AZ Havířov

Finále play-off 2024, AZ HAVÍŘOV - CHOMUTOV První domácí utkání ve středu od 17:30!

VSTUPENKY NA PLAY-OFF KUPUJTE ZDE.

I druhé derby s Frýdkem-Místkem pro AZ

Petr Miklas | 30.10.2017

Dnešnímu derby AZetu s Frýdkem-Místkem nechybělo vůbec nic. Od začátku se hrálo v parádní atmosféře a oba týmy makaly naplno. AZ šel díky dvěma povedeným akcím Fronka do dvougólového vedení a když přidal třetí gól v přesilovce 5 na 3 Hudeček, zdálo se, že je o vítězi rozhodnuto. Čtyři minuty před koncem se strhly hned dvě férové bitky, kdy všichni čtyři aktéři byli potrestáni trestem na 5 minut a do konce utkání. Poté se ještě podařilo Kaukičovi snížit, ale Frýdek-Místek už se k závěrečnému tlaku nedostal. Všechny body tak zůstaly v Havířově.

WSM liga - 19.kolo po 30.10.18:00
AZ Residomo Havířov - HC Frýdek-Místek
3:1
(2:0, 1:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 5. Fronk (Hudeček, R. Havel), 13. Fronk (Dudek, Hudeček), 31. Hudeček (Sikora, Krisl) – 59. Kaukič (Kafka, Przybyla). Rozhodčí: Skopal, Dědek – Lukš, Gančarčík M.. Vyloučení: 6:6, navíc Kalus, Baláž (oba HAV) a Bajtek, Christov (oba FRM) všichni 5 + OK a Ovčačík (FRM) 10 min. OT. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 2.144. Střely na branku: 28:30 (9:11, 12:14, 7:5). Zblokované střely: 10:6. Hity: 24:14. Vhazování: 42:30. Průběh utkání: 3:0, 3:1.

AZ Residomo Havířov: Dolejš – Krisl, Dudek, Postnikov, Chroboček, Drtil, R. Havel – Kanko, Matai, Sikora – Tomi, Hudeček, Fronk – Jergl, Rác, M. Kalus – Pořízek, Kurovský, Baláž.
HC Frýdek-Místek: L. Daneček (40. Hlaváč) – Haman, L. Kovář, Zahradníček, Bartko, D. Stránský, Ovčačík, – Kvasnica, Pechanec, J. Kalus – Raška, Bajtek, Christov – Klimša, Przybyla, Kafka – Piegl, Kaukič, Flok.

AZ nasadil v počátku utkání přímo vražedné tempo, které hosté moc nestíhali. Hra se odbývala především v jejich pásmu a gól doslova visel ve vzduchu. Ve 4. minutě ještě v situaci 3 na 2 chyběl havířovským pověstný krůček, ale za minutu si od mantinelu s pukem vybruslil před branku Jiří Fronk a po dlouhé kličce střelou po ledě poprvé překonal Danečka. V 7. minutě na druhé straně obětavým pádem a vypíchnutím kotouče zabránil v zakončení Christovovi obránce Chroboček. Ten šel vzápětí za jiný zákrok na trestnou, ale přesilovka se rysům moc nevydařila. 

Po jejím skončení opět opanovali dění domácí. Šanci Kanka a pak Sikory Daneček ještě zvládl. Ve 13. minutě se však na něj vyřítil Jiří Fronk a přesnou střelou nad levé rameno k tyči zvýšil na 2:0. Ve zbytku třetiny aktivita domácích polevila a byli to hosté, kdo měl šance na snížení. Raška však napálil puk do Dolejšovy masky, Bartko těsně minul horní tyč a pak Klimša dokonce trefil levou tyč! Do šaten se tak šlo za dvoubrankového vedení AZetu.

Na začátku druhé třetiny měl AZ přesilovku, ale šanci si vypracoval na druhé straně Christov. Dolejš si však prostor u své tyče pohlídal. Na konci 26. minuty byl v úniku faulován Fronk, dostal k dispozici trestné střílení, jenže střelou vysoko nad, odmítl zkompletovat hattrick. Před polovinou tkání šli na trestnou ve stejném čase Stránský a Raška a AZ po necelé minutě dvojnásobnou přesilovku Janem Hudečkem využil – 3:0. 

Pak přišly na řadu tradičně nevyužité šance rysů. Puk poskakující v Dolejšově brankovišti odpálil do bezpečí Dudek, Przybyla těsně minul tyč, dorážku Floka lapil domácí gólman. Ve 36. minutě zakončoval nebezpečně ve vlastním oslabení uniknuvší Baláž. Hosté jinak přesilovku nehráli špatně, Dolejš však pravidelně nacházel puky po jejich střelách ve výstroji. Po jejím skončení v dobré pozici mířil Kaukič mimo. Těsně před přestávkou opustil hostující brankoviště zraněný Lukáš Daneček, kterého nahradil Jan Hlaváč.

Ve třetí třetině byly sice k vidění i nějaké šance, ale více se vylučovalo. Z šancí za zmínku stojí Kankovo zakončení do Hlaváčova betonu, či Jerglův únik ve vlastním oslabení na jedné straně, či Kovářova tvrdá střela na straně druhé. V závěru už to bylo hlavně o emocích. Svědčí o tom 10 vyloučenía především tresty 5 min. + do konce utkání za hromadnou bitku pro Kaluse, Baláže, Bajtka a Christova. 79 vteřin před závěrečnou sirénou se ještě hosté dočkali svého čestného úspěchu z hole Lukáše Kaukiče, ale na výhře AZetu to už nic nezměnilo.

Ohlasy k utkání


Martin Janeček (AZ Residomo Havířov): My jsme věděli, že přijede soupeř s mladým, ambiciózním týmem, kde mají kluky, kteří si chtějí jednou okusit extraligu. Věděli jsme, že to dnes bude celé v pohybu a připravovali se na to a chtěli jsme hrát osobní souboje. Výborně jsme začali, kdy jsme se zaslouženě dostali do dvougólového vedení, nicméně potom jsme trochu přestali hrát hru, kterou jsme chtěli. Soupeř začal být více aktivní a celkově se pak to vítězství nerodilo úplně jednoduše a bojovalo se až do konce. Frýdek a kluci na druhé straně hráli bojovně, rvali se, a to k hokeji také patří. Smekám před soupeřem, ale i před našim týmem, který dvakrát prohrál a dnes chtěl udělat vše pro výhru, což se nakonec povedlo. 


Marek Malík (HC Frýdek-Místek): Dnes to bylo derby, jak má být, ve skvělé atmosféře s úžasnými fanoušky. Hokej měl také ten náboj, co měl mít, plno kontaktů. My jsme ale bohužel prohráli. Z naší strany však velká gratulace Havířovu k vítězství, ale my jako trenérský štáb musíme smeknout i před našimi kluky, protože v tom složení, v jakém jsme hráli a jak jsme bojovali, tak klukům nemůžeme nic vytknout a pochválit je za výkon, který předvedli. Bohužel ale odjíždíme s prázdnou. 

Fotogalerie k zápasu
Youtube