AZ Havířov

Vstupenky na utkání AZetu kupujte zde.

Starší dorost poprvé v sezóně pokořil Zlín

Jozef Valenčík | 28.10.2016

Starší dorostenci zajížděli v sedmnáctém kole extraligy do Zlína, se kterým v letošní sezóně prohráli oba soutěžní zápasy a ani v jednom případě nevstřelili branku. Tentokrát byla situace podstatně jiná, přes prohranou první třetinu se svěřenci trenéra Urbánka rychle dostali a nakonec dvěma góly ve druhé třetině a hned čtyřmi ve třetině poslední zápas ovládli a zvítězili 2:6! Další utkání sehraje starší dorost již v sobotu od 13:30 doma proti Jihlavě.

ELSD - 17.kolo pá 28.10.15:00
PSG Berani Zlín - AZ Havířov
2:6
(1:0, 0:2, 1:4)

Branky a nahrávky: 14. Kočica (Světlík, Janošek), 46. Kočica (Gába, Sedláček) – 31. Potočný (Juhász), 34. Bambula (Zíková), 50. Janeček (Klíma, Máca), 51. Klus (Potočný), 59. Janeček (Klíma), 60. Bambula (Potočný). Rozhodčí: Cik – Vodák, Sedlák. Vyloučení: 5:4, navíc Dobiáš (ZLN) 10 min OT a Ševěček (HAV) 5 min + do konce utkání. Využití: 1:2. Diváci: 60. Střely na branku: 44:31 (20:6, 11:9, 13:16). Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:6.

PSG Berani Zlín: Kubík – Janošek, Gába, Dřímal, Hamrlík, Jenáček, Marek – Dvořáček, Světlík, Pröschl, Kočica, Václavek, Lekeš, Hefka, Sedláček, Dobiáš, Fajkus, Kristek, Leška.
AZ Havířov: Dufek – Pliska, Máca, Zíková, Ševěček, Pavelek, Klus, Kuchař – Bambula, Urban, Hýsek, Klíma, Janeček, Potočný, Del Favero, Juhász, Piš, Raček, Pawliczek, Žídek.

Autor reportáže: Vojtěch Jurák (hokej.zlin.cz)

Zatímco Zlín se dosud v říjnu výsledkově spíše trápil, Havířov zažívá povedenější období. Na druhou stranu oba letošní vzájemné zápasy vyhráli mladíci ve žlutomodrých dresech. Tato fakta dávala tušit, že na Zimním stadionu Luďka Čajky se schyluje k tuze zajímavé hokejové bitvě.

Úvodní část vyšla lépe zlínskému týmu. Domácí hokejisté působili živějším dojmem a tlačili se více dopředu, k čemuž jim bezesporu pomohly také tři přesilové hry. Ze své aktivity vytěžili jeden gól. Havířovský brankář Michal Dufek své spoluhráče prakticky celou třetinu držel, nestačil jen na poněkud nenápadný pokus Jonáše Kočici ve 14. minutě.

Ve druhé třetině Zlín pokračoval v trvalém tlaku a díky pětiminutové přesilovce jej postupně stupňoval. O to ledověji pak ovšem zapůsobila sprcha v podobě havířovského vyrovnání. Hosté s vypětím všech sil přečkali dlouhou pasáž ve čtyřech hráčích, načež v polovině utkání překvapil brankáře Jakuba Kubíka a celé zlínské mužstvo Matěj Potočný. Útočník Havířova rychle vjel do útočného pásma a svižnou střelou poslal kotouč do sítě.

Z přibližně stejného místa se prosadil o tři minuty později také Jan Bambula, tentokrát však v přesilovce. Havířov v této části zápasu mladé ševce sevřel a otočil skóre ve svůj prospěch. Tyto dva zásahy byly vůbec prvními góly, které Slezané Zlínu v této sezoně vstřelili.

Mladí ševci tušili, že pokud chtějí pomýšlet na body, musí opět zapnout a tlačit se do útočného pásma. Ve třetí třetině proto na Slezany vletěli a po necelých šesti minutách se opravdu dočkali vytouženého vyrovnání. Jonáš Kočica svou druhou brankou v zápase rozradostnil spoluhráče a napumpoval své mužstvo novou energií.

Havířovští však v utkání prokázali trpělivost, zodpovědnost a zejména střelecký instinkt. Nejprve přečkali pokračující tlak Zlína a poté se sami vydali do útoku. V polovině třetiny poslal Michal Janeček Havířov zpět do vedení a o minutu později zvýšil Dominik Klus na 4:2 pro hosty. Brankář Kubík sice zastavil Potočného zakončení v situaci dva na jednoho, ovšem vyražený kotouč přistál na hokejku právě Klusovi. Trefit odkrytou část branky už bylo pro útočníka hostů docela jednoduché.

Mladí ševci nepřestávali věřit ve zvrat, neboť do sirény zbývalo ještě necelých deset minut. Slezané ovšem zodpovědně bránili a v samotném závěru domácí snahu definitivně utnuli. Nejprve se Michal Janeček zbavil obránce a tváří v tvář Kubíkovi podruhé v utkání skóroval, o minutu později pak zakončil utkání Jan Bambula přesnou ranou k tyči. Rychlá akce po ose buly–přihrávka–střela–gól trvala tak dvě vteřiny. Také pro Bambulu to byl druhý přesný zásah v utkání.

Přestože měli Zlínští větší část zápasu převahu a svého soupeře přestříleli, odešli z ledu poraženi. Naopak Havířovští slaví. Na první letošní gól proti Zlínu si sice museli počkat až do třetího vzájemného zápasu, v den státního svátku ovšem předvedli mimořádnou produktivitu a připisují si tři body do tabulky.

Ohlasy k utkání


Zdeněk Sedlák (HC PSG Zlín): Soupeř nám dnes ukázal, jak se proměňují šance. My jsme Havířov přestříleli, ale oni dávali góly. V tom byl ten rozdíl. Myslím, že hosté byli lepší v situacích jeden na jednoho.


Tomáš Urbánek (AZ Havířov): My jsme špatně vstoupili do utkání, čelili jsme obrovské převaze ze strany Zlína. Zaplať pánbůh jsme třetinu skončili se stavem 1:0 a myslím si, že jsme v této třetině byli určitě horší, měli jsme problém se vůbec dostat do útočného pásma. Ve druhé třetině nám překvapivě velmi pomohlo diskutabilní vyloučení Ševěčka na 5 minut + do konce utkání, kdy jsme toto oslabení výborně odbránili a kluci tomu najednou začali věřit. Hned střídání poté jsme dali tyčku, tým se zvedl a dali jsme dva góly. Ve třetí třetině jsme si obrovskou aktivitou a takovým tím chtíčem došli pro vítězství. Soupeř nejprve sice vyrovnal, ale nám tam pak napadaly krásné branky, za což jsme moc rádi.

Youtube