AZ Havířov

Vstupenky na utkání AZetu kupujte zde.

AZ porazil Motor a vrací sérii do Budějovic

Petr Miklas | 04.03.2018

Ve čtvrtém čtvrtfinálovém zápase museli hokejisté AZ RESIDOMO Havířov bezpodmínečně zvítězit, jinak by pro ně letošní sezóna skončila. Po bezbrankové první třetině dostal domácí do vedení rychlou střelou z mezikruží Tomi. Hosté však velmi rychle odpověděli a vypadalo to, že by zápas mohl napsat podobný scénář jako v sobotu. Proti tomu však byli Maruna s Bednářem, kteří v polovině zápasu zajistili AZetu dvougólové vedení, které si svěřenci trenéra Režnara uhájili až do závěrečné sirény. Série se tak za stavu 1:3 vrací do Českých Budějovic, kde se bude hrát v úterý.

WSM liga - 0.kolo ne 4.3.17:00
AZ Residomo Havířov - HC Motor České Budějovice
3:1
(0:0, 3.1, 0:0)

Branky a nahrávky: 21. Tomi (M. Kalus, Maruna), 29. Maruna (Krisl, M. Kalus), 30. L. Bednář (Matai) – 22. Dostálek (Heřman, Pavlin). Rozhodčí: Obadal, Kašík – Lukš, Špringl. Vyloučení: 6:13. Využití: 1:0. Diváci: 1.824. Střely na branku: 25:26 (10:11, 12:6, 3:9). Zblokované střely: 11:9. Vhazování: 26:34. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1

AZ Residomo Havířov: Růžička – Staněk, Krisl, Dujsík, R. Havel, Matai, Luža – Tomi, Maruna, M. Kalus – Sikora, L. Bednář, Kanko – Cihlář, Pořízek, Kotala – Fronk, Rác, Gřeš.
HC Motor České Budějovice: Kváča – Kutlák, Čáp, F. Novák, Fillman, Pavlin, Pýcha – L. Květoň, Vampola, Nedorost – Čermák, Rob, Jonák – Dostálek, J. Mikyska, Heřman – Vlček, Galamboš, Martin Novák.

Lepší vstup do utkání měl Motor, už na začátku 2. minuty se před Růžičku natlačil Čermák, jehož střelu zastavil beton domácího gólmana. V 5.minutě chyboval hostující Martin Novák, Kanko jel sám na Kváču, ale zamířil těsně vedle pravé tyče jeho branky.

Další velkou šanci měl v 8. minutě hostující Jonák, ale ztroskotal na Růžičkově betonu. O tři minuty později mohlo udeřit na druhé straně, když Maruna našel Tomiho, jenž těsně minul tyč Kváčovy branky. Ve 13. minutě měl další šanci Motoru Čermák, ale Růžička opět zasáhl betonem.

V 16. minutě hrál AZ přesilovku, Tomi pálil z úhlu, ještě dorážel Kotala, Kváča puk jen vyrazil, ale pomohli mu obránci, kteří dostali puk do bezpečí. O dvě minuty později AZet špatně střídal a hosté jeli tři na jednoho, Čermák to vzal na sebe, ale Růžička jeho střelu vyrazil a dorážka šla mimo tyče.

Další velkou šanci měli hosté v závěru třetiny, když Dostálek nahrál obránci Novákovi, jehož rána těsně minula pravý horní růžek Růžičkovy branky. Po první třetině tedy stále platil stav 0:0.

Začátek druhé třetiny přinesl hned dvě rychlé branky. Uběhlo jen dvacetdevět vteřin druhé části, když po Kalusově nahrávce zpoza branky pálil z mezikruží nad Kváčův levý beton Vojtěch Tomi. Vedení AZetu ale nevydrželo ani minutu, když Vlastimil Dostálek šikovným zakončením překonal Růžičku.

Poté se dění na ledě trochu uklidnilo, vzrušení přinesl až konec 27. minuty, kdy se do drobné šarvátky pustili domácí Bednář a hostující Čermák, oba za to dostali trest na dvě minuty. Při hře čytři na čtyři šli domácí znovu do vedení, když Krislovo nahození od modré tečoval Jan Maruna, na což Kváča neměl šanci reagovat.

To bylo na začátku 29. minuty. Uplynula další minuta, hrálo se už v plném počtu, když právě navrátivší se Lukáš Bednář přešel přes protihráče a tvrdou ranou zápěstím poslal puk do pravého horního rohu Kváčovy branky.

AZ hrál od poloviny 37. minuty přesilovku, protože Motor hrál v šesti. Tuto početní výhodu ale nevyužil. V závěru třetiny ještě vyhodil Filip Novák puk mimo mantinely a hosté šli opět do čtyř. Z přesilovky uběhlo 29 vteřin, ale AZ v tomto čase gól nedal a její zbytek si přenesl do třetí části hry. Po dvou třetinách tak platil stav 3:1.

AZ tuto přesilovku neproměnil ani ve třetí třetině a potvrdil tak svou špatnou bilanci v početních výhodách proti Motoru. První velkou šanci třetí třetiny měl hostující Nedorost, který se natlačil před Růžičku z levé strany, ale domácí gólman jeho blafák zastavil za pomocí betonu a hole.

V čase 49:00 se do obrovské šance dostal domácí Maruna, když byl sám před Kváčou, ale mířil těsně mimo levé tyče jeho branky. V 56. minutě se domácí dopustili zakázaného uvolnění a trenér AZetu si vzal oddechový čas, aby si jeho svěřenci odpočinuli.

V 57. minutě měl dobrou šanci hostující Jonák, který nebezpečně tečoval Čápovu střelu od modré, ale Růžička byl dobře postaven. Na začátku 58. minuty byl vyloučen hotující Čermák, AZ přesilovku využil k bránění výsledku a do útoku se nehnal.

Devatenáct vteřin před koncem třetiny hosté odvolali brankáře a zkusili hru v šesti. Gól z ní ale nedali a jediným vzrušením byla bitka pět vteřin před koncem, kdy se do sebe pustili domácí Staněk s hostujícím Filipem Vlčkem.

Na výsledku to ale nic nezměnilo, AZ vyhrál 3:1 a v úterý sehraje páté utkání čtvrtrfinálové série v Českých Budějovicích.

Ohlasy k utkání


Jiří Režnar (AZ Residomo Havířov): Dneska byli diváci naším šestým hráčem. Je nám líto všech fanoušků, kteří museli do práce nebo měli rodinnou oslavu a přišli tak o nejlepší zápas v sezóně. Zejména ve druhé třetině hráli kluci opravdu výborně. Hráli jsme přesně to, co jsme si řekli. Aktivně, jednoduše, disciplinovaně. Měli jsme poslední šanci prodloužit si sezonu a to se nám podařilo. Nezbývá mi než tým pochválit.


Luboš Rob (ČEZ Motor Č. Budějovice): První třetinu jsme chtěli odehrát na nerozhodný stav, což se nám podařilo. Na druhou stranu jsme v ní ale měli tři tutové šance, které se nám nepodařilo proměnit, což se ukázalo klíčové pro další průběh. Důležitý byl i rychlý gól Havířova na začátku druhé třetiny. Sice jsme ještě vyrovnali, ale Havířov hrál velmi aktivně a dobře a my jsme se nedostali do žádných šancí. Naopak třetí rozhodující gól jsme dostali po naší chybě.

Fotogalerie k zápasu
Youtube