AZ Havířov

Vstupenky na utkání AZetu kupujte zde.

MDO: Vyrovnaný zápas rozhodly Vítkovice v prodloužení

Petr Miklas | 28.09.2016

Dnešní utkání ELIOD extraligy přineslo souboj prvního s druhým a také souboj brankářů. Havířov nad Vítkovicemi od poloviny utkání vedl 1:0, hosté srovnali ve třetí třetině a o svém vítězství rozhodly v prodloužení při přesilovce 5 na 3. Domácí hráči berou po výborném výkonu alespoň bod.

ELMD - 7.kolo st 28.9.13:45
AZ Havířov - HC Vítkovice Ridera
1:2p
(0:0, 1:0, 0:1 - 0:1)

Branky a nahrávky: 30. Hrček (Byčkov, Tomeček) – 46. Pastor (Ivan, Vjačka), 62. Vojtovič (Kylnár, Beránek). Rozhodčí: Kašinský – Barteček, Tkáč. Vyloučení: 7:5, navíc Tomeček (AZ) 5 + KO. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 86. Střely na branku: 31:27. Průběh utkání: 1:0, 1:2.

AZ Havířov: Šembera – Koubek, Frančiak, Thiel, Grygar, Hrček, Macurák, Pavelek – Čienčala, Tomeček, Wawrzckiewicz, Backa, Dufek, Přeček, Pindel, Byčkov, Čempel, Revaj.
HC Vítkovice Ridera: Malík – Kočí, Smolka, Zapletal, Raška, Plánka F., Smička – Vojtovič, Tvrdý, Kylnár, Lewandowski, Plánka V., Pastor, Ivan, Vjačka, Beránek.

Ze začátku měli opticky více ze hry hostující hráči, kteří si díky dobrému pohybu vynutili faul a zahráli si první přesilovku. Ta jim ale nevyšla, podobně se vedlo domácím v 5. minutě. Žádné velké šance jsme neviděli, obě obrany byly pozorné a pokud už se někdo dostal ke střele, zastavil ji domácí Šembera nebo na druhé straně Malík. Po první třetině proto zůstal platný stav 0:0.

Druhá třetina přinesla více vzruchu – ve 22. minutě mohl dát první gól hostující Zapletal, ale puk mířící do odkryté branky zastavil obránce Pavelek. O čtyři minuty později byl v podobné situaci domácí Wawrzckiewicz, ale ani on nedostal puk do branky. Na první branku jsme si museli počkat až do 30. minuty, kdy AZet využil zásluhou Jiřího Hrčka přesilovku. Domácí obránce vyslal dělovku od modré, která skončila až v pravém horním rohu Malíkovy branky.

Ve 33. minutě měl domácí Tomeček možnost trestného střílení, když byl faulován při úniku ve vlastním oslabení, ale Malíka střelou mezi betony nepřekonal. Poté Vítkovice přidaly na tempu, ale do šancí je domácí obrana příliš nepouštěla. Naopak domácí Backa měl dvě gólové šance, ale první mu Malík vyrazil, opakovaný pokus už se nevešel mezi tyče. V závěru třetiny zhatil Tvrdému šanci na vyrovnání gólman AZetu Šembera. Po dvou třetinách vedl AZet 1:0.

Do třetí části vstoupili lépe hosté, kteří ve 46. minutě zásluhou Davida Pastora, jenž zakončil přečíslení dvou na jednoho, vyrovnali na 1:1. Pak měli více ze hry domácí hráči, ale šance Pindela, Tomečka, Dufka i Přečka zůstaly nevyužity. Utkání hodně ovlivnila situace z 57. minuty, kdy domácí Tomeček nevybíravým zákrokem složil hostujícího Tvrdého, za což byl oceněn trestem na 5 minut a do konce utkání. Půl minuty před koncem byl ještě vyloučen domácí Thiel za vysokou hůl a Vítkovice měly přesilovku 5 na 3. Vzaly si oddechový čas a chtěly zápas trozhodnout. To se ostravskému celku málem i povedlo, když deset vteřin před koncem zastavila puk tyč Šemberovy branky.

Zápas tak došel až do prodloužení, ve kterém pokračovala přesilovka Vítkovic 5 na 3. A to rozhodlo. V 61. minutě Vojtovičovu střelu do odkryté branky ještě zastavil rychlým přesunutím Šembera, ale o 22 vteřin později už to nedokázal a Jan Vojtovič poslal puk do odkryté brány poté, co obdržel přesnou a rychlou přihrávku od Kylnára.

Havířov se po dobrém výkonu musí spokojit s bodem, což na druhou stranu není, s takovým soupeřem, jakým Vítkovice jsou, málo. Další zápas čeká naše mladší dorostence v sobotu v Přerově.

Ohlasy k utkání


Tomáš Potěšil (AZ Havířov): Zápas měl výbornou úroveň a to, že Vítkovice přijely v nejsilnější sestavě hovoří o tom, že z nás měly trochu respekt. Musím pochválit celý náš manšaft, všichni podali parádní výkon až do konce. Oba brankáři chytali špičkově a kluci na ledě udělali maximum. Škoda toho zkratu v závěru zápasu, to vyloučení zápas hodně ovlivnilo, i když jsme dlouho v oslabení odolávali. Nemáme se za co stydět, pokud takhle budeme hrát dál, tak si myslím, že se kluci můžou porvat o to, aby udělali nějaký úspěch.


Roman Ryšánek (HC Vítkovice Ridera): Bylo to utkání prvního s druhým, od začátku se hrálo opatrně a bylo vidět, že je na nás Havířov dobře připravený. My jsme přijeli v nejsilnější sestavě, protože jsme tady chtěli vyhrát. Zápasu dominovali oba gólmani, a závěr hodně ovlivnil likvidační zákrok domácího hráče. My jsme pak měli přesilovku 5 na 3, kterou jsme díky našim zkušenostem dokázali využít. Byl to vyrovnaný zápas, takže bod pro domácí je zasloužený. Kdybychom v tom závěru dali gól na 2:1, asi by to bylo pro Havířov kruté.

Youtube