončila. Pro zranění nedohrál ani Radim Ostrčil. Jediným pozitivem bylo, že fanoušci AZetu, kterých do Třebíče dorazilo víc než 100, podporovali svůj tým i za nepříznivého stavu až do konce utkání. Důležitou postavou svého týmu byl Roman Erat, který vstřelil čtyři branky Horácké Slavie.

Vstup do druhého utkání vyšel Havířovu mnohem lépe, už v první minutě šel AZet zásluhou Arona Chmielewského do vedení. Vedení vydrželo našim hokejistům do poloviny utkání, pak Třebíč čtyřmi brankami otočila skóre. Zajímavostí je, že všechny góly dali v přesilovce. Havířov už jen korigoval konečný stav na 4:2, když přesilovku využil Aron Chmielewski. Výkon AZetu ve druhém utkání byl mnohem lepší, jenže Třebíč měla štěstí a také výborného Luboše Horčičku v brance, který zhatil mnoho velmi dobrých šancí útočníků Havířova. I ve druhém utkání měl AZet podporu zhruba stovky svých fanoušků. Tento zápas byl posledním v dresu AZetu pro obránce Tomáše Valentu a Michaela Foltýna, které si stáhly jejich mateřské kluby.

Série se za stavu 2:0 na zápasy přesouvala do Havířova, hráči AZetu chtěli na domácím ledě dvakrát vyhrát a vrátit se do Třebíče za vyrovnaného stavu.

Třetí zápas opravdu patřil domácímu AZetu, který předváděl neuvěřitelný výkon. Nicméně ze svého tlaku nedokázal vytěžit branku a tak šli do vedení hosté – jak jinak, než po brance v přesilovce, trefil se Havel. Havířovští se však nevzdávali a dál se tlačili do útoku. Hráči Třebíče dokázali zastavit útočné výpady pouze za cenu faulů, za které rozhodčí nařídili trestné střílení. První z nich proměnil ve 39. minutě mladý obránce Lukáš Doudera, kterého zapůjčil AZetu Třinec. Druhým úspěšným exekutorem byl o šest minut později Aron Chmielewski. Už to vypadalo, že AZet těsné vedení udrží, ale necelé dvě minuty před koncem se prosadil Roman Erat a poslal zápas do prodloužení.

V desetiminutovém prodloužení gól nepadl, blíže k němu měli hosté, konkrétně Erat, jehož ránu ve vyložené šanci Daneček vyrazil mimo tyče. Následovaly samostatné nájezdy. První tři nájezdníci na obou stranách nebyli úspěšní, na řadu tak přišla čtvrtá série. Za Havířov se rozjel Doudera, který Horčičku překonal z trestného střílení v zápase, ale podruhé úspěšný nebyl. Naopak třebíčský David Dolníček pěkně provedeným blafákem překonal Danečka a zajistil Třebíči třetí vítězství v sérii. Více než tři tisícovky fanoušků hráčům za předvedený výkon dlouze děkovaly.

Na řadu tak přišlo čtvrté utkání, které mohlo být zároveň posledním utkáním Havířova v sezóně. To hráči AZetu nechtěli dopustit, tlačili se do útoku a od 10. minuty zásluhou Radima Haase vedli. Jenže vedení domácím dlouho nevydrželo, už za necelé čtyři minuty bylo srovnáno, když se trefil Králík. Havířov vlétl i do druhé třetiny, všechny útočné výpady domácích však hatil vynikající Horčička v brance bílých hvězd. Naopak v závěru třetiny se dvakrát prosadili hosté, konkrétně Havel a Wasserbauer.

Do třetí třetiny už dali domácí všechno, odměnou jim bylo snížení, o které se postaral Vojtěch Tomi. Jenže hosté opět odskočili do dvoubrankového vedení, když se podruhé prosadil Wasserbauer. Havířov se s tím nehodlal smířit, tři minuty před koncem snížil na rozdíl jediné branky Patrik Zdráhal a AZet se dál snažil o vyrovnání. V posledních vteřinách měli hokejisté AZetu při hře bez brankáře obrovský tlak, jenže puk za brankovou čáru nedostali a podlehli Třebíči 3:4 a a tedy i 0:4 na zápasy.

AZ Havířov tak bohužel ani ve svém druhém play-off nepoznal radost z vítězství a opět skončil ve čtvrtfinále ve čtyřech zápasech. Přesto se však hráči AZetu mohli led opouštět se vztyčenou hlavou a od fanoušků se jim dostalo dlouhé děkovačky. Ti tak ocenili výkony svých borců nejen v play-off, ale i v celé sezóně.

Tým AZetu v sezóně 2014/15

Brankáři: Lukáš Daneček, Petr Matoušek, Miroslav Svoboda, Peter Hamerlík, Ondřej Haloda

Obránci: Jiří Krisl, Radim Ostrčil, Michael Foltýn, Petr Šenkeřík, Martin Lenďák, Tomáš Valenta, Jurij Repe, Peter Bezuška, Martin Matějíček, Oldřich Horák, Daniel Graca, Jan Štencel, David Bahounek, Lukáš Klok, Tomáš Pastor, Michal Stuchlík, Jan Dresler, Lukáš Doudera

Útočníci: Antonín Pechanec, Tomáš Jiránek, Marek Loskot, Jakub Šlahař, Michal Sztefek, Tomáš Fořt, Vojtěch Tomi, Martin Jakúbek, David Klimša, Aaron Chmielewski, Jan Maruna, Ondrej Šedivý, Michal Hlinka, Robert Říčka, Radim Haas, Mikuláš Rimmel, Tomáš Matějek, Marek Růžička, Pavel Sedláček, Petr Strapáč, Daniel Kurovský, Jan Daneček, Lukáš Kucsera, Kryštof Fejko, Petr Kolouch, Pavel Kubiš, Lukáš Bednář, Patrik Zdráhal

Trenéři: Jan Daneček, Tomáš Potěšil

Youtube